תחומי התעסוקה בהם נדרשים דירקטורים

חברי דירקטוריון | צילום: Bacho, פלאש 90

חברי הדירקטוריון של חברות פרטיות, ציבוריות וממשלתיות אחראים על תכנון ההתפתחות של החברה מבחינה אסטרטגית. הם בוחנים את נתוני החברה ממבט על ומציגים שינויים אפשריים בהתנהלותה על מנת להגביר הן את האפקטיביות בה היא פועלת והן להעלות את שורת הרווח. במאמר זה נסקור בהרחבה את תחומי התעסוקה בהם נדרשים דירקטורים ואת התהליך שעברה משרה זו בעשורים האחרונים.

מה תפקיד הדירקטור?

תפקיד נוסף שיש לדירקטור בחברה הוא יצירת קשרים עסקיים ושיתופי פעולה פוריים. חלק מהדירקטורים (במיוחד המבוססים יותר מבחינה כלכלית) נכנסים לדירקטוריון על מנת להיות בעמדות מפתח המעניקות תגמול שאינו כספי בהכרח – כמו יוקרה, השפעה בחברה או יכולת להיות שותף בהחלטות המתקבלות בה. דירקטורים נבחרים בדרך כלל על בסיס ניסיונם והכרות ארוכת שנים עם הנישה בה פועלת החברה. חלק מהדירקטורים נבחרים בזכות כישורים פיננסיים או מנהיגות שהוכיחו בארגונים שונים בעבר. פעמים רבות נגלה כי מנכ"לים לשעבר בחברות מובילות שפרשו לפנסיה משמשים כדירקטורים בארגונים מובילים. הנוחות הרבה שמציע התפקיד (העשוי לדרוש רק שעות אחדות בחודש בהצטרפות לישיבת דירקטוריון) וכן התגמול הכספי הנדיב מאד בחברות אלה מושך רבים להקדיש מזמנם ולהצטרף לדירקטוריונים מובילים.

חברות ממשלתיות: דירקטוריון שזוכה לפיקוח רב יותר כיום

בשנת 2007 הופק דו"ח העוסק בדרך הקלוקלת שבה נבחרו חברי הדירקטוריון על ידי שרי האוצר לאורך השנים. מאז, נעשה ניסיון לפקח על בחירת חברי הדירקטוריון בחברות אלה ולבחון את התאמתם לתפקיד. לכן, היום קיימת הזדמנות עבור בעלי הכישורים הנדרשים לעבור קורס דירקטורים קצר ולהשתלב בחברות אלה.

דו"ח עדכני משנת 2018 התייחס לעובדה כי בחברות ממשלתיות קיימת סתירה מסוימת בין ניסיון המדינה לשלוט בפעילות החברות הממשלתיות לבין הניסיון לייעל את פעילותן ולהפוך אותן לרווחיות. במציאות בה שרים עדיין יכולים להשפיע על בחירת הדירקטורים בחברות הנמצאות תחת אחריותן עשויים להכנס לדירקטוריון מספר בעלי תפקיד המתאימים בהשקפתם לזו של השר המכהן. למרבה המזל, שאר המושבים בדירקטוריון עדיין שמורים לבעלי תואר אקדמי מתאים תוך הענקת יתרון לבעלי ניסיון פעיל בדירקטוריון כלשהו או למי שהוכשר לעבוד כדירקטור.

 

דירקטוריון בחברות ציבוריות (הנסחרות בשוק ההון)

בחברות ציבוריות קיימת משמעות רבה לחברי הדירקטוריון. הם מהווים זרוע מפקחת על פעילותו של המנכ"ל המנהל את החברה מחד ועל פעילותה של האסיפה הכללית של בעלי הדירקטוריון. הדירקטורים מפקחים ומייעצים לזרוע הניהולית בחברה כיצד ניתן להגיע לרווחיות ומזהים פעולות שונות המבוצעות בחברה באופן לא יעיל העשוי להשפיע על הישגיה של החברה. על מנת לעשות זאת חברי הדירקטוריון פועלים לאיזון נציגי בעלי המניות (המשמשים בחברה האמצעות קבוצה המכונה "אסיפת בעלי המניות"). נסביר זאת באמצעות דוגמה נפוצה.

נבחן מקרה שבו פיטורים המוניים בחברה יכולים להעלות את שורת הרווח השנתית אך לפגוע ביכולות המחקר והפיתוח בחברה שמסייעות לצמיחתה לטווח הרחוק במקרה זה חברי הדירקטוריון עשויים להחליט לצמצם את כמות העובדים שיפוטרו. דוגמה זו מדגישה את חשיבותה של בחירת האדם הנכון המבין את משמעות קבלת ההחלטות בישיבות הדירקטוריון העשויות להוביל את החברה להפסד עתידי או להצלחה ושגשוג.

דירקטוריון בחברות פרטיות בנישות שונות

חברות פרטיות אף הן מעסיקות דירקטורים. תפקיד זה כאשר הוא מבוצע ביעילות על ידי כל חברי הדירקטוריון נועד על מנת לרתום ולמנף את ניסיונם והתמחותם של מספר אנשים (במקום אדם יחיד – המנכ"ל) בתהליך קבלת החלטות הנוגעות להתנהלותה העסקית והכלכלית של החברה. למרות שהחברות הפרטיות אינן נסחרות בשוק ההון יתכן  כי לפיקוח והתנהלות נכונה של חברי הדירקטוריון תהיה השפעה על הנפקה עתידית או מכירה של החברה לארגון גדול יותר.

לסיכום, תפקידי דירקטור בחברות השונות במשק מתגמלים ומאפשרים להיות חלק מגופים המובילים את הכלכלה במדינת ישראל. לפני שנכנסים לתפקיד דירקטור בחברה מומלץ להכיר את הדרך בה הדירקטור יכול להשפיע על החברה ולעצבה באמצעות קורס דירקטורים.

קורס זה מעניק אפשרות לחוות את תפקיד הדירקטור באמצעות הדמיה של ישיבות והענקה של ידע תיאורטי וכלים מעשיים להתמודד עם החלטות אסטרטגיות, לנהל משא ומתן עם חברי הדירקטוריון האחרים, להכיר את שיטת ההצבעה ולהבין כיצד ניתן "לנווט את ספינת הארגון" בצורה הטובה ביותר מכסא הדירקטור. תפקיד זה מאפשר לעבוד במקביל במספר ארגונים שונים ומתאים לכל אדם אשר עבד  שנים רבות ב בחברות מובילות.

כתיבת תגובה