ליברמן ופורר מתכננים הורדה מידית של מכס מפירות וירקות בשיעור של כ-10% | השרים מתבססים על דוח הביניים של ועדת מלכא שקבעה אתמול כי היקף הייצור החקלאי בישראל לא גדל מאז שנת 2000 למרות שהאוכלוסייה צמחה ב-50% | החקלאים זועמים על מסקנות דוח ועדת מלכא וראשי ההנהגה החקלאית מגבירים את האש במאבק נגד רפורמה חד צדדית בחקלאות
שי קליין 15.03.2022שרי האוצר והחקלאות, ליברמן ופורר, מתעתדים לחתום בקרוב על צווים להפחתת המכסים על ייבוא של פירות וירקות, כך נחשף ב'מעריב'. זאת, לאחר חתימתם על צווי הייבוא של הדבש, הביצים, הדגים, הבשר ושמן הזית. מהלך זה הוכשר לאחר שאתמול הגישה ועדת מלכא בראשות מנכ"ל משרד הכלכלה, ד"ר רון מלכא, את מסקנות הביניים שלה הפוטרות את הרשתות מייקור פער התיווך בין החקלאים לצרכנים. בכך, נסללה הדרך להורדת המכס על פירות וירקות מיובאים.
ממצאי מסקנות הביניים של הוועדה הוגשו אתמול לשרים ליברמן ופורר הדוח של הוועדה, ומהווים את הזרז להפחתה מידית של המכסים על פירות וירקות בשיעור של 10% ובשיעורים נוספים בשנים הקרובות.לפי דוח הביניים של הוועדה, המשקים החקלאיים ייצרו בשנת 2020 בישראל 3.2 מיליון טון פירות וירקות, כשהיקף התוצרת דומה להיקף שיוצר בשנת 2000, זאת למרות שאוכלוסיית המדינה גדלה מאז בכ-50%.
עוד עלה מהנתונים כי היקף הצריכה של פירות וירקות טריים עמד בשנת 2020 על 24.7 מיליארד שקל, וכי הפדיון של החקלאים בחלק היחסי הנגבה מהצרכן עומד על ממוצע של 64% כשהיתרה בסך 36% מועברת לקמעונאי. הפדיון מחושב לפני הוצאות. גם כאשר סיטונאי מתווך בין קמעונאי לחקלאי, התרומה הממוצעת למחיר לצרכן של המקטע החקלאי יורדת ל-57%, המקטע הסיטונאי תורם 18% מהמחיר והמקטע הקמעונאי יורד ל-25%. על פי ההשוואה הבינלאומית, ישראל נמצאת "ברף הגבוה" מבחינת הנתח המיוחס לחקלאים.
לפי דוח הוועדה, שיעור הרווח התפעולי (לאחר קיזוז הוצאות נוספות) עמד אצל הסיטונאים על 5% ואצל הקמעונאים על 6%. שיעור רווחיות זה דומה לשיעור הרווחיות של מקבילותיהן בעולם.
מסקנות הביניים קובעות כי שלוש רשתות השיווק הגדולות שולטות בכ-54% מתוך הפעילות של רשתות השיווק בפירות ובירקות.
עתה, החליטו ראשי ההנהגה החקלאית לצאת בקמפיין נגד הממשלה וההחלטה שהם מכנים "לחסל את החקלאות, דווקא בימים שבהם המלחמה באוקראינה ממחישה את השלכות חיסול הייצור המקומי". החקלאים יוצאים בקמפיין נגד הרפורמה בחקלאות.
הקמפיין הדיגיטלי החדש מתמקד בממשלה בראשות נפתלי בנט, וזועק: "בלי חקלאות אין עצמאות". עוד נטען בו, כי "מה שלא הצליחו לעשות נסראללה וראשי החמאס עושה ממשלת השינוי להתיישבות החקלאית בגולן, בגליל, בנגב, ובעוטף עזה".
את הדברים הללו טוענים בהנהגה החקלאית לאחר שמודל מוכר ובינלאומי שפיתחו שני חוקרים בכירים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית הציג נתונים מדאיגים בנוגע לרפורמה החד צדדית שמובילים שרי האוצר והחקלאות. לדברי החוקרים, במידה והרפורמה תצא לדרך כפי שהיא, תהיה פגיעה של עשרות אחוזים 50%-65% בהכנסות של חקלאי הנגב, עוטף עזה הגליל העליון ורמת הגולן וייעלמו שטחי גידול עצומים של פירות וירקות.
בהנהגה החקלאית מציינים, כי "הממשלה בראשות בנט החליטה להוציא גזר דין מוות כנגד החקלאות הישראלית ולהפקיר את ביטחון המזון בישראל בידי זרים, בשעה שהעולם כולו פועל הפוך לאור משבר האקלים והמלחמה באוקראינה".
עוד ציינו, כי "החקלאות הישראלית אינה שונה ממחסני חירום של דלק או תחמושת. היא הביטחון של כל אחת ואחד מאיתנו בכל מזג אויר, בכל מצב ביטחוני, בחירום ובשגרה. מי שמחזיק באמצעי הייצור יעמוד גם מול הגדול שבמשברים".