המלחמה נמשכת כבר קרוב לחודשיים וההתמודדות של בעלי עסקים רבים בישראל היא מורכבת. האתגרים רבים ומגוונים: אם אלה עובדים שגויסו, או לקוחות שהתמעטו כי המוצר או השירות הפכו לפחות רלוונטיים מאז פרוץ המלחמה, אם זו בעיה תזרימית וקושי לקבל מענקים ממשלתיים ועוד. המשק בישראל מושפע מגורמי לחץ רבים, ביניהם קשיים קואליציוניים. אבל תקופות משבר יכולות לשמש אותנו לשיפור, חיזוק וצמיחה.כדי להישאר חזקים בעסקים גם בתקופות של האטה במשק, צריך לקחת את השינויים האפשריים כנתון הכי קבוע שיש. מנהיגות אמיתית היא לא לחכות למשבר אלא לייצר פתרונות לאתגרים מראש.
גמישות מחשבתית, היערכות והכנה יכולים לעשות את ההבדל בין הישרדות עסקית לצמיחה. להלן דגשים שיכולים לסייע לעסקים גדולים ובינוניים לשמור על עסק חי במהלך המלחמה ואפילו לגדול:
חיזוק הקשרים האישיים – טיב הקשרים של החברה בתוכה, מול הספקים או הלקוחות ומול ההנהלה, הם הבסיס החשוב ביותר לעסק. עסקים הם אנשים. לכן תקופות משבר הן הזדמנות לחזק את הקשרים, להעמיקם, לבחון התקשרויות בעייתיות, לנסות למצוא את הבעיה ולנסות לפתור אותה. זה הזמן להתקשר, לשאול מה נשמע? להציע עזרה או סתם להקשיב. לפעמים יש ערך עצום רק לשיחה עצמה. לעיתים היא תגרום לצד השני לעצור ולשקול מחדש את חידוש הקשר, ההתקשרות או פשוט להעריך אותך ואת פועלך. שיחה זו יכולה להיות ההבדל בינכם לבין עשרות חברות או עסקים אשר מציעים שירות או פתרון לאותו אדם ולא נוצר איתם קשר אנושי ברמת האדם לאדם.
הגדרה מחודשת של התוצרים – האם אתם ממצים את הפנייה לקהלי היעד שלכם? האם יש קהלי יעד או שווקים מפוספסים שטרם פניתם אליהם ואם כן, מה ניתן לעשות? מה הם המעצורים? מדוע לא הצלחתם במקומות מסוימים בעבר? האם זה בגלל שירותים או מוצרים שאתם לא מספקים? האם חסרים לכם מוצרים משלימים וניתן להתחבר לנותן שירות משלים? אולי יש שווקים אליהם ניתן לפנות דרך אדם מסוים? אולי שווה לתעדף חדירה לשווקים חדשים בעת הזו אולי בחו"ל? אולי לפעול מול קהילות יהודיות חזקות בעולם שמחפשות דווקא עכשיו להעמיק קשרים עם ישראל.
שינוי כיוון – יש דוגמאות רבות בארץ ובעולם לחברות שנוסדו במטרה לספק מוצר מסוים ובמרוצת הזמן ותוך כדי גיוס השקעות מצאו את עצמם מייצרים או מספקים שירות אחר ממה שתיכננו, לאור צרכי השוק. כל העסקים נדרשים אחת לתקופה לחשב מסלול מחדש. תקופות משבר הן הזדמנות לעשות זאת בצורה יסודית. האם המוצר או השירותים שהחברה שלכם מספקת, נדרשים כמו שהם? האם יש מגמה של לקוחות שעזבו או החליפו לספק המספק שירות או מוצר שגם אתם יכולים לספק על ידי שינוי וארגון מחדש? יתכן כי לאחר מחשבה תבינו כי נדרש שינוי וחשוב מאוד להבין זאת בזמן ולהיערך לכך. מחשבה מחודשת זו והתכוונות מחדש הם תהליך חשוב. מומלץ להתייעץ עם עובדי החברה ובמיוחד עם נותני השירות שהעובדים ישירות מול לקוחות ,שכן הם העיינים של העסק בשטח. לעיתים מדובר על שינוי קל , לעיתים מהפכני וכולל. נצלו את המשבר לחשיבה מחודשת שיכילה לפתוח אפיקים חדשים של הכנסה.
בניית תוכנית חוסן אסטרטגית – המציאות מוכיחה בכל פעם מחדש, שהיא לא מפסיקה להשתנות. בשנים האחרונות התמודדנו ואנחנו מתמודדים עם מגיפה עולמית, מלחמות, שיטפונות ואסונות טבע. תוכנית חוסן נכונה שבניתם לעסק או לחברה מבעוד מועד, יכולה לספק לחברה נהלים מסודרים שיעזרו לחברה לתפקד במצבי משבר עתידיים.
חשוב שהנהלים למצבי חירום יפרטו מה עושים במקרה של אסון פיזי – פינוי תושבים, מלחמה, אסון טבע? איך ממשיכים לעבוד ולייצר? האם מרחוק או מקרוב? האם יש גיבויים במקום בטוח לתשתיות של העסק? למי יש גישה אליהם? מומלץ להכין תוכנית והוראות הפעלה לבעלי התפקידים השונים בחברה ולמנות פרויקטור שיהיה אחראי על תפקד במצבי חירום ובתקופות לא שגרתיות. את תוכנית החוסן של העסק יש לעדכן אחת לשנה לפחות בהתאם לשינויים בנסיבות ובמצבת כוח האדם.
חיזוק ובחינה מחודשת של הנוכחות הדיגיטלית שלך ושל העסק – האם מסע הלקוח בדיגיטל שלכם הוא יעיל וממוקד? הם כמות הנכנסים לאתר החברה נמצאת בעלייה או בירידה? האם המתחרים עדכנו לאחרונה שפה ומיתוג ויזואלי ואתם נשארתם מאחור? נכסי הדיגיטל של העסק הם קריטיים לתקשורת עם לקוחות. בדקו את הדו"חות הרבעוניים שאתם מקבלים מהספקים שלכם בתחום הדיגיטל,. בקשו הסברים למה שלא ברור ובקשו מהן שיעדכנו אתכם בחידושים בתחום. הזירה הדיגיטלית מתחדשת ללא הפסקה מבחינת דרכי תקשורת, פיצ'רים ליצירת קשר, פיצ'רים ליצירת תוכן עדכני ודרכים לפרסום ממומן. נצלו את התקופה שבה אולי יש פחות מכירות פרונטליות כדי להתחזק ברשת.
הכותב הינו מנכ"ל TAB XCELERATOR, מאמן עסקי ושותף ב- TAB