שיא חדש ביחסי החרדים ובית המשפט

תערוכת יצירות אומנות של חרדים וחרדיות מהמגזר החרדי נפתחה בבית משפט השלום בירושלים • מטרת התערוכה היא לסייע לאמנים להתפרסם ולחשוף את יצירותיהם לבאי בית המשפט וכך להצליח לפרוץ לשוק הרחב

היצירה "יוסף חיים" של איריס אהובה פייקובסקי | צילום: באדיבות המצלם

חרדים, בית המשפט ואומנות על פי רוב לא הולכים טוב ביחד, אולם המציאות עולה על כל דמיון. ביום חמישי האחרון נפתחה על ידי המרכז העירוני 'אמן',  תערוכה ראשונה ונדירה מסוגה של אמנים מהמגזר החרדי, היכן אם לא במסדרונות בית משפט השלום בירושלים.

התערוכה שנקראת "על גבול המציאות" – תערוכת אמנות עכשווית חדשה של אמנים מהמגזר החרדי, נפתחה בטקס חגיגי בהשתתפות האמניות והאמנים, נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, נשיא בית משפט השלום ירושלים, השופט אביטל חן וראש עיריית ירושלים מר משה ליאון.

מרכז עירוני 'אמן' עירוני, הינו מרכז ללימודי אומנות חזותית, לו יש מספר חטיבות, הפועלות בהשתתפות ובמימון הרשות לצעירים והמחלקה לאומנות בעיריית ירושלים. חטיבה קהילתית, העורכת חוגים נפרדים ייעודיים במרכז ובמנהלים הקהילתיים, לצעירים ולמבוגרים, חטיבת לימודי תעודה וכדומה והחטיבה לקידום אומנים, העורכת את התערוכה.

מה שקורה כיום, זה שיש הרבה אמנים ובעיקר אמניות מהמגזר החרדי, שיש להם את האומנות, את הידע ואת הכישורים בתחום, אולם סובלים מפער בעיקר בפריצה לשוק. החטיבה מסייעת להם להציג בגלריות, להשתתף בתערוכות, לבקש מענקים וכדומה. הפעילות ניתנת לכל האומנות הגבוהה מהמגזר החרדי, בין אם הם בוגרי אמן ובין אם הם מוכשרים במקומות אחרים או בזכות עצמם.

הרעיון בהצגת התערוכה בבית המשפט, הוא להשתמש במקומות ציבוריים, שם עוברים המון אזרחים, גם כאלו שלא ילכו לתערוכות או לגלריות, היכולים להיחשף לעבודות.

לשם כך, החטיבה הוציאה קול קורא, לאמנים להגיש עבודות שהן על גבול המציאות או בין דמיון למציאות, לתערוכה שנקראת "על גבול המציאות".

התערוכה מוצגת בשני מבנים של בית משפט השלום בירושלים – ברחוב חשין 1 וחשין 6, והיא תינעל בסוף שנת 2020. בתערוכה מציגים 26 האמנים החרדים, כ-50 יצירות הכוללות איורים, צילומים והדפסים ממחוזות של דמיון ומציאות, זיכרון וחוויה. התערוכה עוסקת במפגש העולמות של היוצר – עולמו האישי ומעשה היצירה – ומנסה ללכוד את הרגע שבו המציאותי הופך לדמיוני והדימוי לובש ממד חדש.

את התערוכה אוצר שי אזולאי, אמן חרדי ומרצה לאמנות בבצלאל, אשר מציג תערוכות ברחבי העולם. ובקטלוג התערוכה מציין אזולאי את הקונפליקטים הקיימים במקום: "בית המשפט הוא מקום של רגשות מעורבים, הכרעות חשובות ונקודות מפנה בחייו של האזרח במפגשו עם הרשות השופטת.

"המתח, הציפייה ובעיקר ההמתנה הדרוכה לרגע המשפט, הממלאים את מסדרונות בית המשפט, קשורים במישרין או בעקיפין גם לפעולת היצירה של האמן". לדבריו, "הצופים בתערוכה הם הנשפטים, העדים או נותני השירות, שלרוב הזדמנו לבית המשפט בנסיבות אחרות מאלו של צופה שיצא למוזיאון או גלריה".

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות שהשתתפה בטקס הפתיחה אמרה כי "הצגת יצירות של נשים מן המגזר החרדי החיות בתוך העולם האמוני לצד עבודותיהם של עובדים בבית המשפט היא מרתקת במיוחד. יש בה חיבור שאיננו שכיח, בין אמונה ואמנות, וחיבור נוסף מבורך וחשוב שאף הוא איננו שכיח, בין אמנים ממגזרים שונים בחברה הישראלית, המתקיים בבית המשפט. זוהי אכסניה שאינה מורגלת בכגון אלה. היא מפגישה את היצירות עם קהל יעד, אשר רובו מגיע למקום הזה ברגעים מורכבים בחייו ואינו מצפה לפגוש כאן יצירות אמנות כאלה".

נשיא בית המשפט השלום, השופט אביטל חן, הוסיף: "שיתוף פעולה ראשון מסוג זה עם מרכז 'אמן' הוא הזדמנות לשלב עבודות אמנות בכותלי בית המשפט ולהוות בית עבור אמנים, שרובם בתחילת דרכם. אנו גאים בתערוכה זו ומזמינים את הציבור לבוא ולהתרשם".