קודקס ששון – המכונה גם כתר ששון, הוא כתב היד של התנ"ך העתיק ביותר | כתב היד נחשף לראשונה במלואו לציבור, אף שהעותק הזה, שנחשב הקדום והשלם ביותר – היה מוכר ופתוח בפני קהיליית החוקרים | ה'כתר' – כתב היד והמסמך ההיסטורי היקר ביותר שהועמד למכירה פומבית אי-פעם – צפוי להימכר במחיר שיא בבית המכירות סות'ביס | ד"ר אורית שחם גובר: "משקף את הסיפור היהודי למן העת העתיקה ועד ימינו"
חיליק ברקוביץ 23.03.2023
כתר ששון (או: קודקס ששון, על שם אחד מבעליו החשובים – אספן כתבי היד העבריים, דוד סלימאן ששון) הוא העותק הקדום והשלם ביותר של התנ"ך. פירושה של המילה קודקס, הוא ספר שהועתק ונכרך בצורה המוכרת לנו כיום, דף אחר דף משני צדדיו.
כתב היד המרשים של התנ"ך הכמעט מושלם הזה, מתוארך לסוף המאה ה-9 או לתחילת המאה ה-10. ובקיצור: בן יותר מ-1,000 שנה. כתב היד של קודקס ששון מכיל את כל 24 ספרי התנ"ך (חוץ מ-12 דפים שחסרים בו) והוא מקדים את התנ"ך השלם הקדום ביותר שהוכר, כתב יד לנינגרד, בכמעט מאה שנה.
הייחודיות של כתב היד קודקס ששון מתמקדת בכך שהוא מכיל הערות חשובות של המסורה. בתחילת ספר במדבר מופיעה בו הערת מסורה גדולה הנפתחת בזו הלשון: ”[אלין] מלין דכתב חדה מלה וכן קורין ומצאנו אותם במעשה המלמד הגדול אהרן בן משה בן אשר אשר במעשיו במחזור המכונה באלתאג…" (תאג׳ הוא כֶּתֶר בערבית, ובהקשר זה: כתר תורה). חלק מן החוקרים ייחסו את האלתאג ל"כתר ארם צובא" הידוע, ומייחס אותו לראשונה לאהרן בן משה בן אשר. ככל הנראה, סופר המסורה שהעתיק את המסורה של קודקס ששון, עיין בכתר ארם צובא כשהתגורר בטבריה או בירושלים בימי כתיבה העותק.
אך כתב היד יצא למסע נדודים לא פשוט. שטרות עתיקים מעידים על מסעות הספר ומכירתו החל מבעליו ח'לף בן אברהם שמכרו ליצחק בן יחזקאל אל-עטר, שלימים העביר את הבעלות לשני בניו, יחזקאל ומימון – ומכאן עבר כתב היד גלגולים רבים. במאה ה-13 הוקדש הקודקס לבית הכנסת של מקיסין (מרקדה, בסוריה של ימינו). מעט ידוע על הקהילה היהודית במקיסין, אך בהתחשב בעלות הפקת כתבי יד יקרי ערך שכאלה, היא בוודאי הייתה בעלת חשיבות. העיירה מקיסין נהרסה, והקודקס הופקד לשמירה בידי סלמה בן אבי אל-פח'ר, שנדרש להחזירה לאחר בניית בית הכנסת מחדש.

אך בזמן שבית הכנסת טרם נבנה מחדש, נמשך מסעו של הקודקס, עד שנרכש בשנת 1929 על ידי האספן דוד סלימאן ששון. בשנת 1978 הוא הועמד למכירה פומבית ומאז… נעלמו עקבותיו. לאחרונה נודע כי הוא נקנה באותה השנה בידי קרן הפנסיה של הרכבת הבריטית, וזו העמידה אותו למכירה פומבית בשנת 1989. כיום, הוא נמצא באוסף פרטי בז'נבה. נכון להיום, כתב היד עומד למכירה פומבית של בית המכירות סות׳ביס.
מוצג לציבור
למרות שחוקרים הכירו בחשיבותו של הספר במשך הדורות, כותבת מבשרת ביצ'ה, הוא נותר כמעט מחוץ לעיני הציבור. אך כעת, רגע לפני שהוא נמכר, "קודקס ששון", התנ"ך העברי השלם והקדום ביותר יוצג החל מהיום למשך שבוע בלבד במוזיאון "אנו"- מוזיאון העם היהודי בתל אביב.
ד"ר אורית שחם גובר, האוצרת הראשית של מוזיאון אנו: "זהו אחד האירועים המרגשים בחיי כאוצרת. ספר התנ"ך העתיק הזה משקף את הסיפור היהודי למן העת העתיקה ועד ימינו. תולדותיו של כתב היד הן סיפור של מסורת וחידוש, הגות ולימוד, הגירה ועקירה, מסתורין והיעלמות, ושזורות גם בסיפורים אנושיים מרתקים".
התנ"ך העתיק המכונה "קודקס ששון" הוא הגרסה המוקדמת והשלמה ביותר של התנ"ך. הספר, ומתוארך לשלהי המאה ה-9 או לתחילת המאה ה-10 לספירה ומכיל בתוכו את 24 ספרי התנ"ך.
ב16 במאי השנה, צפוי ה"קודקס ששון" , להימכר בהערכת שווי של 30–50 מיליון דולר, במכירת האומנות המודרנית והעכשווית השנתית של בית המכירות סותביס ניו יורק. הספר היינו כתב היד והמסמך ההיסטורי היקר ביותר שהועמד למכירה פומבית אי-פעם.
"התנ"ך – הספר הראשון של עם הספר – הוא טקסט מכונן ומקודש לעמים ברחבי העולם כולו", מסבירה שרון מינץ, מומחית היודאיקה הבכירה של סותביס בתחום הספרים וכתבי היד.
"קודקס ששון עצמו", מסבירה מינץ, "הוא עדות לטרנספורמציה משמעותית מאין כמוה בהיסטוריה של התנ"ך, שמעולם לא לבש דמות ספר קודם לכן. זו נקודת מפנה קריטית באופן שבו אנו תופשים את ההיסטוריה של כתבי הקודש לאורך השנים".