תתעוררו: עשרות אחוזים מבין הנהגים ישנו השנה במהלך נסיעה

הכבישים בישראל סוערים? מסקר שפרסמה היום עמותת 'אור ירוק' עולה כי עשרות אחוזים מהנהגים דווקא פשוט ישנים • 47% מתושבי הצפון הודו כי במהלך השנה האחרונה 'ניקרו' על ההגה במהלך הנסיעה, ו-53% מתושבי הדרום העידו כי נסעו במהלך השנה האחרונה עם נהג שכמעט נרדם בנסיעה • להתעורר ומהר

תאונת דרכים | אילוסטרציה. צילום: פלאש 90

המלחמה בתאונות הדרכים איננה פוסקת, והגורמים האמונים על המלחמה בכך אינם מתעייפים מממאמצים להוריד את כמות הנפגעים למינימום. מי שכנראה כן מתעייף – אלו הנהגים. מסקר שפרסמה היום עמותת 'אור ירוק' למאבק בתאונות דרכים בישראל, עולה כי עשרות אחוזים מבין הנהגים הודו כי 'ניקרו' בשנה האחרונה על ההגה, ועשרות אחוזים גם השיבו כי נסעו במהלך השנה האחרונה עם נהג שכמעט ונרדם על ההגה.

הסקר שביצעה עמותת אור  ירוק באמצעות מכון הסקרים 'מאגר מוחות' נועד לבחון את שיעור הנהגים אשר נהגו כשהם עייפים במהלך השנה האחרונה ולמעשה נרדמו על ההגה, ואת שיעור האנשים אשר נסעו ברכב עם נהג והבחינו כי הוא נרדם על ההגה.

נתוני הסקר, שהתחלק לפי איזורי מגורים, הניבו את התוצאות הבאות:

הודו כי 'ניקרו' על ההגה בשנה האחרונה:

47% מתושבי הצפון

43% מתושבי אזור ירושלים

41% מתושבי השרון

34% מתושבי המרכז

31% מתושבי הדרום

העידו כי נסעו בשנה האחרונה עם נהג שכמעט ונרדם במהלך הנהיגה:

53% מתושבי הדרום

51% מתושבי הצפון

49% מתושבי המרכז

41% מתושבי ירושלים

38% מתושבי השרון

מהסקר עולה עוד כי שיעור הגברים המדווחים כי 'ניקרו' בנהיגה גבוה במעט יותר מאשר שיעור הנשים (40% לעומת 37%) וקבוצת הגיל 18-34 היא הקבוצה בה שיעור הדיווח על "ניקור" במהלך נהיגה הוא הגבוה ביותר (43%).

בנוסף, 49% מהנשאלים טענו כי נסעו עם נהג שניקר במהלך הנהיגה. גם כאן נרשמת עליה בהשוואה לסקר דומה שערכה העמותה בשנת 2018 כאשר 37% דיווחו כי נסעו עם נהג שניקר – עליה של  כ-30%. גם הנתון הזה ממשיך לעלות במהלך השנים.

לא נמצא הבדל משמעותי בשיעור הגברים המדווחים כי נסעו עם נהג "שניקר" (47% לעומת 50%).

קבוצת הגיל 18-34 היא הקבוצה בה שיעור הדיווח על נסיעה עם נהג "שניקר" הוא הגבוה ביותר (54%).

אחת מכל חמש תאונות קטלניות בשל עייפות

מחקרים בעולם גורסים, כי גורם העייפות מעורב בכ-20% מהתאונות הקטלניות. רוב תאונות העייפות מתרחשות בכבישים ראשיים ובכבישים מהירים, בשעות הערב המאוחרות או בשעות הבוקר המוקדמות לאחר נסיעה ארוכה. בדרך כלל מדובר על סטייה מהכביש או על התנגשות חזיתית עם רכב מכיוון נגדי. האוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה: צעירים עד גיל 25, אנשים בעלי הפרעות שינה, נהגים מקצועיים או כאלה הנוהגים למרחקים ארוכים ועובדי משמרות.

ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק, אמר בתגובה לתוצאות הסקר: "נהיגה בעייפות היא אחת התופעות המסוכנות הגורמות לתאונות דרכים, מאחר והנהג נרדם ולמעשה נוהג בעיוורון מוחלט ולא בולם את הרכב בשעת חירום. תוצאות התאונות הללו במקרים רבים קטלניות וקשות, בשל עוצמת הפגיעה ומהירות הרכב. תוצאות הסקר מראות כי מדובר בתופעה נפוצה, ולכן הדרך לצמצם אותה היא להגביר את המודעות בקרב הנהגים לנהיגה תחת עייפות, ובמקביל חייבים להגביר את האכיפה כנגד נהגים מקצועיים העובדים שעות רבות מעל המותר בחוק, ולמעשה מסכנים את החיים של כולנו".

מהעמותה נמסר: "עמותת אור ירוק וחברת האנרגיה 'דור אלון' סיכמו על שיתוף פעולה במאבק למניעת תאונות הדרכים. במסגרת שיתוף הפעולה יועברו מסרי בטיחות מצילי חיים לקהל הלקוחות בתחנות דור אלון ובחנויות הנוחות 'אלונית', כאשר בתקופת החופש הגדול יתרכזו המסרים במניעת נהיגה בעייפות".

טיפים מצילי חיים

'ביזנעס' פנה לעמותת 'אור ירוק', בבקשה לקבל טיפים למניעת עייפות אצל נהגים. בעמותה נענו לפנייתנו, ומסרו את המידע הבא:

ככל ובמיוחד בעונה החמה חשוב לצאת לנהיגה לאחר שינה או מנוחה מספקת. במידה ולא ישנתם או נחתם מספיק הימנעו מנהיגה ככל האפשר בודאי נהיגה ממושכת.

חשוב לזכור כי העייפות פוגעת באופן משמעותי ביכולת הנהיגה שלנו ונהיגה במצב עייפות מסכנת באופן חמור אותנו ואת יתר משתמשי הדרך.

חשוב לזהות את סימני העייפות: כאשר אנו חווים קשיים בריכוז ומתקשים לשים לב לפרטים, זהו כבר שלב המחייב עצירה למנוחה ולהתרעננות.

את העצירה יש לבצע במקום בטוח המיועד לכך, המשיכו לנסוע רק לאחר התרעננות ומנוחה.

במקרים רבים מנוחה קלה, אכילה של משהו מרענן, משקה קר ואפילו מעט פעילות גופנית יכולים לסייע לנו להתרענן ולהמשיך בדרך, אך גם לאחר העצירה יש לחזור לנהיגה רק במידה וחשים עירניים יותר.

לפני יציאה לנסיעה ממושכת מומלץ לתכנן מקומות מתאימים לעצירות התרעננות במהלכה.

כתיבת תגובה