חברת הבנייה שייקה אלה, שבנתה אלפי יחידות דיור בישראל, צברה חובות בסך 135 מיליון שקל והגישה בקשה להקפאת הליכים • האשמה: המערכת הבנקאים גרמה למחנק אשראי; החברה הציגה צמיחה עקבית
שי קליין 10.10.2019ביום שלישי, ערב יום הכיפורים, הגישה חברת הבנייה הקבלנית הגדולה 'שייקה אלה' לביהמ"ש המחוזי בירושלים בקשה להקפאת הליכים – זאת, בעקבות חובות של 135 מיליון שקלים. היום בצהריים צפוי להיערך דיון בנושא. ולדברי החברה אם לא יינתן צו הקפאת הליכים, החברה לא תשרוד והתוצאה תפגע הן בעובדיה והן בנושיה.
החברה הוקמה לפני שני עשורים על ידי הקבלן ישעיהו אלה, ובנתה פרויקטים רבים נוספים בעשרים השנים האחרונות, שמגיעים יחד לאלפי יחידות דיור בכל רחבי הארץ. הבנייה נעשתה בדרך כלל כשהחברה משמשת קבלנית ביצוע עבור יזמים, אך לא רק באופן הזה.
הצמיחה של החברה, כך על פי הבקשה שהגישה, נשמרה בשנים האחרונות בצורה עקבית אלא שהיא הגיעה למצב חדלות פירעון בשל מצוקת אשראי. "המערכת הבנקאית כמעט ואינה מאפשרת לחברה ליטול אשראי למימון פעילותה השוטפת". עורכי הדין יאיר כהן ואסף שפירא ממשרד שפירא-כהן מירושלים, טענו כי "החברה נקלעה למצב של חדלות פירעון, עם זאת תטען החברה כי היא רווחית ובעלת פוטנציאל רווח ניכר וכי מצב חדלות הפירעון בו היא מצויה נובע ממחנק אשראי קשה. מקורו בכך שהמערכת הבנקאית כמעט ואינה מאפשרת לחברה ליטול אשראי למימון פעילותה השוטפת. חובות החברה נכון למועד בקשה זו, מסתכמים בסך של כ-135 מיליון שקל. מתוך סכום זה חבה החברה סך של כ-67 מיליון שקל לנושים מובטחים, סך של כ-10 מיליון שקל לנושים בדין קדימה וסך של כ-58 מיליון שקל לנושים בלתי מובטחים".
עורכי הדין ציינו – כפי שהובא ב'כלכליסט' הבוקר בפרסום ראשון, כי החברה משרתת יזמים מהגדולים במשק, ובין היתר בנתה אגפים בבניין הכנסת וכן בנתה ובונה אלפי יחידות דיור ושטחי מסחר, בעיקר בירושלים. כמו כן, בימים אלו מבצעת החברה פרויקטים באלעד, תל אביב, ביתר עילית, ירושלים ועוד. "סה"כ צבר הפרויקטים המבוצע על ידי החברה עומד על 675 מיליון שקל, מתוכו נותרו לביצוע עבודות בהיקף של 310 מיליון שקל. בנוסף, החברה בונה עבור עצמה פרויקטים בבית שמש, אלפי מנשה ועוד. החברה טוענת כי "אם לא יינתן צו כמבוקש תאבד באופן וודאי את האפשרות לשקם את החברה או לצרף אליה משקיע. בכך תקופח פרנסתם של עשרות עובדי החברה ויפגעו נושיה".
החברה טענה גם כי בגין שני פרויקטים שסיימה לבנות בשנת 2017 לא קיבלה תשלומים סופיים בסך של כ-16 מיליון שקל, בגינם מתנהלים הליכים משפטיים.
במגזר החרדי נמצאים בביצוע ע"י החברה, פרויקט 'הבית בפארק' בביתר עלית (עבור קבוצת רכישה בת 146 חברים) 'תנובת הארץ' (9 בניינים וכ-360 יחידות דיור ושטחי מסחר), 'פנינת הרכס' ברמת שלמה ועוד.
"בימים האחרונים קיימו בעלי החברה ונציגיהם סבב שיחות עם לקוחות משמעותיים של החברה ומהם עלה כי הם מוכנים לתת סיכוי להליך ההקפאה", נכתב בבקשה.