שותפות דלק קידוחים מוכרת את אחזקותיה במאגר הגז תמר לקבוצת מובאדלה פטרוליום מאבו דאבי בתמורה ל-1.1 מיליארד דולר • איך תתנהל המדינה עם משקיעים זרים באחד ממאגריה החשובים והאם הדבר ישפיע על התחרות במחיר הגז לצרכן?
שי קליין 26.04.2021עסקה מפתיעה: קבוצת דלק של יצחק תשובה מוכרת (באמצעות דלק קידוחים שבבעלותה) ב-1.1 מיליארד דולר את אחזקותיה במאגר הגז 'תמר', לקבוצת מובאדלה פטרוליום מאבו דאבי שבבעלות ממשלת אבו דאבי. הקבוצה חתמה על מזכר הבנות למכירת מלוא חלקה במאגר, העומד על 22%, כחלק ממימוש ההתחייבות של החברה במתווה הגז.
בתמורה תשלם מובאדלה סך של מיליארד דולר, ועוד 100 מיליון מותנים. מזכר ההבנות שנחתם – ראשוני, והסכומים הסופיים ייקבעו בהסכם המחייב שייחתם בהמשך.
חברת מובאדלה פטרוליום הממשלתית של אבו דאבי עוסקת בחיפוש והפקה של גז טבעי. החברה פועלת ב-10 מדינות ביניהן: רוסי, מצרים, דרום מזרח אסיה, המזרח התיכון ואפריקה.
יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים אמר עם החתימה: "מזכר ההבנות שנחתם היום הוא צעד גדול בדרך אל השלמתו הסופית של מתווה הגז, בהתאם לכל התחייבויותינו מראשית הדרך. מזכר ההבנות הזה עומד בכל הקריטריונים שהצבנו לעצמנו: עמידה בלוחות הזמנים של מתווה הגז, עסקה בעלת ערך לבעלי המניות של דלק קידוחים, חיזוק משק הגז הטבעי בישראל והעמקת שיתוף הפעולה האזורי".
שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ: "הסכם מכירת חלקה של חברת דלק במאגר הגז הטבעי תמר לחברה מאבו דאבי מהווה עוד הוכחה להצלחה ביישום מתווה הגז שיזמתי ונאבקתי להעביר לפני מספר שנים. מונופול הגז התפרק, וחברות בינלאומיות גדולות נכנסות ומביעות את אמונן במשק הגז שלנו. כעת, לאחר החתימה על 'הסכמי אברהם', גם חברה ממדינה ערבית משקיעה בשוק הגז של ישראל. אני מאמין שזוהי תחילתו של שיתוף פעולה בין המדינות בתחום האנרגיה ובתחומים כלכליים ומדיניים נוספים לרווחתם של האזרחים".
ואיך זה ישפיע עלינו?
בשו"ת שפרסם ישראל פישר ב'דה מרקר' הוא מעלה בין היתר את השאלה, אם לא מסוכן לתת לחברה מהאמירויות להחזיק במאגר גז ישראלי. בתשובה, הוא עונה כי "דלק קידוחים לא מפעילה את מאגר תמר, אלא רק מחזיקה בנתח ממנו. החברה המפעילה את המאגר היא נובל אנרג'י, שנרכשה בשנה שעברה על ידי שברון והיא אחראית על הזרמת הגז ממנו לפי חוזי המכירה של החברות שמחזיקות במאגר. למובאדלה תהיה אמנם שליטה על חוזים למכירת גז בישראל, אך היא תהיה חייבת להתנהל לפי מתווה הגז ולשלם למדינה תמלוגים, מסים והיטלים".
בשאלה נוספת שהעלה פישר, הוא תוהה איך המכירה תשפיע על התחרות במשק הגז. לדבריו, "זו השאלה החשובה ביותר בעסקה הזו. חברת החשמל, למשל, שילמה בשיא 6.35 דולרים ליחידת חום על גז טבעי שרכשה ממאגר תמר, ובשנה שעברה לחצה להפחתה משמעותית במחירי הגז והיא חתמה על הסכמים זמניים עם שותפות הרוב במאגר תמר – ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ואוורסט – למכירת גז במחיר של 4.3 דולרים ליחידת חום.
"בתחילה ניסתה דלק קידוחים להערים קשיים על העסקה הזו והתקפלה וגם נובל אנרג'י, שמחזיקה את היד על ברז הגז של מאגר תמר, ניסתה לחסום את ההסכם. ואולם אז רשות התחרות התערבה, ונובל הגיעה בסוף ינואר להסכמה עם שותפות הרוב לפיה כל חברה תוכל למכור גז בנפרד – אך החברות לא יחויבו בכך.
"לכן, באופן עקרוני יכולה מובאדלה למכור גז לכל מי שתרצה ובאיזה מחיר שתרצה וכך לקדם את התחרות. חברת החשמל למשל מצהירה שהיא רוצה לרכוש גז במחירים נמוכים מ-4 דולרים ליחידת חום בחוזים החדשים שעליהם היא מנהלת משא ומתן בימים אלה. השאלה הגדולה אם מובאדלה באמת תמכור את הגז בנפרד, או שתשתף פעולה עם המחזיקות האחרות בתמר ולא תקדם את התחרות בשוק באופן מהותי". לדבריו, "דלק קידוחים מחזיקה גם בכ-45% ממאגר לווייתן ושברון מחזיקה ב-40% נוספים מלווייתן, כך שבאופן עקרוני, רק 75% ממאגר תמר יהיה פתוח לתחרות – אם החברות יחליטו שהן באמת משווקות גז בנפרד".