שר החקלאות מצהיר: "אף רפתן לא מפסיד כסף"

משבר ענף החלב: הח"כים דורשים הסדרה מהירה בתחום החלב ולסבסד את החקלאים בדומה למדינות העולם | שר החקלאות: מחלבת רמת הגולן טרם פנתה בבקשת סיוע | "היעד שלנו שהמחלבה תצא מהברוך הזה, הוא נובע גם ממשבר ניהולי – הפתרון הוא להעמיד את הכלים לתוכנית הבראה"

מחלבות רמת הגולן | צילום: יח"צ

שר החקלאות נכח היום בישיבת ועדת הכספים הזמנית בראשות ח"כ משה גפני, שקיימה היום דיון בנושא עליית מחירי החלב והמשבר בענף. הדיון נגע הן במשבר בענף בכללותו, וכן לקשיים אליהם נקלעה מחלבת רמת הגולן נוכח כך.

במסמך מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שנכתב לרגל הדיון, צוין, כי במשק החלב במדינות המפותחות, כמו ברוב ענפי החקלאות במדינות אלו, קיימת בדרך כלל מעורבות ממשלתית, בעיקר באמצעות סבסוד ישיר. המעורבות הממשלתית במשק החלב ישראל מקיפה ומבוססת על ארבעה מרכיבים: מכסות ייצור חלב גולמי, קביעת מחיר מטרה לרכישת החלב הגולמי על-ידי המחלבות, שיעורי מכס גבוהים על יבוא מוצרי חלב ומחירים מפוקחים לצרכן על מוצרי חלב. בין הרבעון השני והשלישי בשנת 2022 עלה מחיר המטרה של החלב ב-13.4%. כמו כן, מהרבעון הראשון של 2019 עד הרבעון הרביעי של 2022 עלה מדד מחיר המטרה בכ-23.2%, מדד המחירים לצרכן עלה בשיעור של 7.6%, מדד מחירי מזון ללא פירות וירקות עלה בשיעור של 8.5% ומדד מחיר הלב עלה בשיעור של 7.2%. כתוצאה מכך הצטמצם המרווח של המחלבות והביא לקשיים כספיים, בין השאר ב"מחלבות רמת הגולן".

250/200 סייד בר + קובייה

בין השנים 2012 ל-2022 מדד מחירי התשומות בחקלאות עלה ב-17%, מדד התשומות ללא שכר העובדים עלה ב-12.2%, מדד תשומות בעלי החיים עלה ב-16.6%, מדד מספוא בעלי החיים עלה ב-23.6% ומדד תערובות בעלי החיים עלה ב-18.3%.

צויין כי מול מדינות העולם בישראל המחיר גבוה בעשרות אחוזים ממדינות כמו צרפת ואיטליה.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני אמר בפתח הדיון כי "תמונת המצב עגומה, יש הרבה נפגעים, בראש ובראשונה הצרכנים. עליית מוצרי החלב גם מעלה את יוקר המחייה, אך בעיקר זה פוגע במשפחות. בתוך שורה כזו של עליות אי אפשר להשאיר את זה בצורה הזו, מצד שני ישנן מחלבות במצב כלכלי קשה, מחלבת רמת הגולן עלולה להיסגר. יש לתת לכך מענה".

איציק שניידר, מנכ"ל מועצת החלב ציין כי "במשך עשור לא עלו מחירי החלב של כל המוצרים בפיקוח, מה שכן עלה בעקבות מגפות הקורונה, זה כל שאר התשומות, מה שמרכיב את האוכל של הפרות, תירס למשל, החיטה, כל אלה עלו בעשרות אחוזים. מחירי החלב לעומת המדד הכללי, עלו באחוז קטן הרבה יותר".

יו"ר הוועדה תהה מדוע המדינה לא מסבסדת את מוצרי החלב בדומה לרבות מהמדינות המפותחות.

נציג האוצר הצביע מנגד על פערים גדולים במחירי מוצרי החלב והחלב בישראל לעומת מדינות ה-oecd, וציין כי חלק מהליכי הרפורמה בתחום, אשר אמורים להביא להוזלות במוצרים, טרם הושלמו.

בהמשך עלה נושא מחלבת רמת הגולן.

ראש המועצה מקומית קצרין, דימטרי אפרצב הציג כי במחלבה 100 עובדים, ואילו ראש המועצה האזורית גולן, חיים רוקח טען כי מצבה של החלבה משקף את מצב הענף כולו.

הח"כים הקשיבו לסיפורו של שלום אטד, עובד מחלבת רמת הגולן, שאמר בדמעות: "מדברים קודם כל על המשפחות שמביאות אוכל הביתה, לכל אדם כאן שיש לו תכלית, לאן לקום, לנו מחר בבוקר לא יהיה לאן לקום. זה המקום שלנו לבקש מכל אחד ואחד מכם את העזרה".

בדיון צוין כי נדרשים כ-20 מיליון ₪ לשנה הקרובה כי להציל את המפעל, להחיות מחדש את היצור, לרכוש מכונות, כך שזו תוכל לייצר גם מוצרים לא מפוקחים.

שר החקלאות, עודד פורר התייחס לסוגיה וציין כי יפעל שהמחלבה לא תיסגר: "עד רגע זה לא הייתה פניה למדינה לסייע. יחד עם זאת אני בשיחות עם אגף תקציבים ומועצת החלב כבר שבוע, היעד שלנו שהמחלבה תצא מהברוך הזה, הוא נובע גם ממשבר ניהולי. המחלבה הסתמכה רק על מוצרים מפוקחים, היא הסתמכה רק על לקוח אחד ששחט אותה במחיר, בתנאים האלה היה ברור לאן זה הולך. למדינה יש כלים ורצון לסייע, היה ותהייה פניה, כי אני יודע שיש רוכשים פוטנציאלים שמתעניינים, יש מה לעשות. לזרוק כסף ציבורי על עסק כושל זה לא הפתרון, הפתרון הוא להעמיד את הכלים לתוכנית הבראה".

עוד אמר, כי "למדינה יש יכולת וידע איך לסייע לאירועים כאלה, במיוחד שמדובר במפעל ברמת הגולן, ופה אני חושב שיש אפשרות שהמפעל יצא לדרך חדשה בלי סיוע של המדינה, עם כלים של סיוע בתוכניות הנכונות, ככל שיצטרכו רשתות ביטחון, המדינה יודעת לתת אותן. המפעל הזה לא יסגר".

בהמשך לדברים, התייחס שר החקלאות גם לסוגיה בכללותה: "במדינת ישראל המחיר הקבוע, מחיר המטרה, זה המחיר שמחלבה מחויבת לשלם לרפתנים, הוא מחיר שנקבע ע"י ועדת מחירים, כך שהרפתן לא מפסיד כסף, מחיר המטרה גם עולה באופן אוטומטי. הבעיה שמחיר המטרה עלה בתקופה האחרונה, בעוד המחירים המפוקחים לא עלו. כך שהמחלבות הן שספגו לאורך זמן. הייתה המלצה של 6 וחצי אחוזים עלייה במחירי החלב, אנחנו נכנסו למו"מ על רמת העלייה. במקביל, השוק היה אמורים להיפתח עכשיו ליבוא גבינות, מוצרלה, גבינות למריחה, ואחרות שהיו מוזילות את המחירים לצרכן, לצערי הייעוץ המשפטי לממשלה לא אפשר לחתום על הצו לפני ואחרי הבחירות, כך נוצר מצב לא סימטרי שחתמנו על העלאות אבל לא אפשרו לנו לחתום על הייבוא".

יו"ר הוועדה הגיב לדברים וציין כי "לגבי עליית המחירים, אני חולק עלייך, אני חושב שהדרך במצב של יוקר המחייה הוא לסבסד את הרפתנים, ולא להעלות מחירים".

ח"כ ינון אזולאי: "אנחנו יודעים שהמחירים בפיקוח, ושהוועדה התעכבה, אבל עם כל הכבוד לאוצר, מותר לשים את היד בכיס. אתם יודעים כמה אנשים מובטלים בעקבות המצב? שאתה לא נותן את התמיכה הישירה, גם אין בקרה וגם ממשיכים לשלם יקר, הדבר הנוסף שגם יסגרו רפתות ועסקים, אז הכנסתם יותר עוני. מי ירוויח? היבואנים הגדולים. למי הולך סיוע של המדינה על מוצרים בסיס? לאותם אנשים שקשה להם לרכוש את החלב הזה. אין בקרה ביבוא שבאמת המחיר יורד. אם נקים מנגנון שגם ייתן בקרה למחיר נמוך, וגם שיקבלו תמיכות ישירות, נעשה מנגנון משולב, ונוריד מיסים מיותרים, נהייה במנגנון טוב".

יו"ר הוועדה, סיכם את הדיון: "החקלאות היא עוגן מרכזי של הכלכלה בישראל וחקלאות לא תוכל להיות בלי שהמדינה מסבסדת, כפי שקורה בעולם. אחרת המציאות תהייה שהחקלאות תיפול, וכך כל מה שהם תורמים לגבולות המדינה ומה שנלווה לזה. האוצר מגיע עם פתרונות קלים, משרד החקלאות לא מתמודד איתם, והחקלאים… אני לא מתכוון להתיישר עם זה. אני רוצה שנקבל החלטה לתמוך בחקלאים, דהיינו לסבסד אותם. לסייע לרפתנים, כדי שיתקיימו ויתבססו, אני רוצה שזו תהייה החלטת הוועדה. אדבר גם עם השר, ואדבר עם השר שיתמנה. המדיניות הקיימת היא עקומה ואינה מתאימה למדינה מודרנית, בטח לא למדינת ישראל".

לעניין מחלבות רמת הגולן, ביקש ח"כ גפני מראשי המועצות באזור כי יהיו עמו בקשר רציף ויעדכנו אותו בהתפתחויות: "אני שמח שהשר הגיע ואמר שהממשלה תיכנס לעניין, לא שמעתי שהוא אמר את זה קודם, אבל כך הצלנו הרבה מאוד מפעלים. כך היה עם פרי גליל, המפעל לא נסגר ונפתחו אגפים נוספים. אני לא מתכוון לוותר בנושא המחלבה ברמת הגולן, ראש המועצה בקצרין, וראש המועצה אזורית גולן, אני ממנה אתכם כנציגים של הוועדה בחודש הזה, תעקבו יום יום אחרי מה שקורה שם, אם יש פתרון, מה טוב, אם לא אכנס את הוועדה. אני לא רוצה שהמחלבה תיסגר, המציאות הזו שעובדים נזרקים ונשארים ללא פרנסה, אני לא מסכים שזה יקרה שאני יודע שהמחדל הוא במדיניות, במידה ולא יהיה פתרון בתוך חודש, נתכנס כאן, אני רוצה שהנושא לא ירד מסדר היום עד לפתרון".

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה