מחקר חדש: מחצית מהחרדים עניים אך אינם מרגישים כך

למרבה הפלא, כאשר נשאלו על כך התברר ששיעור המשיבים כי הם חשים עניים אינו עולה על השיעור הקיים במגזר הכללי • פערים אלו מוסברים על-ידי החוקרים, בין היתר, באופטימיות שמקורה באמונה הדתית

עוני בישראל | צילום אילוסטרציה: Iryna Kontush, שאטרסטוק

 

תמונת העוני בחברה החרדית על פי המדדים הרשמיים קודרת מאוד – 52.4% בחברה החרדית מול 8.9% בחברה היהודית שאינה חרדית. כלומר, אחד מכל שני אנשים בחברה החרדית הוא עני, לעומת אחד מכל אחד-עשר אנשים בחברה היהודית הלא חרדית.

עם זאת, מחקר חדש של ניצה קסיר, לשעבר בכירה בבנק ישראל שכיהנה בוועדות הממשלתיות השונות לבחינת העוני ואף כיו"ר ועדת המשנה 'כלכלה ותעסוקה' בוועדת אלאלוף, ואסף צחור-שי מהמכון החרדי למחקרי מדיניות, מציג נתונים על פיהם מצב העוני בחברה החרדית חמור פחות מזה העולה מהמדדים הרשמיים.

כך, בחינה של העוני היחסי בחברה החרדית כשנקודת הייחוס היא החברה החרדית עצמה, מעלה כי שיעור העוני בקרבה נמוך בהרבה מזה המחושב לפי המדד הרשמי ועומד על 18.3 אחוזים, רק כ-6 נקודות האחוז יותר משל החברה היהודית הלא חרדית. כמו כן, שיעור החרדים שהשיבו כי הם חשים עניים דומה מאוד בהיקפו לשיעור האנשים שהשיבו כך במגזר היהודי שאינו חרדי.

מהמחקר עולה כי 8% מהחרדים השיבו כי הם חשים עניים לעיתים קרובות לעומת 11% מהמגזר הכללי, 14% השיבו שמידי פעם לעומת 13% מהמגזר הכללי, ו-14% מקרב שתי האוכלוסיות השיבו כי הם חשים כך לעיתים רחוקות.

החוקרים מציינים כי לאור העובדה שעוני סובייקטיבי מביא בחשבון את העדפות הפרטים ואת בחירותיהם במהלך החיים, לא מפתיע ששיעור החרדים שהרגישו עניים אי פעם בחייהם נמוך באופן ניכר משיעורי העוני הרשמיים. הם אף מציינים כי ממצא זה משקף גם האופטימיות הכללית שמקורה, בין היתר, באמונה הדתית.

תגובה אחת ל: "מחקר חדש: מחצית מהחרדים עניים אך אינם מרגישים כך"

  1. אסביר לכם למה אני מרגיש מצויין. כי לא אכפת לי שהטרנטה שלי 2001 כל שבועיים במוסך. כי לא אכפת לי שאני לבוש מרופט. כי אני מאושר שאני אוכל שאריות אוכל מצויינות מכמה צהרונים. כי אני קונה נלהב בשוק מוצרי ה"יד שניה". כי אני מרוצה ממשכורות נמוכות שלי ושל אשתי. אני מאושר על כך שהבת שלי תתחתן באולם סטנדרט לגמרי, וכל ההוצאות מסביב הם במינימום. ואת זה קניתי רק מהחינוך החרדי-חסידי!

כתיבת תגובה