שנה לאחר שהושקה ברחבי העולם, צפויה מערכת התשלומים של גוגל לעלות ארצה • לאחרונה הביעה גם פייפאל עניין בשוק הישראלי • האם בקרוב נראה כאן מאבק בין שתי ענקיות תשלום וירטואליות, וכיצד זה ישפיע על חברות האשראי? • מאלפי זהב וכסף
שי קליין 04.02.2019כמעט שנה לאחר שענקית האינטרנט 'גוגל' הודיעה על השקת שירות התשלומים שלה הידוע בכינוי 'גוגל פיי', היא בוחנת את השקת הפלטפורמה גם בישראל.
'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!
בנוסף לתשלום על אפליקציות שנרכשו בחנות 'גוגל פליי', מאפשר המודל של 'גוגל פיי' לשלם דרך האפליקציה גם במגוון חנויות ברחבי העולם. החל מהמבורגר, וכלה בעוד חנויות אינטרנטיות שונות. בנוסף, ב'גוגל פיי' ניתן להעביר ולקבל כסף בין חברים, אפילו אם להם אין את האפליקציה, אך כל עוד יש את מספר הפלאפון או כתובת המייל שלהם.
בנוסף, מאפשרת מערכת התשלומים החכמה להזין מספר אמצעי תשלום וחשבונות בנק, ואפילו להטעין כרטיסי מתנה אל תוך האפליקציה, כאשר בכל פעם ניתן לבחור מאיזה כרטיס אשראי או בנק אתם רוצים לשלם, ממש כאילו היה לכם ארנק אמיתי אלא שהוא נמצא כולו בתוך האפליקציה.
בעבר החזיקה גוגל בשתי אפליקציות דומות – 'ארנק גוגל', ו'אנדרואיד פיי' – שהתמזגו עם האפליקציה החדשה של 'גוגל פיי'.
על מנת לתמוך בטכניקת העברת הכספים, יצטרך הטלפון החכם שלכם להיות בעל תמיכה ב-NFC וב-HCE, אם כי סביר להניח שרוב הסמארטפונים הסטנדרטיים בשוק תומכים בטכנולוגיות האלו. כאשר בעל הפלאפון מניח את המכשיר על המסוף, מתבצע התשלום בצורה מדויקת.
עם ההשקה החלה גוגל לעבוד בשיתוף פעולה עם גופים, חברות, מדינות ורגולטורים רבים בנושא, וכעת כאמור, היא בוחנת את האפשרות להיכנס גם לשוק הישראלי. בכירי החברה מקיימים פגישות עם מגוון אנשים המשפיעים על הכלכלה הישראלית, על מנת להיות מוכנים למהלך שצפוי לקרות לקראת סוף השנה.
כמובן שמלבד ההתאמה של בתי העסק השונים מול גוגל, קטנים כגדולים ובעיקר קטנים, הרי שצריך בעיקר גם לדאוג לשינוי דפוסי הצריכה של האנשים, מאחר ואנשים לא יבטלו את כרטיסי האשראי שלהם, אך זו תהיה אפליקציה אחת שבה נמצאים ווירטואלית כל אמצעי התשלום שלהם. שינוי הדפוס הזה לא יקרה בין יום, וסביר להניח שנראה גם כמה וכמה מהלכים פרסומיים על העניין, על מנת 'לחנך' את הציבור ולגרום לו לקנות דרך 'גוגל פיי'.
בימים הקרובים צפויה ענקית האינטרנט לפנות לבנק ישראל, על מנת לקבל היתר לשמש אמצעי תשלום עבור עסקים קטנים ובינוניים. בסין אגב, מתאפשר כבר זמן מה תשלום דיגיטלי ע"י אפליקציית וויצ'ט הפופולרית. התשלום הדיגיטלי מאוד פופולרי בסין והוא קיים גם בקניונים הגדולים אך גם אצל הרוכלים הקטנים, ככה מחנכים שוק.
הסיבה האמיתית שגוגל רוצה להיכנס לשוק הזה, היא כיוון שכל פרסום שלאחריו מתבצע תשלום הוא הרבה יותר רווחי למפרסם אך גם לפלטפורמת הפרסום שגובה עמלות יותר גבהות מהמפרסמים. לפי הדיווחים בגוגל ישראל הקימו צוות מיוחד על מנת לטפל בנושא.
כזכור, לאחרונה ביקר שר האוצר כחלון בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שם נפגש עם ראשי חברת פייפאל בנוגע לרצונם להיכנס לשוק הישראלי. בגוגל, כך נראה, שמעו על הפגישה והחליטו להקדים תרופה לתרופה. כעת הם מנסים לקדם את שירות התשלום הדיגיטלי שלהם על חשבון פייפאל. ללמדך, כי יש פגישות שנסגרות בדאבוס, אבל החשובות ביותר נסגרות בלובי של הילטון תל אביב.
ככל הנראה גוגל תידרש הן לאישור בנק ישראל והן לאישור של רשות שוק ההון, כך שסביר להניח שנשמע עוד על הנושא בהמשך.
הסינים תחילה
בחודש נובמבר האחרון דווח כי לאומי קארד הקדימה את כאל כשחתמה על הסכם עם וויצ'אט הסינית (כך כותבים זאת בסינית: 微信) ובקרוב יוכלו תיירים סינים לרכוש באמצעות אפליקציית 'וויצ'אט פיי' בישראל, בחנויות פיזיות, ללא צורך במזומן או בכרטיס אשראי. בהמשך, תטמיע לאומי קארד את השירות לכלל האזרחים בישראל.
אפליקציית הארנק הדגיטלי וויצ'אט פיי, משרתת כבר כיום מאות מיליונים בעולם, ומאפשרת תשלום באמצעות אפליקציה בחנויות פיזיות, בחנויות רשת, וכן להעברת כספים – ומחליפה לחלוטין את הצורך בנשיאת כרטיס אשראי או כסף מזומן.
וויצ'אט, היא האפליקציה הפופולרית ביותר בסין להעברת הודעות, ומאפשרת הודעות ושיחות וידאו חינם באיכות גבוהה מאוד, תרגום הודעות מסינית לאנגלית ולהיפך, העלאת תמונות ל'וול' משותף, שליחת מיקום בשידור חי ועוד. לוויצ'אט גרסה באנגלית וגם בעברית, ולבעלי חשבון בנק בסין ניתן כמובן להעביר דרכה כספים. וויצ'אט נחשבת למתוחכמת ומתקדמת הרבה יותר מוואטסאפ.
כפי שדיווחנו אז ב'ביזנעס', תחילה תנגיש לאומי קארד את אפשרות התשלום באמצעות וויצ'אט פיי לתיירים סינים בלבד, אך כאמור, בשלב הבא הוא יקיף לא רק את התיירים הסינים אלא את כלל לקוחות לאומי קארד. התשלום באפליקציית 'וויצ'אט פיי' מתבצע כך: היישומון מציג על המסך קוד QR. הקוד מוצמד למסוף שקורא אותו, ומחייב את חשבון הלקוח כתשלום לכל דבר. בהמשך, תאפשר לאומי קארד ללקוחותיה בישראל לשדרג את התשלום באפליקציית וויצ'אט בחנויות אינטרנט.
לאומי קארד, שבימים אלה מנהלת מו"מ לרכישת חברת מסופי האשראי 'כספיט', תזדקק לשווק את המערכת לחנויות – אם לאחר רכישת 'כספיט' ואם דרך משווקים שברשותם מסופונים תואמים – מסופים המותאמים לקריאת טכנולוגיית קוד QR דינאמי, שיתמכו בתשלומים סלולריים מאפליקציות.