גם אם לא זרקתם על החוף כלי חד פעמי – קש, כוס או צלחת – תיקנסו ב-105 שקלים | הקנס יוטל על משתמשים בכלים חד פעמיים – לעת עתה, רק בתחומי המועצה האזורית חוף הכרמל | אישור הצו מבטל את החלטת ועדת החוקה מתחילת השבוע שדחתה פה אחד קידום צו זה | ח"כ אורי מקלב: "צעד תקדימי גם בגישה; הופכים אדם לעבריין כשאין כלל עבירה של שימוש בחד-פעמי"
אהרון סוויסה 17.05.2022בדיון שקיימה היום (ג') ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אישרה הוועדה כי יש לאפשר למועצה האזורית חוף הכרמל לאכוף הגבלת שימוש בכלי אוכל ושתייה חד פעמיים מפלסטיק (צלחות, כוסות, קשיות וסכו"ם) בחופיה, באמצעות הטלת קנס בסך 105 שקל. הדבר התאפשר לאחר שיו"ר ועדת החוקה ח"כ גלעד קריב הגיש בקשה לדיון מחדש בצו. במהלך הדיון המחודש התגייסה הקואליציה ואישרה בדורסנות את הצו הדרקוני.
המועצה האזורית חוף הכרמל אישרה בשנה שעברה חוק עזר בעניין זה, בתמיכת המשרד להגנת הסביבה וכחלק מתוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה. בדיון היום בפני הוועדה, בראשות ח"כ גלעד קריב, המועצה ביקשה לאפשר לה להטיל קנסות בגין הפרת החוק. גורמי המשרד להגנת הסביבה הדגישו בפני הוועדה את חשיבות הנושא להגנה על הסביבה בכלל, ועל חופי הים והסביבה הימית בפרט, ואכן הוועדה אישרה את האפשרות להטיל קנס – מבלי שנעברה כלל עבירה באמצעות הכלים החד-פעמיים.
לדרישת חברי הוועדה הקנס הופחת מ-730 ₪ ל-105 ₪ והוחל רק על שימוש בפועל בכלי פלסטיק חד פעמיים, במקום קנס על כניסה עם הכלים לחוף הים; עוד לדרישת הוועדה צומצמה תחולת הקנס והוא יושת רק על שימוש בסכו"ם, קשים, צלחות וכוסות. באופן זה הוחרגו למשל בקבוקי שתיה מפלסטיק וכלי אחסון אוכל.
בראשית השבוע, תוך שיתוף פעולה חוצה מפלגות, מנעו חבר הכנסת אורי מקלב יחד עם חבר הכנסת אוסאמה סעדי את אישור צו העיריות המטיל קנס כספי על שימוש בכלים חד פעמיים בחופי הים. הצו ביקש לאסור שימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים בחופי הים וביקש להטיל קנס כספי גבוה עליו. בדיון שהתקיים העלה יו"ר הישיבה את הנושא להצבעה והוועדה דחתה פה אחד את אישור הצו. כעת כאמור הוחזר הצו לדיון מחודש ואושר בדורסנות קואליציונית.
חבר הכנסת אורי מקלב הסביר לחברי הכנסת בדיון בוועדת החוקה כי "ישנו פער גדול בין מה שאנחנו מתקנים פה למציאות בשטח. באופן מעשי הפקחים ברשויות המקומיות לא סלחניים לאזרחים בדרך כלל וזהו דבר שעלינו לתת את הדעת עליו. צו מסוג זה הינו תקדים מסוכן בגישה החוקתית שלו", הסביר מקלב לחברי הוועדה – "כאשר אין איסור שימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים באופן גורף, וכאשר האדם אינו משליך או מזהם את הסביבה, איך ניתן להטיל עליו קנסות?, באופן מעשי אתם מבקשים להפוך אדם ישר דרך לעבריין, על סמך עבירה שהוא אולי עתיד לעבור ואין ודאות לגביה. חקיקה כזו צריכה לעבור בחקיקה ראשית במליאת הכנסת ולא בחקיקה צדדית כחוק עזר עירוני".
מקלב קרא תחילה להחריג את איסור השימוש בכוסות חד פעמיות, שכן שהות האזרח בים במיוחד בימי הקיץ החמים בארץ ישראל מחייבת שתיה מרובה, ובמיוחד כאשר ישנו הבדל ממשי בין כוסות שתיה לכלי אוכל, המזהמים יותר. "זהו חוק דרקוני ופוגעני במיוחד כאשר הוא מגיע ללא התאמה למציאות בשטח. יש כאן ניסיון לחנך את הציבור באמצעות קנסות ולא בהסברה", סיכם מקלב את דבריו.
יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב אמר כי "לסביבה החופית יש משנה חשיבות ונוכח עוצמת הזיהום הימי יש היגיון באיסור רחב". עוד אמר כי "אישור הצו אינו פטור מהסדרה נורמטיבית של העניין בחקיקה ראשית".
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "חוף הכרמל היא הרשות הראשונה בישראל שאושרה לה בוועדה אפשרות אכיפת הגבלת שימוש בכלי-אוכל חד פעמיים באמצעות עבירת קנס. אני מודה ליו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, על כך שחרף ההתנגדויות קיבלה הוועדה את עמדת גורמי המשרד, ואישרה לאפשר לרשות המקומית להגן על הסביבה על ידי הגבלת השימוש בכלים חד פעמיים אשר מזהמים את הסביבה ומביאים לנטל כלכלי על הרשות ותושביה. אני וגורמי המקצוע במשרדי מחויבים למהלך להפחתת השימוש בכלים חד פעמיים בישראל, בהמשך למגמה העולמית. אנו עושים כל שביכולתנו כדי לקדם את ההבנה וההכרה בחשיבות הנושא ולתמוך בשינוי ההתנהגות שנדרש בציבור, וקוראים לרשויות נוספות להצטרף למגמה".