רגע לפני ההתנפלות: חובבי ההונאות מחכים לימי המכירות

לקראת יום הרווקים הסיני שיחול ביום שישי הקרוב וחגי הקניות הרבים של חודש נובמבר, אורבת סכנה לא רק לכספכם ולביטחונכם האישי – אלא גם לבטיחות ילדיכם | אלה הטיפים הנחוצים לקניות | ומה עם הביקורות? ענקיות הסחר כמו אמזון למשל, סובלות מביקורות מזויפות על חלק מהמוצרים | ויש גם נוכלויות רשת המוניות: איגוד האינטרנט הישראלי מזהיר – "לבצע את הרכישות באופן מושכל ולהיות חשדנים"

מתכוננים נכון לבלאק פריידי | צילום: Yeexin Richelle, שאטרסטוק

מבצעי חודש נובמבר בשיאם ורבים מנצלים אותם לקניות מוזלות. זהו בהחלט זמן טוב להשוואת מחירים איכותית ולבחירה מתוך מגוון רחב, והכל במרחק הקלקה בלבד, בלי לצאת מהבית.

אבל זה הזמן לפקוח עיניים.

ראשית – מה אתם קונים.

אחד המדדים החשובים כששוקלים האם לקנות מוצר ברשת, הוא בדרך כלל הביקורות של אלו שקנו אותו לפנינו. בחודש יולי השנה, פורסם כי אמזון תובעת אלפי מנהלים של קבצות פייסבוק שעודדו ביקורות מזויפות. בהתחשב בכך שכמות המוכרים באמזון גדלה בכמות משמעותית, מדובר בבעיה של ממש ואף מלחמה יומיומית נגד הזיופים הללו.

איך זה עובד?

מודעות בפייסבוק מציעות הצעה אטרקטיבית: אתם רוכשים מוצר באמזון, משאירים ביקורת של חמישה כוכבים ובתמורה מקבלים את המוצר ולאחר כמה ימים גם זיכוי לחשבון באמצעותו שילמתם. מנגד, אפשר גם להשאיר ביקורות שליליות למוצרים מתחרים.

מה המוכרים מרוויחים? זה כבר פשוט, דירוג גבוה למוצרים שלהם מוביל לכך שאלו יופיעו בעמודים הראשונים של החיפוש, הנראות תהיה בולטת יותר וכתוצאה מכך המכירות יעלו בהתאם.

בחברת אבטחת המידע ESET ישראל, מציינים כי קיימים כלים ושירותים אוטומטיים שמבצעים בדיקות לפי קישור של מוצר אותו רוצים לקנות, כמו שני הכלים הבאים:

Fakespot.com – אחד הכלים הפופולריים לבדיקת אמינות ביקורות (אמאזון, ebay ועוד). בעבר ניתן היה לעשות בדיקה באתר עצמו, אך כעת יש צורך בהתקנת תוסף. התוסף בודק את האותנטיות של הביקורות באמצעות 20-30 מודלים שונים של למידת מכונה שמטרתם לנתח כיצד אנשים כותבים, לזות קישורים מקבוצות קידום מכירות וגם לנתח פרופילים של משתמשים שמעניקים ביקורות.

האתר הבא בודק ביקורות של מוצרים ספציפית מאתר אמזון – https://reviewmeta.com/

האתר מבצע בדיקה של מספר מדדים כמו ביקורות שנמחקו, חזרה על מילים וביקורות זהות ולבסוף נותן ציון לאמיתות הביקורות.

אך בנוסף לשירותים האוטומטיים ב-ESET מוסיפים כי גם אנחנו יכולים לעשות בדיקת לגיטימיות של ביקורות בעצמנו ולזהות ביקורות מזויפות במספר דרכים:

השתמשו בראש שלכם – שימו לב לסימנים יוצאי דופן בטקסט, איות ודקדוק לקויים, פירגונים, מחמאות ותיאורים שאינם מאימים למוצר.

ריבוי ביקורות בזמן קצר – אם אתם רואים ביקורות שניתנו בחלון זמן קצר, הם יכולים להיות חלק מקמפיין של מוכר כדי לשפר את הדירוג באמצעות דירוגים מזויפים. כך למשל 20 ביקורות בתוך חצי שעה עם דירוג של חמישה מתוך חמישה כוכבים, ככל הנראה לא יהיו אמיתיות.

ביקורות דומות – אם רצף הביקורות נראה זהה עם תגובות קצרות, ככל הנראה גם זה מזויף

שימוש בשפה גנרית – אם הביקורת משתמשת במילים בודדות כמו "נהדר, מעולה, מצוין", יכול להיות שמשתמשים במנגנון אוטומטי על מנת לתת את הביקורת הזו לכמה מוצרים במקביל.

שימוש בשפה שיווקית מאוד – 'המוצר הזה הוא ייחודי ומהפכני', 'כולם צריכים לקנות אותו' או גם שימוש בביטויים כמו 'זוכה-פרסים', 'אחד ויחיד' או 'מיוחד במינו',  צריכים להדליק אצלכם נורה אדומה. גם שימוש רב מדי בשם המוצר יהיה בעייתי, "המוצר nj77 הוא נהדר, nj77 הגיע מהר מאוד ועובד מצוין".

ביקורות שליליות במיוחד – גם הן עלולות להיות מזויפות, ובדרך כלל זו תהיה טקטיקה של רמאים שמנסים להרוס ולהפריע למוכרים לגיטימיים.

מי המשתמש שנתן את הביקורת – ישנם אתרים (אמזון ועלי אקספרס למשל) בהם תוכלו ללחוץ על שם המשתמש שנתן את הביקורת, וכך לראות את כל הביקורות שלו, במידה והוא אינו אדם אמיתי, ככל הנראה תוכלו לגלות זאת מביקורות שמנוסחות באופן זהה לשלל מוצרים או מריבוי ביקורות שניתנו באותו תאריך.

בחרו משפט ובדקו אותו – ניתן גם לקחת משפט מפתח מהביקורת ולהעתיק אותו למנוע החיפוש. שם תוכלו לראות האם המשפט חוזר על עצמו באתרים שונים או למוצרים שונים.

קראו רק את הביקורות שאינן קיצוניות – הכוונה היא לביקורות שאינן של כוכב 1 או 5 כוכבים. בדרך כלל הביקורות שבאמצע הן של לקוחות אמיתיים שמעלים גם נקודות שהן יותר רלוונטיות למוצר.

בטיחות תחילה

אז נכון, היום ניתן להזמין הכל ברשת, צעצועים, בגדים, טקסטיל, ואפילו רהיטים. הקניות ברשת הן פתרון מצוין להורים עסוקים, בעיקר עם מגוון ההנחות בחודש נובמבר. אבל כשבוחרים מוצרים לילדים חשוב במיוחד גם לקבל מידע אמין על בטיחות המוצר. גם מוצר שנראה תמים ודומה למוצר אחר שנמכר בחנות, עלול להיות מסוכן אם אין עליו את הפיקוח הראוי.

תינוקות וילדים רגישים יותר מאשר מבוגרים ולכן, גם מוצרים שכמעט ולא יזיקו למבוגר, עלולים לגרום לנזקים חמורים אצל הקטנטנים. צעצועים, מוצצים ובקבוקים למשל עלולים להכיל כימיקלים שונים שגורמים להרעלות אצל תינוקות.

בגדים, תחפושות ומוצרי טקסטיל עלולים להכיל חומרים מתלקחים. גם מוצרי חשמל עלולים להיות מסוכנים ולגרום לדליקות. ישנם גם צעצועים מתפרקים או בגדים הכוללים חלקים שעלולים לגרום לחנק.

בישראל מוצרי תינוקות מחויבים לעמוד בתקן. אומנם ברשת אין פיקוח, ולכן זהו גם תפקידם של ההורים.

לפניכם 5 כללים לרכישה בטוחה ברשת שגיבשו בארגון בטרם לבטיחות ילדים:

1 . מעדיפים מוצר העומד בתקן ישראלי אמריקאי או אירופאי – חפשו באתר תעודת בדיקה (certificate) המעידה על עמידה בתקן.

2. קונים רק ממוכר מהימן – הסיכוי לרכישה מוצלחת טוב יותר, ככל שיש יותר מידע זמין על היצרן, היבואן, המשווק או מפעילי האתר.

3. בודקים את הנחיות השימוש – בפרטי המוצר בודקים את הנחיות השימוש והאם חלה עליו מגבלת גיל או אזהרות אחרות. במידה וקיים חוסר ודאות, פונים למוכר בבקשה לפרטים נוספים.

4. מה כתבו אחרים על המוצר? – ניסיון צרכנים אחרים יכול להעיד גם על בטיחות המוצר. מאחר ואין אפשרות לבחון את זהות כותבי הביקורת, יש לקחת בערבון מוגבל את מהימנותן.

5. בודקים באתרי הריקול – חשוב לוודא שהמוצר לא הוסר מהמדפים בארץ או בעולם, בעקבות סיכון בריאות ובטיחות הצרכן.

זהירות, נוכלות!

באיגוד האינטרנט הישראלי ממהרים להזהיר מפני שלל הונאות ונוכלויות רשת האורבות לרוכשים שמתנפלים על אתרי המכירות. זכרו: מה שטוב מדי מכדי להיות אמיתי – הוא כנראה הונאה…

טיפ מס1 – חפשו את המנעול – אתרים מוצפנים ובטוחים

לעולם אל תתנו את פרטי כרטיס האשראי שלכם, או כל פרט אישי אחר שלכם באתר שאיננו מוצפן. ודאו שבתחילת כתובת האתר מופיע "https" וסימון מנעול. שווה לדעת ש-paypal, למשל, מאפשרת הגנת רכישה, כך שגם אם נפלתם קורבן לעוקץ, תוכלו לקבל את כספכם בחזרה.

טיפ מס2 – רכשו מחנויות מוכרות

רכשו בחנויות מקוונות מוכרות. אל תתפתו לקנות בחנות שלא שמעתם עליה מעולם רק כי המחירים שלה זולים. חפשו המלצות ברשת, והתייעצו לפני שאתם נותנים את פרטיכם האישיים בחנות כזאת. זכרו – אם זה טוב מדי מכדי להיות אמיתי – זו כנראה הונאה.

טיפ מס3 – קנו עם שירות מתווך

מומלץ לרכוש באמצעות שירות מתווך כמו Paypal או Apple pay  בהם פרטי כרטיס האשראי לא נחשפים לאתר הקניות עצמו.

טיפ מס4 – תמיד תחשדו

היו חשדנים (!) אם אתר האינטרנט מבקש מכם פרטים שאין בהם צורך, כמו למשל מספר רישיון נהיגה, תעודת זהות או דרכון. מעבר לפרטי כרטיס אשראי ופרטים אישיים אין סיבה שהאתר יבקש מכם פרטים אישיים נוספים.

טיפ מס5 – היזהרו מPhishing

אל תיכנסו לאתרים מקישור שקיבלתם ב-SMS או במייל, גם אם נשמע לכם שמדובר במבצע ממש שווה. מעוניינים במבצע שהוצע לכם? הקלידו מחדש את כתובת האתר בדפדפן והיכנסו אליו. שימו לב שכתובת האתר נשמעת לכם הגיונית (שם הדומיין מתאים לשם החברה ללא טעויות כתיב). הימנעו מלחיצה על  לינקים, ובמיוחד מלינקים מקוצרים.

טיפ מס6 – השתמשו  במוצרי אבטחה על המכשירים שלכם

מומלץ להשתמש בתוכנת Internet Security כחלק מחבילת האבטחה שלכם. מרבית חבילות האבטחה של החברות הגדולות מכילות גם מוצר מסוג זה, אשר תפקידו להגן עליכם מפני כניסה לאתרים מפוקפקים ומפני מתקפות פישינג.

 טיפ מס7 – תשלום דרך האתר

כאשר אתם משלמים לצד ג' דרך אתר (כמו eBay או Airbnb), תמיד העבירו תמיד את הכסף במערכת התשלומים של האתר, ואל תסכימו להעביר כסף למוכר מחוץ לאתר (למשל, בהעברה בנקאית, או בהעברת PayPal ישירה). שיטת פעולה זו נפוצה אצל נוכלים במטרה לגנוב כסף, ואתרי מכירות שמוכרים מוצרים מצד ג' עושים מאמצים כדי למנוע זאת. זכרו, אל תסכימו לרכוש  בהעברה בנקאית. השתמשו  רק בכרטיס אשראי  paypal ודומיהם.

טיפ מס8 – הקצו שימוש בכרטיס אשראי אחד ובדקו אותו

הקצו כרטיס אשראי אחד בלבד לקניות באינטרנט, ובדקו את פירוט החשבון באופן תדיר.

טיפ מס9 – לא להוריד קבצים למחשב מהאתר!

אין סיבה להוריד משהו קובץ  למחשב כדי לרכוש באינטרנט. כשהדבר מתבקש מכם – ייתכן ומדובר בנוזקה.

טיפ מס10– זכרוגלישה בwifi ציבורי אינה מוגנת

מומלץ לא לבצע רכישה או להקליד פרטי אשראי  באפליקציות תשלומים כמו Paypal דרך WiFi ציבורי כמו של בתי קפה, חנויות, שדה תעופה וכד'. אם אתם חייבים, השתמשו ב-VPN. אם מבצעים רכישה בעזרת הטלפון הסלולרי במקום בו יש חיבור ל-WiFi ציבורי, העדיפו לגלוש דרך הרשת הסלולרית – היא בטוחה הרבה יותר.

מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי, יורם הכהן: ״העצה הבסיסית ביותר היא לבצע את הרכישות באופן מושכל ולהיות חשדנים. אלו הם ימים שמושכים אליהם לא רק חובבי קניות ועסקים לגיטימיים אלא גם חובבי הונאות – מי שיקפיד על כללי הבסיס שפורטו ימנע כמעט בוודאות משברון לב וכיס ביום שאחרי. אין צורך בחשש ובהחלט אפשר וצריך ליהנות מהחוויה – פשוט לנהוג כצרכנים נבונים ומודעים".

לסיכום, הדבר החשוב ביותר הוא להיות ערניים ולשים לב לכל דבר שנראה לכם מוזר. אם נפגעתם, פנו מיד לחברת האשראי ובטלו את כרטיס האשראי, ובמידת הצורך- למשטרה. חויבתם שלא ברצונכם – בררו לגבי אפשרות לביטול העסקה או החזר חלק מהתשלום בשל שימוש לרעה בכרטיס האשראי או עסקה במסמך חסר (בהתאם לחוק כרטיסי חיוב, התשמ"ו-1986).

כתיבת תגובה