הערכות בענף הנדל"ן: הקבלנים מתכננים העלאת מחירים של עד 3% – הרבה מעבר לעליית המע"מ עצמה | מבצעים שונים מבטיחים לספוג את עליית המע"מ, אך קשה לוודא האם מדובר בהנחה אמיתית או שהתוספת כבר מגולמת במחיר | וכיצד תושפע ריבית בנק ישראל?
חיים שיף 08.12.2024היקף המשכנתאות בישראל נמצא בשיא כל הזמנים, למרות עליות המחירים והריביות הגבוהות. רוכשים רבים מעדיפים להצמיד את כספם למחירי הדיור ו"לעלות על הרכבת", מחשש להתייקרויות נוספות.
העלאת המע"מ הצפויה בעוד כשלושה שבועות עלולה להוביל לגל התייקרויות נוסף בשוק הנדל"ן הרותח. על פי הערכות בענף, הקבלנים מתכוונים לנצל את המהלך להעלאת מחירים של 2%-3%, הרבה מעבר לעליית המע"מ של 1%. זאת במיוחד לאור עודף הביקוש בשוק, המשתקף בנתוני המשכנתאות חסרי התקדים.
כבר עתה מתפרסמים מבצעים שונים המבטיחים לספוג את עליית המע"מ, אך קשה לוודא האם מדובר בהנחה אמיתית או שהתוספת כבר מגולמת במחיר. "מי יטרח לחשב בדיוק כמה המחיר היה צריך לעלות? יש סיבה להעלות, אז מעלים!", מסביר גורם בענף את המגמה הצפויה.
גורמים בענף צופים הסתערות מוגברת על דירות בשבועות האחרונים של השנה מצד רוכשים המבקשים להקדים את רכישתם טרם העלאת המע"מ – מה שעלול להוביל ללחץ נוסף על המחירים כבר בימים הקרובים.
מומחים ממליצים לצרכנים לבחון בקפידה את הצעות המחיר ולהשוות בין פרויקטים שונים, כדי להבטיח שאינם משלמים מחיר מופקע בשם העלאת המע"מ הקרבה.
מעבר לשוק הדיור, העלאת המע"מ תשפיע ישירות על כל סל המוצרים: החל מפירות וירקות, דרך ביגוד ורהיטים, ועד רכבים.
על פי הערכות שונות, המדד לחודש ינואר צפוי לעלות בכ-0.6%, מה שעשוי לעכב את הורדת הריבית בטווח הקצר. אמנם, בנק ישראל מציג גישה אופטימית לגבי המחצית השנייה של 2025, אך יועץ המשכנתאות אבי הנפלינג מציין, כי במערכת הבנקאית שוררת פסימיות לגבי האפשרות לירידת ריבית בשנה הקרובה.
לאור המצב, מומחים ממליצים לצרכנים לבחון בקפידה כל הצעת מחיר ולהשוות בין אפשרויות שונות. בתקופת אי-הוודאות הנוכחית, המושפעת מהמלחמה, הורדת דירוג האשראי והריבית הגבוהה, חשוב במיוחד לשקול היטב כל עסקה ולא להיגרר אחרי העדר.