ענקית התעופה בואינג והטכניון מכריזים על שלב הפיתוח היישומי לייצור דלק ירוק (SAF) | המיזם צפוי להפוך את ישראל למרכז אנרגיה עולמי, להוזיל עלויות ייצור ולחזק את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל
שי קליין 27.01.2026
צילום: דוברות הטכניון ענקית התעופה העולמית בואינג והטכניון הודיעו היום על התקדמות דרמטית בשיתוף הפעולה האסטרטגי ביניהם, עם המעבר לשלב הפיתוח היישומי במרכז החדשנות לייצור דלק סילוני בר קיימא. ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, הגיע לביקור רשמי בטכניון כדי לציין את סיומו המוצלח של שלב המחקר וההיתכנות, ויריית הפתיחה לשלב המעשי: פיתוחו של הדלק והפקתו ממימן ירוק ופחמן דו-חמצני – ושיפורו של התהליך לרמה שתאפשר ייצור תחרותי ומסחרי. הפרויקט, שיוצא לדרך בשיא עוצמתו ב-2026, נשען על ההבנה כי הצמיחה ארוכת הטווח בתחום התעופה מותנית בייצור דלק מחומרי גלם ברי-קיימא, מהלך שישפיע ישירות על שוק האנרגיה הגלובלי ועל חוסנה הכלכלי של ישראל.
במהלך הביקור, ד"ר נלסון הדגיש את החשיבות הכלכלית והאסטרטגית של המיזם: "מעבר לאספקת מטוסים איכותיים וחסכוניים בדלק ללקוחותינו פועלת בואינג בזירה הגלובלית והאזורית לחיזוק הביטחון האנרגטי, לתמיכה בצמיחתה של תעשיית התעופה האזרחית וליצירת הזדמנויות כלכליות חדשות באמצעות דלק סילוני בר-קיימא וטכנולוגיות נוספות. אנו שמחים לשתף פעולה עם הטכניון ועם השותפים האחרים ב-SAF, מרכז החדשנות של בואינג והטכניון, בתחום דלק סילוני בר-קיימא, ולתמוך בתעשיית התעופה והחלל הישראלית." נשיא הטכניון, פרופ' אורי סיון, הצטרף לדבריו וציין כי "זהו שיתוף פעולה היסטורי בעל חשיבות לאומית למדינת ישראל. השותפות עם בואינג, שחקנית עולמית מובילה בתחום התעופה, היא עבורנו הבעת אמון בטכניון, בחוקריו וביכולותינו הטכנולוגיות. בשותפות זו מקבלים מומחי הטכניון על עצמם משימה כבירה: לפתח טכנולוגיות לייצור דלקים נקיים בתהליכים בני-קיימא ובכך לתרום תרומה משמעותית לעולם התעופה – ולא פחות חשוב, לבריאות האדם ולסביבה. אין לי ספק שנעמוד במשימה זו כפי שעמדנו באתגרים רבים אחרים במאה השנים האחרונות."
הפרויקט אינו רק מחקר אקדמי, אלא מהלך כלכלי רחב היקף המגובה על ידי ממשלת ישראל דרך משרד החדשנות ורשות החדשנות, שהקימו מאגדי מחקר ותוכניות האצה ייעודיות. אלוף (מיל') עידו נחושתן, נשיא בואינג ישראל, הדגיש את הקשר העמוק שבין החברה למשק הישראלי: "בואינג הייתה פעילה בישראל עוד לפני הכרזת עצמאותה, והיא ספקית חיונית לחברת אל על ולחיל האוויר הישראלי. התעשיות הישראליות הן כיום ספקיות מרכזיות של בואינג, ומערכות ישראליות רבות משולבות במוצרי בואינג ברחבי העולם. בואינג העמיקה בהתמדה את קשרי המחקר והפיתוח עם האקדמיה והתעשייה בישראל ואת השקעותיה במגזר ההייטק." נחושתן הוסיף כי שיתוף הפעולה "יסלול דרך לפיתוח הטכנולוגיות והיכולות הישראליות המתקדמות ביותר שישולבו בדורות הבאים של מערכות תעופה וחלל ברחבי העולם."
המרכז, בראשות פרופ' גידי גרדר, מאגד 11 חברי סגל ועשרות תלמידי מחקר מחמש פקולטות שונות העובדים על הקמת מתקן ניסויי לבדיקת דלקים בטכניון – מתקן שיהיה השני מסוגו בעולם כולו. למרות האתגרים הביטחוניים של השנה האחרונה, בואינג בחרה להעמיק את השקעתה בישראל. ד"ר נלסון סיכם את הביקור במסר של חוסן וחדשנות: "את המיזם הזה, מיזם של חוסן וחדשנות ברוחם של העם היהודי ומדינת ישראל, השקנו זמן קצר אחרי המתקפה המזוויעה של 7 באוקטובר. כשפגשתי את ראש הממשלה כמה חודשים לפני כן אמרתי לו שאם יש בעולם מדינה שיכולה לפתור אתגר הפליטות של התעופה האזרחית – הרי זו ישראל ובראשה הטכניון, MIT הישראלי."



