רשות ני"ע: להפחית את תלות חב' הפינטק מול המערכת הבנקאית

בשנת 2021 תרומתו של ענף הפינטק לתמ"ג של ישראל הסתכמה בכ-8.2 מיליארד שקל, המהווים כ-0.5% מסך התוצר – וקידום פעילות חברות פינטק בישראל יביאו לתרומה מוגדלת לתוצר המקומי בעתיד | מכיוון שחלק מחברות הפינטק בוחרות שלא להציע את שירותיהן בישראל, הפוטנציאל הגלום בפעילותן לא מתממש במלואו עבור הצרכן הישראלי

פינטק | צילום אילוסטרציה: Zapp2Photo, שאטרסטוק

רשות ניירות ערך פרסמה דוח בנושא "ענף הפינטק בישראל – ניתוח בראי השוק והצרכן". מהדוח עולה כי בישראל פועלות כ-550 חברות פינטק, המעסיקות כ-20,000 עובדים בישראל – כמות החברות ומספר המועסקים בהן הינו גבוה באופן יחסי בהשוואה בינלאומית.

בשנת 2021 תרומתו של הענף לתמ"ג של ישראל הסתכמה בכ-8.2 מיליארד שקל, המהווים כ-0.5% מסך התוצר – שיעור גבוה בהשוואה למדינות מובילות באימוץ טכנולוגיות פינטק כגון בריטניה, אוסטרליה ושוודיה – ניתן להעריך כי קידום פעילותן של חברות אלו בארץ, יביא לתרומה מוגדלת אף יותר לתוצר המקומי בשנים הבאות.

אך עם זאת, נכתב בדוח, כי מכיוון שחלק מחברות הפינטק בוחרות שלא להציע את שירותיהן בישראל, הפוטנציאל הגלום בפעילותן לא מתממש במלואו עבור הצרכן הישראלי.

בין ההמלצות המפורסמות בדוח: השלמת אסדרת הרישוי לנותני שירותי תשלום חוץ בנקאיים; קידום אסדרה מותאמת למניעת הלבנת הון ומימון טרור; הפחתת תלותן של חברות הפינטק לפעול מול המערכת הבנקאית; קביעת פטורים והקלות לחברות הפועלות בחו"ל ברישיון זר; מתן אפשרות לתת אשראי אגב פעולות תשלום; והקמת גוף בכפיפות למשרד האוצר לבחינת אופן יישום הרפורמות בישראל.

יו"ר רשות ניירות ערך, גב' ענת גואטה, התייחסה לדוח ואמרה: "הדוח שמפורסם היום מעיד על החשיבות העצומה שיש לענף הפינטק על המשק והצרכנים כבר עתה בישראל. יתרה מכך, המידע בדוח מדגיש את החשיבות שבפיתוח הענף לתועלת השוק הפיננסי ולכלכלת המדינה. חברות הפינטק מפרקות את התלות העמוקה שלנו בחשבון הבנק כדי לבצע פעולות אלמנטריות ומאפשרות פירוק ודמוקרטיזציה טובה יותר של השירותים הבנקאיים והפיננסיים שאנו צורכים. המפתח למקסום ערך לציבור הצרכנים, המהווים לקוחות המוסדות הפיננסיים – הוא אלטרנטיבות רבות ככל האפשר, זמינות לשימוש וניתנות להפעלה במגע אצבע.

"המסקנות העיקריות העולות מהממצאים הן ההכרח ביישום הרפורמות הרגולטוריות לעידוד פעילות ענף הפינטק בישראל. עלינו להמשיך להסיר חסמים ולאפשר גישה ישירה למערכות התשלומים על מנת להפחית את התלות בבנקים ולאפשר לחברות הפינטק להציע שירותים מתקדמים לרווחת הצרכנים ובכללם המגזר החרדי והערבי, אשר אינם משתתפים באופן מלא בכלכלה המסורתית, ביחס לחלקם באוכלוסייה. רק אם נשכיל להכניס לשוק שחקנים טכנולוגיים שיאפשרו לממש את החזון של עולם פיננסי פתוח, השוק הפיננסי יזכה ליהנות מאימוץ החדשנות, מגידול וטיוב השירותים הניתנים לציבור".