כלכלני דן אנד ברדסטריט: עליה ברמת הסיכון בענף הרכב בשיעור של 20%-15% ירידה של עשרות אחוזים נצפית בפעילות הליסינג הפרטי, השכרת הרכב ומכירת רכב חדש ואפילו רכבים עם 0 ק"מ • גורמים בגופי הסחר הגדולים: שוק הרכב המשומש בישראל במגמת עליה – ומה יהיה על המחירים • ובאיזה פתרון מבקשת השרה מירי רגב להשקיט את עולם הרכב מיד-שנייה?
דוד שלומוביץ 21.07.2020לאור המגמות הענפיות בענף הרכב, ברבעון האחרון חלה עליה ברמת הסיכון בענף בשיעור של 20%-15%. כך עולה מניתוח של כלכלני דן אנד ברדסטריט שטוענים כי הסיבות לכך רבות: עצירת הרכישות של חברות הליסינג, עצירת הרכישות בשוק הפרטי, עלייה ברכישות יד שנייה, תופעה מתרחבת של הארכת התקשרויות מעבר ל-3 שנים וקשיים בגיוס הון למימון.
בנושא רכישות יד שנייה, מקבל העניין חיזוק ממצגת שהגישה לבורסה חברת 'מימון ישיר', אחת החברות הגדולות בשוק הלוואות הרכב. המצגת, שעליה דווח ב'כלכליסט', מציגה נתונים ולפיהם מכירותיהן של מכוניות משומשות צפויות לעלות בטווח הקצר, ואילו מכירות של מכוניות חדשות צפויות לרדת. על פי הדיווח, התזה העסקית של 'מימון ישיר' ברורה: כאשר עם ישראל לא יכול לרכוש מכונית חדשה וגם לא תמיד יש לו דרך להגיע ממקום למקום בשל השבתת התחבורה הציבורית, הוא צריך לרכוש מכונית. משומשת, כמובן.
פסי האטה
בניתוח של דן אנד ברדסטריט נכתב כי ענף הרכב מרכז פעילות אשראי ענפה בישראל – מסחרית וצרכנית, ומהווה מרכיב מהותי בהכנסות המדינה ממסים (בשנת 2019 הכנסות המדינה ממיסוי הענף נאמדו בכ-40 מיליארד). בשנת 2019 נעו בכבישי ישראל כ-3.6 מיליון כלי רכב ממונעים, מתוכם כ-3.1 מיליון כלי רכב פרטיים. כ-240 אלף כלי רכב הינם בבעלות חברות ליסינג לצד כ-50 אלף כלי רכב המשמשים פעילות השכרת קצרת טווח, רובם מוחזקים אף הם על ידי חברות הליסינג.
טרם משבר הקורונה, הענף חווה האטה קלה בהיקפי פעילותו בשנים 2017-2019 בהשוואה לשנת השיא של 2016. זאת כתוצאה מהקשחת רגולציה של בנק ישראל כלפי הבנקים וחברות כרטיסי האשראי למתן אשראי לענף הרכב, מיצוי יחסי של הביקושים (בהשוואה לשנים קודמות), גודש גובר בכבישים ועוד.
כעת, עם המצב הכלכלי במשק בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, הענף חווה האטה משמעותית בפעילות בימים אלה. כך, לפי נתוני המסירות של כלי רכב חדשים, במחצית הראשונה לשנת 2020 נמסרו כ-119 אלף כלי רכב חדשים, ירידה של כ-25% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2019, בה נמסרו כ-158 אלף כלי רכב חדשים. על פי הערכות גורמים בכירים בענף, בשנת 2020 כולה עתידים להימסר כ-200 אלף כלי רכב חדשים, ירידה צפויה של כ-20% בחישוב שנתי בהשוואה לשנת 2019.
השפעה גבוהה למשבר הקורונה נרשמה גם על חברות הליסינג, המהוות לקוחות גדולים ליבואני הרכב ומשמשות כמעין מפיץ בענף. על פי המודל העסקי, חברות הליסינג מזרימות ביקושים ליבואני הרכב ומחכירות את הרכבים שרכשו בעסקאות ליסינג לציי הרכב של חברות במגזר העסקי ומוסדות ממשלתיים. בתום תקופה החכרה של 3 שנים הן מוכרות את הרכבים לשוק החופשי כנגד התחלת עסקת ליסינג חדשה של רכב חדש. לצורך פעילותן, חברות הליסינג רוכשות באופן שוטף רכבים חדשים לצי שיחליפו את הרכבים המשומשים.
פעילויות נוספות של חברות הליסינג: ליסינג פרטי ללקוחות פרטיים (כתחליף לרכישת רכב חדש עבור הלקוחות הפרטיים), השכרת רכבים לתקופה קצרה (משמש בעיקר את תחום תיירות הפנים) מכירת רכבים 0 ק"מ (רכבים חדשים שנרכשו מהיבואנים ומוצעים למכירה כחדשים כנגד אובדן יד אחת בהחזקה), מתן אשראי צרכני (כפתרון משלים באמצעות חברות בת ייעודיות או שותפויות עם חברות אשראי חוץ בנקאי, וזאת כמענה להקשחת של הבנקים וחברות כרטיסי האשראי לענף הרכב) ועוד.
ברקס בירידה
כלכלני החברה מסבירים כי עם ההרעה במשק, ספגו חברות הליסינג ירידה בפעילותן. זאת בהתאמה לעליה בכמות המובטלים במשק ולעליה בסיכון של הלקוחות בענף. על פי גורמים בכירים בענף, מורגשת האטה בעסקאות ליסינג חדשות. כפתרון אידיאלי לשני הצדדים ברוח התקופה, התפתחה בעת האחרונה מגמה של התארכות חכירה מעבר ל-3 שנים למספר חודשים נוספים, עד התבהרות השוק. חברות הליסינג נהנות מכך כי הן משמרות פעילות עסקית מול הלקוחות ומפחיתות באופן ארעי את הצורך בהצטיידות בכלי רכב חדשים לצי. ואילו מהלקוחות נחסכת לחתום על התחייבות חדשה וארוכת טווח (ל-3 שנים) בתנאי אי-הוודאות השוררים כעת במשק.
שוק ענף הרכב נפגע לכל רוחבו, טוענים בדן אנד ברדסטריט. ירידה של עשרות אחוזים נצפית בפעילות הליסינג הפרטי, התלויה במצב הכלכלי במשק. הירידה בביקוש נתמכת על ידי חוסר הביטחון התעסוקתי וההרעה בהכנסה הפנויה של הציבור, כאשר לגבי חלק מדורשי העבודה אין וודאות לגבי עיתוי חזרתם לשוק העבודה. באופן דומה, החברות מדווחות על ירידה ניכרת גם במכירת רכבים 0 ק"מ לציבור.
גם פעילות השכרת הרכבים, התלויה בקיומה של תיירות פנים, נפגעה כליל בתקופת המשבר וכך גם מכירת שוברים להשכרת רכב בחו"ל. בהתאמה להרעה מצב הכלכלי, חברות מדווחות על מעבר של הלקוחות לרכישת מותגים עממיים (זולים יותר) ועל עליה בעסקאות רכבים משומשים על חשבון העסקאות בכלי רכב חדשים (במילים אחרות, הצרכן הישראלי שאהב רכב חדש נאלץ לשנות בחירה ולבחור במותגים עממיים/זולים יותר או להתפשר על רכב יד שניה).
עלייה לפניך
בנוסף להאטה בהיקפי הפעילות בענף, חלה בעת האחרונה ירידה בנגישות של חברות הליסינג לגיוס חוב בשוק ההון המהווה אפיק מהותי לחידוש צי הרכבים. העובדה שהמשבר עדיין בעיצומו וסופו לא נראה באופק, יוצרת פגיעה בענף הרכב לכל רוחבו. בדיווח ב'כלכליסט' טוענים רועי ברגמן ותומר הדר כי גם המצגת המשכנעת של 'מימון ישיר' לא עומדת במבחן המציאות.
במימון ישיר כותבים לבורסה כי העלייה בביקוש למכוניות משומשות בעידן הקורונה צפויה להביא לעליה במחירן. לראייה מביאים במימון ישיר את התנהלות שוק הרכב האמריקאי בעת מיתון ואת היציאה המהירה שלו לצמיחה ביחס לענפים אחרים. החברה מתכוונת להגדיל את היקף הלוואות שהיא נותנת לרכישת כלי רכב בכלל וכלי רכב משומשים בפרט, והיא רכשה לאחרונה את הסטארט אפ Carwiz המפשט את דרך המכירה והקניה של רכב משומש. תמורת 30 מיליון שקל.
לפי דיווחם של כותבי 'כלכליסט', גורמים בגופי הסחר הגדולים בישראל מדגישים כי שוק הרכב המשומש אכן נמצא במגמת עליה. נתונים של רשת הסחר טרייד מוביל מראים כי בחודש שעבר בוצעו עסקאות בהיקף הגבוה ב־25% מנתוני החודש המקביל אשתקד. גם ברשת הסחר אוטו דיל מדגישים כי היקף העסקאות לא ירד, ואף עלה בחלק מן המקרים. הסיבות, כך מדגישים גורמים בגופי הסחר הגדולים, נעוצות בצורך של מפוטרים במכונית זולה יחסית וזמינה, וגם המחסור באמצעי תחבורה זמינים אלטרנטיביים.
מאידך ההאטה במכירות הרכב החדשים היא מלאכותית ובהחלט עשויה לתקן את עצמה בחודשים הבאים. גם את הטענה של מימון ישיר ולפיה בהלוואות לרכישת רכב מוסר התשלומים עלה, הם ממוססים עם העובדה כי ניצול האפשרות של דחיית הלוואות ומשכנתאות השאירה הכנסה פנויה לשלם את הלוואת הרכב 'כי אם לא, אין רכב', השאלה מה יקרה לאחר תום חודשי הדחייה, אם וכאשר המשק לא יחזור לפעילותו המלאה טרם המשבר.
מחירון דו סטרי
בתוך כך שוק רכבי יד שנייה מקבל חיזוק מרפורמת מירי רגב שתיצור מאגר ממשלתי חינמי למחירי רכבים יד שניה. בתחילת החודש הציעה השרה על הקמת מאגר פתוח ונגיש לציבור הרחב המתבסס על דיווח של אזרחי המדינה על מחירי המכירה של הרכבים בשוק יד שניה.
על פי ההצעה, במעמד מכירת הרכב והעברת הבעלות ברשות הדואר או באתר האינטרנט, ידווחו האזרחים על מחיר המכירה של הרכב לאתר אינטרנט ייעודי שיפרט את כלל עסקאות הרכב המבוצעות בשוק, לפי מודל הרכב, שנת ייצור, תת הדגם וזהות הבעלים הקודמים.
מאגר נתונים זה ייצור ודאות מוחלטת בעסקאות היד שניה, ויאפשר לרוכשי רכבים יכולת מיקוח גדולה מול מגרשי הטרייד אין, סוחרי שוק הרכבים המשומשים ויאפשר יצירת תחרות בשוק מחירוני הרכב.
"מי מאיתנו לא קנה רכב יד שנייה ונתקל בשאלה כמה באמת שווה הרכב?", שאלה רגב, "הגיע הזמן שיהיה לציבור הישראלי כלי נוסף, מחירון מד רכב אמיתי -מחירון ההמונים, כזה שיאפשר להם לקנות רכב משומש במחיר ריאלי ובשוויו האמיתי בלי מניפולציות, בלי שטיקים. בכך נחסוך לאזרחים את עוגמת הנפש וכמובן לחסוך לציבור אלפי שקלים בעסקאות שאינן משקפות את השווי הריאלי של הרכב".