תקציבי ההסעות למועצות האזוריות לתלמידי החינוך הרגיל והמיוחד לא הוצמדו מאז 2012 | תשובותיהם של נציג משרד האוצר ונציג משרד החינוך הסעירו את חברי הכנסת וראשי הרשויות המקומיות | ההקפאה שביצע האוצר בתקציבי התחום ב-2012, הובילה בפועל לפערי תקצוב שמסתכמים בכ-200 מיליון ש"ח. לצד השלמת הסכום, דרשו חברי הוועדה להצמיד את תקצוב ההסעות למדד על למנת למנוע שחיקה נוספת בעתיד
שי קליין 30.01.2024ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני דנה אתמול (ב) בהצעתם של חברי הכנסת יצחק קרויזר, ינון אזולאי, ולדימיר בליאק, אלי דלל, חנוך מלביצקי, אתי עטיה, יצחק פינדרוס, אורית פרקש-הכהן, אליהו רביבו, מיכל שיר, חמד עמאר, קטי שטרית, לבצע את ההתאמות הנדרשות בתקצוב ההסעות לתלמידי החינוך הרגיל והחינוך המיוחד במועצות האזוריות. הבקשה מגיעה בעקבות הקפאה שביצע משרד האוצר בשנת 2012 שהובילה בפועל לשחיקה בפערי התקצוב שעומדים על פי הגורמים שלקחו חלק בדיון, על 200 מיליון ש"ח, פער שהמועצות נאלצות לכסות מהתקציב השוטף שלהן.
ההשלכות למהלך זה באות לידי ביטוי במערך הסעות התלמידים, כאשר ההתייקרויות בענף ההיסעים הכוללות עליה במחירי האוטובוסים, הדלק, הביטוח וכן עליית השכר, שחקו משמעותית את ערכי ההחזר שמקבלות המועצות ממשרד החינוך, כאשר בפועל המועצות נאלצות לספוג את התייקרויות התפעול ולכסות על הפערים שהוצאו מהתקציב השנתי השוטף.
במסגרת מממצאי ניתוח שערך המרכז לשלטון האזורי בישראל בשנת 2022 שכלל 47 מועצות אזוריות (מתוך 54 המועצות הקיימות), נמצא שהן זוכות באופן שונה בהסעות החינוך הרגיל. בעקבות המלחמה פונו ארבע מועצות אזוריות בעוטף וחמש מועצות בקו העימות בצפון, כך ש-45 מועצות אזוריות קולטות תושבים מפונים.
כמו כן, בכל הנוגע להסעות החינוך הרגיל, התקצוב הניתן לכל מועצה אזורית מחושב פר תלמיד בהסעות, כאשר 85% מתוקצב ממשרד החינוך ו-15% מהמועצה עצמה. למרות זאת בתקצוב ישנם ליקויים מובנים, כאשר בשכבות יא'–יב' כל תלמיד זוכה רק ל-50% מהתקצוב שמגיע עבור שאר שכבות הגילאים.
במהלך הדיון דיברו גם ראשי הרשויות האזוריות השונות והציגו את פערי תקציבי ההסעות ברשויותיהם גם לפני המלחמה וגם במהלכה וזאת בעקבות הגעתם של מפונים רבים לרשויות השונות.
נציג משרד האוצר, דניאל בלנגה: "הנושא הזה עלה כמה פעמים גם שנה שעברה כשבסוף סוכם שתהיה השלמה של 50 מילון שקלים לטובת נושא ההסעות. לצד זה הוסכם גם שתעשה עבודה יותר מקיפה על התעריפים, זה נכון לשנת תשפ"ד, לגבי שנת תשפ"ה אין הסכם כי יש קושי במציאת מקור תקציבי לדבר הזה, ככל שהממשלה תרצה לעדכן יצטרכו למצוא מקור, כרגע אין מקור תקציבי".
נציג משרד החינוך: "היה סיכום עם משרד האוצר כי ביוני 2023 התקציב יעלה, ואכן תהיה תוספת של 50 מיליון שקלים אבל זה תקציב שיועבר החל מחודש הבא, וביוני 2024 ביקשנו ממשרד האוצר לעלות את התעריפים שוב, לצערי בשל העדפות התקציביות זה לא קיבל מענה ונאמר לנו שלקראת 2025 הנושא יבחן".
תשובותיהם של נציג משרד האוצר ונציג משרד החינוך הסעירו את חברי הכנסת וראשי הרשויות המקומיות, כאשר האחרונים ציינו כי 50 מיליון השקלים הועברו למפעילי ההסעות ואינם משקפים כלל את החוסר.
ח"כ יצחק קרויזר: "משנת 2012 אתם בודקים? התשובה שלנו כוועדה צריכה להיות הרבה יותר רצינית, לעצור את התקציב שיבוא לפה מהאוצר. בנושא כזה קטן של סך הכל 200 מיליון שקלים? כדי לעצור את החרפה הזאת ולעדכן את המדד בהתאם למה שמשרד האוצר עובד איתו האצבעות של חברי הכנסת בוועדה הזאת שמצביעות על העברת התקציב לא יאפשרו לתקציב שיתקבל לעבור ללא מתן מענה לסוגיות האלה, ואם זה המסר שאתה צריך להעביר למשרד שלך אז יש פה חברי כנסת עצמאיים שלא יתנו לתקציב 2024 לעבור. לא אתה אישית אבל זה האגף שאתה נמצא בו ואני מצפה לתשובה הרבה יותר חריפה".
ח"כ גפני סיכם את הדיון: "אני לא מקבל את התשובות האלו, כל הנוסחאות האלו הן נוסחאות סרק שהן אפילו מעליבות. אני לא מקבל את זה, זה לא יכול להיות התופעה הזו וזה בדרג של שר האוצר, אני מבקש שיהיה צוות שייפגש עם שר האוצר, צוות שיכלול את ח"כ קרויזר, ח"כ חמד, ח"כ פרקש הכהן וח"כ רביבו, תלכו להיפגש עם שר האוצר, אנחנו נהיה גם כן, אנחנו לא הולכים לשום מקום. אני מבקש לשבת עם שר האוצר ולעשות את זה מהר כי אי אפשר להמשיך עם המצב הזה. אנחנו צריכים תשובות כדי שנדע להגיד להם שהאוצר לא נותן תקציב ועם זה ננסה לראות מה אפשר לעשות, אבל אי אפשר להתעלם מהדבר הזה".
בדיון שהתקיים בהמשך, אישרה ועדת הכספים העברה בגובה 100 מיליון ₪ לסעיף הוצאות אחרות, לשם תקצוב פרויקטים תומכי דיור. נציג האוצר פירט כי האמור הוא בפרויקט הנקרא גשר הרלינג שעובר מעל מסילות הרכבת בבני ברק ופירט, כי התנאי לאכלוס כ-2,000 יחידות דיור שנבנו במקום, הוא "שהעבודות על הגשר יתחילו. התקציב יאפשר להתחיל את העבודות, הדיירים מחכים להיכנס לדירות".
מטה המשפחות החטופים קרא בפתח הדיון לסיוע כלכלי מצד המדינה. "מטה משפחות החטופים מגייס תרומות לטובת המשפחות והמדינה, תקציב של בערך מיליארד וחצי ₪ שהלך להסברה כמעט לכל העולם, תקציבים של מעל 18 מיליון ₪ טיסות של עשרות משלחות להסברה לכל העולם, תקציב של 20 מיליארד ₪ להצהרות לכל מיני פעולות משפחות, סיוע למשפחות מלקנות אוכל ולחם, רכב שנשרף להם, בגדים, תכשירים לכינים לילדים שחזרו לארץ, המדינה לא סייעה לנו בכלום, למרות הבטחות של שרים, כולל שר האוצר שהבטיח להעביר 30 מיליון ₪, עד היום שום דבר".
ח"כ גפני: "אם הובטח לכם – יש לקיים".