שופרסל: חלק מחנויות הרשת ייסגרו לטובת מרכזי האונליין?

שופרסל מתמודדת עם דילמת עיבוי השיווק הישיר באונליין • ערב הקמת מרכז אוטומטי בקדימה, החברה תצטרך להחליט אם מרכזי הליקוט האוטומטיים עבור הרוכשים באונליין – שעלות הצטיידותם והקמתם אדירה – יזקיקו היפרדות מחנויות רווחיות פחות • מנגד, הרשת מעבה את חנויות הנוחות • כיצד תשפיע ההחלטה, לכשתתקבל, על המגזר החרדי?

איציק אברכהן מנכ''ל שופרסל | צילום: סיון פרג'

רשת שופרסל קרבה ליום שבו תצטרך להחליט על סגירת סניפים שכונתיים קטנים והשאלה עד כמה הדבר יפגע במגזר החרדי. מהדוח האחרון שהרשת שיגרה לבורסה לסיכום הרבעון הראשון של 2021 עולה, כי מכירות האונליין היוו כ-22% מהמכירות של שופרסל, זינוק מדהים מול 17.5% ברבעון המקביל אשתקד. ניתוח הדוח מעלה כי ללא מכירות האונליין של שופרסל, נצפית ירידה במכירות של החנויות הפיזיות, כלומר ירידה בתשואה למ"ר, ומי שאמורות לספוג את הריקושט, אלו החנויות הקטנות שהרווח מהן גבולי.

אפיק האונליין של שופרסל צמח במהירות בשנים האחרונות מ-8.6% ב-2017 ו-11.2% ב-2018 מכלל מכירות הרשת, ועד ל-21.9% ב-2021. אין ספק שהזינוק האחרון שייך למשבר הקורונה בו מיעטו האזרחים לצאת מהבית והעדיפו את ההזמנה המקוונת, אולם הזינוק לא ייעצר היות ובשופרסל בונים את העתיד בתחום מכירות האונליין בישראל.

בשנת 2018 סגרה שופרסל עסקה עם חברת אמות על הקמת מרלו"ג במודיעין. על פי הפרסומים מדובר במרלו"ג שעתיד לעבוד באוטומציה מלאה בדומה למרלו"גים בעולם של אמזון וכד'. במקביל, הקימה החברה מרלו"ג בקדימה שאמור להיכנס לפעילות בסוף השנה וכבר בשבועות הקרובים יתחיל להיערך במקום פיילוט, שני המרכזים האוטומטיים יוכלו לספק יחד במתכונת פעילת מלאה יותר מ-50 אלף הזמנות אונליין בשבוע.

הפעלת המרלו"גים החדשים תמזער את מצבת כוח האדם בסניפים הפיזיים, היות והחברה משתמשת כיום בסניפים הללו כמרכזי איסוף וליקוט עבור הזמנות האונליין. כאשר המרכזים החדשים יופעלו על מלא, לסניפים רבים לא תמצא הצדקה כלכלית להחזיקם והחברה תעדיף לסגרם. נקודה זו משתקפת גם בדברים שאומר מנכ"ל הרשת איציק אברכהן ל'כלכליסט': "עם כניסת שני המרכזים האוטומטיים לפעילות מלאה, שתשקף רווחיות דומה לזו של החנויות השכונתיות ובהתאם להתמתנות פעילות סניפים סמוכים, נתחיל לסגור חנויות פיזיות בהיקף של 20–50 אלף מ"ר".

דברים דומים אמר כהן ליורם גביזון ב'דה מרקר': "הרווחיות של המכירות באונליין עלתה. השתפרנו מאוד בתהליכי הליקוט, וכשהמחסנים האוטומטיים שהקמנו בקדימה ובמודיעין יופעלו החל במחצית 2022 — הרווחיות של האונליין תגיע לרמה של הסניפים השכונתיים, עם רווח תפעולי של 5% מההכנסות. השינוי דרמטי.

"לפי שעה, הביקוש לאונליין ממשיך לצמוח במהירות, ולכן יש היגיון להמשיך להפעיל גם את הליקוט בחנויות פיזיות. ככל שהביקוש יתמתן, נעדיף להפעיל את האונליין מהמחסנים האוטומטיים — ונבחן את צמצום שטחי המכירה בחנויות הפיזיות לפי תוכנית מסודרת שהכנו. כרגע זה במעקב, ולא על הפרק", אמר אברכהן.

חנויות הנוחות מתפרשות

ההשקעה של שופרסל בשני המרכזים האוטומטיים החדשים, במודיעין ובקדימה, אדירה. מדובר בכ-600 מיליון שקל כאשר רוב הסכום כאמור הינו בגין התשלום עבור ציוד האוטומציה והקמתו. מיקומם של המרלו"גים במרכז הארץ מבטיח גישה חלקה ומהירה לצירי התנועה המרכזיים כגון כביש 6, כביש 1, כביש 431 ועמידה בזמני החלוקה וייעול השירות ללקוח.

נדגיש, כי החנויות במגזר החרדי, תחת המותג 'יש חסד' גדולות ומניבות תשואה נאה למ"ר בדרך כלל, כך שהחשש מפני סגירתן נמוך כרגע. כמו כן, סניף בארות יצחק שנחשב לפחות הומה, הפך בחלקו למרכז משלוחים של 'ישיר למהדרין' – שירות האונליין של 'שופרסל'-'יש חסד' למגזר החרדי.

במקביל, שופרסל מחזקת גם את רשת חנויות הנוחות שלה המונה כ-80 סניפי אקספרס, כך מדווחת נורית קדוש ב'כלכליסט'. לדברי אברכהן, מדובר בפעילות המשקפת רווחיות גבוהה ובעלת פוטנציאל עצום. "יש בשוק 7,000 מכולות, אז אני לא מתרגש מכניסה של גורמים שונים לתחום. נמשיך לפתוח 12 חנויות בשנה ונדע להתמודד עם התחרות", אמר אברכהן.

נזכיר, כי אלקטרה מוצרי צריכה שרכשה את יינות ביתן, מתעתדת לפתוח בארץ סניפים של רשת חנויות הנוחות סבן אילבן (7Eleven), לאחר שקיבלה זיכיון לכך מהרשת האמריקאית בישראל, הסינרגיות בינה לבין יינות ביתן אמורה להוות תחרות הולמת מול שופרסל על נתח שוק דומה.

כתיבת תגובה