שוק עבודה ישראלי חזק

למרות נזקי השריפות באוסטרליה, יציאת בריטניה מאירופה והתפשטות הנגיף בסין, הריבית בבריטניה ובאוסטרליה נשארה ללא שינוי. להערכתנו נראה הפחתת ריבית עוד השנה • נתוני סקר כח אדם ממשיכים להעיד על חוזקו של שוק העבודה הישראלי • אשרור דירוג האשראי של ישראל על AA מינוס עם אופק יציב תומך בשקל • נתוני צמיחה חלשים באירופה תומכים בהמשך מדיניות מוניטרית מרחיבה במהלך השנה, ואולי תשכנע את מנהלי המדיניות להפעיל גם מדיניות פיסיקאלית מרחיבה

ראיון עבודה | תמונה: PIXABAY

בעולם

האינפלציה באוסטרליה עלתה זה הרבעון השני ברציפות ל-1.8 אחוזים בסוף 2019, מעל לצפי, בעיקר בשל עלייה מהירה במחירי המזון, בחלקה כתוצאה משריפות הענק בחלקים מהמדינה שפגעו בשרשרת אספקת המזון.

העלייה באינפלציה לצד השיפור בנתוני התעסוקה והעלייה במחירי הדירות תרמו להחלטת הבנק המרכזי להותיר את הריבית ללא שינוי על 0.75 אחוז. יחד עם זאת, הבנק מאותת שבמידה ונזקי השריפות יהיו חמורים מהערכות המוקדמות והתפשטות הנגיף בסין (אחת משותפות הסחר העיקריות של אוסטרליה) לא תיבלם בקרוב, הם יפחיתו את הריבית באחת מההחלטות הקרובות.

בהחלטתו האחרונה של מארק קארני כנגיד הבנק המרכזי בבריטניההריבית נותרה ללא שינוי על 0.75 אחוז כאשר נתוני התעסוקה החיוביים לצד השיפור בסנטימנט החברות ומשקי הבית מאז הבחירות אפשרו לבנק המרכזי לא למהר עם הפחתת ריבית. אך להערכתנו זו תגיע באחת ההחלטות הקרובות כפי שהבנק אותת בתחזיותיו המעודכנות.

על פי האומדן הראשוני הצמיחה בגוש האירו עמדה על 0.4 אחוז בלבד בשיעור שנתי ברבעון האחרון של 2019, חלש מהצפי כאשר התכווצות מפתיעה בתוצר של צרפת (מינוס 0.3% בשל ההפגנות כנגד הרפורמה בפנסיה) ובאיטליה (מינוס 1.3% בשל ירידה מהירה ביצוא) היוו משקולת שלילית על הצמיחה. האומדנים הראשוניים מצביעים על צמיחה סביב האפס בגרמניה. נקודת האור היחידה מבין הכלכלות הגדולות המשיכה להיות ספרד בה הצמיחה האיצה ל-2.2 אחוזים בשיעור שנתי. הנתון תומך בהמשך מדיניות מוניטרית מרחיבה במהלך השנה, ואולי תשכנע את מנהלי המדיניות להפעיל גם מדיניות פיסיקאלית מרחיבה.

בארץ – נתונים טובים

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית S&P אשררה את דירוג האשראי של ישראל על AA מינוס עם אופק יציב, הדירוג הגבוה ביותר לישראל מבין סוכנויות הדירוג. החברה הדגישה את אמונתה במוסדות המדינה שיוכלו להתגבר על אי-הוודאות הפוליטית, והיא מאמינה שהממשלה החדשה שתקום תפעול על מנת להפחית את הגירעון שצפוי להערכתם לעמוד השנה סביב 3.5 אחוזי תוצר.

נתוני סקר כח אדם לרבעון האחרון של 2019 היו מעורבים, אך הם ממשיכים להעיד על חוזקו של שוק העבודה הישראלי. שיעור האבטלה ירד קלות ל-3.6 אחוזים ברבעון האחרון (לעומת 3.7% ברבעון הקודם), הרמה הנמוכה ביותר מאז שהחלה המדידה, אך הדבר לווה גם בירידה בשיעור ההשתתפות ל-63.1 אחוזים. הנתונים עבור האוכלוסייה בגיל העבודה (בני 25 עד 64) היו טובים יותר כאשר שיעור האבטלה ירד ל-3.1 אחוזים.

במבט לפי מחוזות התמונה מעודדת כאשר מלבד מחוז ירושלים, שיעור האבטלה ירד בכל המחוזות עם המשך צמצום הפערים ביניהם.

נתוני שוק העבודה ממשיכים לתמוך בחוזקה של הצריכה הפרטית השנה אשר תפצה (חלקית) על החולשה הצפוייה בצריכה הציבורית, ביצוא ובהשקעה.

הכותב הוא ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה