כשיאיר לפיד מספר בטעות על משכורות עתק של אברכי 'כולל', זה הזמן לבדוק מדוע הביקוש למקומות ב'כולל' למרות המשכורת הצנועה רק הולך ועולה • אם המדינה לא תשים את לימודי התואר לגברים חרדים בפרונט, האברכים יעדיפו להישאר ב'כולל' ולהסתמך על משכורתה של הרעיה
קובי טורנהיים 20.05.2019המדינה לא הצליחה לגרום לגבר החרדי לצאת לעבוד. זו עובדה קיימת. שיעור הגברים החרדים שיוצאים לעבוד נמצא בירידה ועומד כיום על פחות מ-50%.
הסיבות הפופולריות שאוהבים לכתוב באתרי הכלכלה הן, כי החרדים מקבלים קצבאות ילדים וכי הם מקבלים מלגות גבוהות ב'כולל'.
הגדיל לעשות יאיר לפיד שנקב בסכום של 7,800 ₪ שמקבל כל אברך ויצר בכך תקוות שווא להעלאת מלגת אברכי הכוללים…
אך לא זו הסיבה האמיתית.
הסיבה האמיתית שונה ומפתיעה.
לפני כן, נציג את העובדות:
קצבאות הילדים נותרו נמוכות עד כדי גיחוך בשנים האחרונות ולא ממש מהוות נתון משמעותי בחיי משפחה חרדית ממוצעת. אצל רובן הסכום הזה הולך ישירות לחיסכון/תרומה ב'גמ"ח המרכזי' שיסייע להם בעתיד לחתן את הילדים.
המלגות המחולקת לאברכי הכוללים נותרו כמעט ללא שינוי מזה 20 שנה, ועומדות על 2,000 ₪ בממוצע לאברך. מתוכם כ-800 ₪ תמיכה ממשלתית ו-1,200 ₪ מתרומות שמגייס ראש הכולל.
עקב הביקוש הרב ללימוד בכולל, ומיעוט המוסדות הללו ביחס למספר הזוגות הנישאים ובהתאם – מספר הגברים החרדים היוצאים מעולם הישיבות אל עולם הכוללים, יש אברכים שמוכנים להסתפק בסכום נמוך מ2,000 ₪ לחודש, ובלבד שתהיה להם מסגרת של 'כולל'.
ובואו נדבר רגע על עבודה בשחור – העבודה בשחור במגזר החרדי קיימת כמו שהיא קיימת בכל מגזר במשק הישראלי. בביקורות שמבצעת רשות המסים באופן שוטף ברחבי הארץ, ומפורסמים באתר רשות המסים לא נמצאו במגזר החרדי נתונים חריגים של העלמת מס והם די זהים – ואפילו נמוכים מעט מהממוצע הארצי.
לאור חוק המזומנים החדש שהוחל בשנה האחרונה שיעור העבודה בשחור מצטמצם בכל המגזרים, כי כבר לא כלכלי לעבוד בשחור בהיקפים גדולים, ואילו בהיקפים קטנים – בכל מקרה לא מגיעים לסף המס.
בנוסף, באופן מסורתי הציבור החרדי לא עובד בעבודות שנפוצה בהם עבודה בשחור כגון: מלצרות, סבלות, שרברבות, בניה, שיפוצים, חשמלאות ועוד עבודות 'שחורות' בסגנון הזה.
לעומת זאת, ע"פ מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שיעור עבודת נשים במגזר החרדי זינקה בשיעור חד של 16.4 אחוז בעשור האחרון, והגיעה לרמה של 75.5% – נתון הגבוה משיעור סך עבודת הנשים במשק.
כמה מרוויחה אשה חרדית?
וכעת נגיע לסיפור האמיתי של עבודת החרדים בישראל:
עד לשנת 2008, נשים חרדיות מן המניין לא היו עושות תארים או לומדות לימודים שיביאו אותם למקצוע מכניס, אלא היו מסתפקות בלימודי הוראה' שלא באמת היה בהם צורך. כתוצאה מכך, הן היו נותרות מחוסרות עבודה או שהיו עובדות בעבודות עם הכנסה נמוכה כדוגמת מוכרות בחנות, מזכירות, מנהלות משרד וכדומה.
בין השנים 2008 ל- 2012, חל שינוי במגזר החרדי וגם נשים חרדיות מן המניין התחילו לעשות תארים, או ללמוד לימודי תעודה מקבילים לתואר, שאפשרו להן להשתלב במקצועות שמכניסים משכורות גבוהות.
כך למשל, כבשו הנשים החרדיות בהמוניהן את ענף ראיית החשבון, וכיום הן כובשות את ענפי ההייטק השונים.
כתוצאה מכך, אם בשנת 2008 אשה חרדית שעבדה כמורה/גננת/מטפלת הרוויחה בין 3,500 ל-5,000 ₪ בחודש, ובעלה האברך היה צריך לצאת לעבוד כדי להרוויח 5000 ₪ נוספים כדי לכלכל את המשפחה, הרי שכיום האשה לבדה יכולה להביא משכורות של בין 10,000 ₪ ל 25,000 ₪ בחודש במקצועות כגון ראיית חשבון והייטק.
התוצאה: הכנסת הגבר החרדי הפכה לזניחה מה שגורם לו להעדיף להישאר בכולל.
בנוסף, בשנים האחרונות התמיכה הכלכלית (ממשלתית וחברתית) בחרדים שמעוניינים ללמוד לימודי תואר צנחה בחדות, ואם בעבר, בתחילת שנות האלפיים, ועד סביבות שנת 2013 חרדי שרצה ללמוד עריכת דין (שנחשב לתואר קל ומתאים לחרדים) יכול היה לקבל סבסוד מלא של לימודי התואר, הרי שכיום על לימודי עריכת דין כמעט שאין מלגות, וגם אם יש – אלה סכומים זניחים ביחס לעלות הלימודים במכללה. קושי זה, מהווה חסם נוסף לגבר החרדי שרוצה לצאת לעבוד (שנתון החברה החרדית 2018 שע"י המכון הישראלי לדמוקרטיה)
הבחירה: הישארות ב'כולל'
מכיוון שהגבר החרדי נותר ללא גישה ללימודי תואר (הכסף שאשתו מביאה מיועד לכלכלת הבית וחסכון קטן לטובת חתונות הילדים – זאת לצד עלייה ברמת החיים הכוללת של המגזר, הכוללת טיסות לחו"ל, יציאה לבתי מלון, מסעדות וכדו') הרי שהשיקול הוא אם להישאר בכולל ולקבל 2000 ₪ או לצאת לעבוד ולקבל 5,000 ₪. בשל כך, רבים בוחרים להישאר אפוא בכולל.
אם כך, מה הפתרון?
במציאות הנוכחית, ככל הנראה, שיעור תעסוקת הגברים יישאר נמוך ואילו הנשים החרדיות ימשיכו להתברג בשוק ההיטק ויפרנסו את משפחתן בכבוד.
רק שינוי מהותי באחד הפרמטרים של שכר הנשים החרדיות או סבסוד מלא ללימודי תואר לגברים, יביא לזינוק בשיעור הגברים החרדים העובדים – כפי שאכן קרה בעבר.
הכותב הוא יועץ משכנתאות ומגייס אשראי לעסקים
20/05/2019 16:53
צריך לזכור שבסופו של דבר שום תקציב לא יוכל לעקור מהכולל את מי שרוצה לשבת וללמוד, ואם הכותב הוא אדם חרדי עליו לכתוב זאת ולא להשאיר מקום לשונאי ישראל להתגנדר בו.
20/05/2019 17:05
הסיבה היחידה לירידה
זו האכזבה של אלפי החרדים עם תארים
שמשתכרים בשכר נמוך אם בכלל
20/05/2019 20:45
אני למדתי חשבות שכר בלימודים נפרדים והוצאתי תעודת מוסמכת של חשב שכר בכיר מלשכת רואי חשבון
והעניין הוא כזה שכשומר מצוות אני יכול לעבוד רק עם אינטרנט אתרוג או נטפרי ולא בפרוץ
וגם במשרדים לעבוד עם נשים עבודה חופפת כל הזמן הרבנים לא התירו לי
תוצאה – ממשיך בכולל
21/05/2019 1:41
"אם כן מה הפתרון??" קובי באמת, הרי אתה יודע טוב יותר מכולם כמה אברך בוחר את דרכו כי הוא מבין כמה חשובה תורתו. לו למשפחתו ולעמו… למה צריך פתרון, אנחנו זקוקים לכל אברך הכולל. מי אמר שצריך פתרון… ואם מבחינה כלכלית עסקינן, אפשר להכניס בכתבה קצרה את ההיבט ההשקפתי. שלדעתי הוא חלק העיקרי באורח חיינו כחרדים.
21/05/2019 2:19
תודה קובי על הטור.
חשוב לציין לגבי לימוד התורה שאם יש לאברך משמעות על כך וערכים הוא ימשיך עם זה כמה שיותר.
גם אם מתחיל לו בעיות כלכליות.
דבר שני מה התכוונה שינוי מהותי לחרדיות ??
ואפשר לחשוב מה הממצוע של חרדיות שעובדות ומשתכרות סכומים שרשמת.
הממוצע הינו 12-15 בודדות מגיעות הלאה .
ולהגיע ל 25 זה מיעוט ביותר.
והעיקר זה לחזור לכלל . מהו חרדי?