פיצוץ במו"מ על הסכמי הגג בהרצליה לבניית 7,500 יח"ד

הרקע לפיצוץ, כך לפי מקורות במינהל, הוא "סחטנות בלתי־נסבלת מצד העירייה שלא יכולנו להמשיך להיכנע לה" * עיריית הרצליה טוענת מנגד כי העיר מופלית לרעה, יחסית להסכמי הגג שהתקבלו במודיעין, בראשון לציון ובראש העין

ככה מתנהלים העניינים במדינת ישראל: לאחר יותר משנה של משא ומתן מתקדם, ולאחר חודשים ארוכים על סף חתימה – הופסקו השיחות לחתימת הסכם גג בין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לעיריית הרצליה לשיווק ובנייה מהירה של כ-7,500 דירות
 
הרקע לפיצוץ, כך לפי 'דה מרקר', הוא "סחטנות בלתי־נסבלת מצד העירייה שלא יכולנו להמשיך להיכנע לה". עיריית הרצליה טוענת מנגד כי העיר מופלית לרעה, יחסית להסכמי הגג שהתקבלו במודיעין, בראשון לציון ובראש העין.
 
לדברי הגורמים ברשות, במשא ומתן הציגה עיריית הרצליה רשימת דרישות, שנעשו מאמצים אדירים כדי להיענות לכולן – אך כל דרישה שנענתה היתה רק המבוא לדרישה הבאה. בין הדרישות שנעתרו להן אנשי הרשות: הקמת מחלף חדש שיחבר בין מערב העיר לכביש 2 בעלות של 300 מיליון שקל; שדרוג המערך התחבורתי בתוך העיר בעלות של 40 מיליון שקל; ואף שינויי חקיקה שנעשו במיוחד בעבור עיריית הרצליה, באישור של היועץ המשפטי לממשלה, ואיפשרו הקצאתן של חלק מהדירות החדשות בעיר רק לרוכשי דירה ראשונה בני העיר והקצאת 200 דירות בשכירות מפוקחת ומוזלת רק לבני העיר. "לראש העיר משה פדלון היה חשוב להביא בשורה לעיר עם הקצאה מיוחדת רק לבני המקום, ועשינו מאמץ כדי לאפשר את זה – אף שזה נוגד את מדיניות משרד המשפטים ועקרונות של צדק חלוקתי", סיפר מקור ברשות.
 
לדבריו, הבעיות החלו בדרישה נוספת מצד העירייה למימון "גשר רב־המכר" – שייבנה מעל נתיבי איילון ויחבר את מתחם גליל ים לאזור התעשייה במערב העיר. עלות הגשר מוערכת ב–100 מיליון שקל. אחרי שכבר הסכימו הגיעה דרישה נוספת למימון פארק עירוני חדש של 200 דונם במתחם גליל ים, בעלות של 160 מיליון שקל. בשלב זה נוצר הפיצוץ.
 
ברמ"י מסבירים כי את התוכניות בהרצליה ניתן לקדם גם שלא כחלק מהסכם גג, שכן לפחות במקרה של גליל ים, קיימת תוכנית מתאר תקפה, ואילו התוכנית לקידום מתחם אפולוניה כבר הופקדה על ידי הוועדה לקידום מתחמים מועדפים (ותמ"ל). עם זאת, חוסר שיתוף פעולה מצד העירייה עלול להביא לעיכוב משמעותי במתן היתרי בנייה. כבר כעת חושדים ברשות בעיכוב הליכים מכוון מצד העירייה בקידומה של התוכנית המפורטת בגליל ים, לאחר שהעירייה האריכה את תקופת ההפקדה של התוכנית, שאמורה היתה להסתיים בפברואר. ברשות חושדים כי העירייה מחזיקה את התוכנית כ"בת ערובה" במשא ומתן.
 
מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "העירייה יזמה את קידום הסכם הגג עם רשות מקרקעי ישראל מתוך כוונה לסייע למדינה בנושא בעיית הדיור, שהיא בעיה לאומית, ושמתפקיד המדינה לפתור. לפי מתווה ההסכם האמור, כבר בקרוב אמורה רשות מקרקעי ישראל להתעשר בכ–10 מיליארד שקל משיווק שטחי מקרקעין בתחום העיר הרצליה. במקביל, נדרשה העירייה לבצע עבודות פיתוח בכ–1.8 מיליארד שקל, במתחמים שבהם אמור להתבצע השיווק.
 
"מתחילת המשא ומתן הבהירה העירייה כי תשתף פעולה עם הרשות ותישא על גבה את עלויות הפיתוח, תוך הבהרה שגם הרשות תישא על עצמה חלק מהעלויות. ואולם הרשות, לא זו בלבד שלא קיימה חלקה בהבטחה – היא אף הגדילה להתנער מחובות משפטיות שיש לו, ללא קשר להסכם הגג. העירייה, שכמובן שואפת לפתח ולקדם את מתחמי הבנייה כדי לבנות עוד ועוד דירות ולייצר שוק של דיור בר השגה, התאכזבה לנוכח התנהלות הרשות וממתינה כעת לסיום הרכבת הממשלה כדי לקדם את הדברים. אסור לשכוח שבעוד רמ"י משקיעה כסף בפיתוח והולכת – העירייה היא שמתמודדת עם קליטת תושבים ועם העלויות של סיפוק צורכיהם מינקות ועד זקנה וקבורה. חבל שרשות מקרקעי ישראל מתייחסת למקרקעין כאל מקור לשאיבת כספים לקופת האוצר, במקום להשתמש בקרקעות כמנוף לפיתוח כלכלי, חברתי וצמיחה".
 
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "הרשות מקיימת דיונים עם העירייה לגבי חתימת הסכם גג. חילוקי הדעות ילובנו בין הצדדים, תוך ראיית טובת תושבי הרצליה ודאגה לאינטרס הלאומי להגדלת היצע יחידות הדיור. הרשות תשמור על הקריטריונים המקובלים, ולא תפגע בתקציבי הפיתוח בערים אחרות".

תמונה: פלאש90

כתיבת תגובה