ליצמן פונה במכתב דחוף לגנץ: "סגירת המעברים בשלב זה מהווה פגיעה חמורה בענף הבנייה, ועלולות להיות לה השלכות כלכליות קיצוניות" • ההודעה על ביטול האישור שניתן ביום שישי בצהריים להעסקת עשרות אלפי עובדים פלסטיניים באישור יומי בענף הבינוי, התקבלה במשרד השיכון רק ביום שישי בלילה, בשעה 21:00, הרבה לאחר כניסת השבת • ומה יהיו השלכות אי כניסת עובדים פלסטינים בענף הבנייה על הענף בישראל?
חיים שיף 07.02.2021לראשונה מאז פרוץ מגפת הקורונה ענף הבניה נותר ללא ידיים עובדות: ממשלת ישראל הגדירה את ענף הבנייה בישראל כענף חיוני עוד בימים הראשונים למשבר הקורונה. בעקבות ההחלטה, המשיך הענף לעבוד כרגיל וגם בסגר זה כמו בסגרים הקודמים, העובדים הפלסטינים הונחו להישאר ללון בארץ עד לתום הסגר. ביום שישי האחרון, הודיעה הממשלה על הקלות בסגר ובאשר לעובדים מהשטחים כי החל מיום ראשון המעברים יישארו פתוחים לכניסה יומית של העובדים ללא צורך ללון.
בעקבות ההודעה, קבלנים רבים שיחררו את העובדים שלהם לחזור לבתיהם בשטחים ולשוב לעבודה ביום ראשון. אלא שמאוחר יותר – ולאחר חזרתם של אלפי עובדים אל שטחי יהודה ושומרון – הודיע משרד הביטחון כי חזר בו מההחלטה לאפשר את פתיחת המעברים לכניסה יומית. כתוצאה מחוסר הבהירות של הממשלה, אתרי בנייה רבים נותרו ריקים וללא עובדים.
מכתב בהול שיצא מלשכתו של שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן קורא לשר הביטחון בני גנץ לאשר בדחיפות העסקת עובדים פלסטיניים בענף הבינוי על בסיס אשרת כניסה יומית.
"בהמשך להחלטת שר הביטחון אמש להמשיך לסגור את המעברים לעובדים פלסטינים, הנני מתכבד לפנות אליך בדחיפות גדולה לאפשר כניסה מחודשת של פועלים. סגירת המעברים בשלב זה מהווה פגיעה חמורה בענף הבנייה ועלולות להיות לה השלכות כלכליות קיצוניות", מציין ליצמן במכתבו.
"לאור שינוי המדיניות המפתיע ביום שישי וביטול אישור הכניסה היומית, אני קורא לך לאשר כניסה מחודשת של הפועלים…". ליצמן מציין, כי ביום שישי בצהריים נודע למשרד השיכון כי משרד הביטחון יתיר את כניסת הפועלים הפלסטיניים לעבודה על בסיס יומי בישראל. "על פי הנהלים", כותב השר ליצמן, "וכפי הנדרש, נציגי המשרד הודיעו על החלטה זו למעסיקים על מנת לאפשר היערכות בהתאם".
אך את מה שקרה מאוחר יותר, מסכם ליצמן בשורה מובלעת: "באותו הערב, בשעה 21:00, לאחר כניסת השבת, התקבלה הודעה רשמית נוספת ממערכת הביטחון לפיה בוטלה ההחלטה…". ללא ספק, אם לא היה מדובר במערכת הבטחון, המחאה שהייתה מהדהדת הבוקר ב'המודיע' לא הייתה קטנה כלל ועיקר. אבל הפוליטיקה מול גנץ לא מעסיקה את ליצמן כרגע, והעובדה שמדובר במערכת הביטחון, מעקרת את הטענה מן השורש, כיוון שזו עוסקת בחיי אדם.
עם זאת, לאור הסרת מגבלות הסגר מציין השר ליצמן כי ענף הבינוי צריך להיפתח אף הוא, ומציין מספר השלכות חמורות על ענף הבינוי ועל המשק הישראלי בכללותו. בין היתר מזהיר ליצמן כי ענף הנדל"ן הוא הקטר של המשק ומניע 6.4% מהתוצר, 82 מיליארד שקלים בשנה שמשמעותם 7 מיליארד בחודש. ביום עבודה – כ-308 מיליון ש-203 מיליון מתוכם משויכים לעבודת העובדים הפלסטינים.
עוד טוען ליצמן, כי ענף הבנייה שהאט בלל משבר הקורונה, הוביל את הקבלנים להלין את העובדים בעיתות הסגרים, בעלויות כבדות, כאשר לדעת מומחי משרד השיכון, מספר העובדים שנכנסים לישראל דרך הפרצות, במתכונת יומית, הולך וגדל. לאור הסרת מגבלות התנועה, מציע ליצמן לאפשר כניסה מבוקרת יותר, גם מבחינה בריאותית.
"מניעת מעבר יומי… תביא לעצירה מוחלטת של הענף… להתנעתו מחדש יידרשו כ-14 מיליארד שקלים, מלבד חשיפת הבנקים בהיקף של כ-20% מכלל האשראי הבנקאי במשק לפעילות הכלכלית של ענפי הבנייה".
ליצמן מזהיר מדחייה במסירת דירות, שחיקת רווחיות יזמים, פגיעה באשראי ושחיקת יכולת ההחזר, מקומות עבודה שייאבדו מישראלים – בהיעדר כנגדם ידיים עובדות פלסטיניות, העוסקות בעבודות 'רטובות', מה שיפגע, מעבר להשפעות שפורטו, גם "בשרשרת הייצור של הענף, לאבטלה בקרב הישראלים העוסקים בו ובתעשייה המייצרת מרכיבי בנייה".לאור כל האמור מבקש ליצמן מגנץ, כשר הביטחון, לשקול להתיר את כניסת העובדים הפלסטינים במתכונת יומית.
לדברי ליצמן הצטרפו גם הקבלנים: "המצב שנוצר לאחר יציאת העובדים הפלסטינים בחזרה לביתם יביא לעצירת פרויקטים של תשתיות ועשרות אלפי דירות. אנחנו גם ככה נמצאים באיחור בחלק לא מבוטל מהפרויקטים בשל הסגרים לאורך תקופת הקורונה וכל יום נוסף ללא עובדים משמעותו הפסד ענק למשק ופגיעה ישירה ברוכשי דירות", אמר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ.
אלי אביסרור, יו"ר ארגון הקבלנים בנגב ומ"מ נשיא התאחדות בוני הארץ אמר: "הממשלה חייבת לפעול בהקדם ולהסדיר את חזרתם של העובדים הזרים בענף הבנייה. הזיגזג וחוסר ההחלטיות של משרדי הממשלה, עולה לציבור הקבלנים, וגם לציבור הרחב ביוקר. כל יום בו אתר בנייה נותר סגור הוא מהווה נזק כלכלי גדול לא רק על הקבלנים אלא על מעגלי השפעה נוספים. לוחות זמנים של פרויקטים מתעכבים ומשפיעים גם על רוכשי דירות ועוד". עוד הוסיף אביסרור כי מדובר באוזלת ידה של הממשלה שלא מחוברת למציאות בשטח: "מדובר בשערורייה. ממשלת ישראל פוגעת בתנופת הבניה מצד אחד, ולא מגדירה את מגיפת הקורונה ככוח עליון מצד שני. אני קורא לממשלה להתעורר באופן מיידי ולאפשר לנו לעבוד".