הריבית תרד מהר מהצפוי?

עברה כמעט שנה והריבית ללא שינוי. אנחנו ממשיכים לטעון שבשנה הבאה (2025) הריבית תרד יותר מהציפיות כרגע בשווקים, הייסוף האחרון בשקל מחזק ההערכה זו | המשך אפקט הבחירות בארה"ב | כלכלת אירופה נחלשת – ההסתברות להפחתת ריבית מהירה יותר עולה

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון | צילום: דוברות בנק ישראל

 

בהחלטה האחרונה לשנת 2024, אמש בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי על 4.5 אחוזים בהתאם לציפיות. הוועדה הדגישה את הייסוף בשקל, הירידה בציפיות לאינפלציה ובפרמיית הסיכון של ישראל בהשוואה להחלטה הקודמת, אך גם את העובדה שהאינפלציה עדיין מעל הגבול העליון של היעד ושהיא צפויה להמשיך ולעלות בחודשים הקרובים.

אנו סבורים שהריבית תישאר ללא שינוי גם בהחלטות הקרובות בעיקר על רקע הימצאות האינפלציה מעל יעד הבנק ועל רקע שוק העבודה ההדוק. יחד עם זאת, אנו סבורים שהריבית תרד במהלך 2025 מעבר לציפיות הגלומות כיום בשוק. מאז תחילת הרבעון הרביעי ראינו ייסוף מרשים של כ‑5 אחוזים בשקל מול סל המטבעות; 1 אחוז מול הדולר (שהתחזק ב-7% בעולם) ו-7 אחוזים מול האירו והיין היפני ו-9 אחוזים מול הפאונד. במידה שהייסוף יישמר אנו נעדכן את תחזית האינפלציה (כרגע 2.8 אחוז ב-12 החודשים הבאים) כלפי מטה. מגמה זו גם תומכת בהערכתנו שהריבית תרד בשנה הבאה יותר מהציפיות הגלומות כרגע בשווקים.

 בעולם: כ-3 שבועות מאז הבחירות בארה"ב וטראמפ השלים את רוב רשימת המועמדים לתפקידי המפתח, כאשר בסופ"ש האחרון הוכרז המועמד לשר האוצר, סקוט בסנט. בהשוואה לשאר המועמדים לתפקיד הוא היה פחות קיצוני בדעותיו המוצהרות לגבי מכסים ומלחמות סחר (תומך במכסים ככלי במשא ומתן) וייתכן שלאור זאת הצעדים הכלכליים שינקוט הממשל יהיו יותר הדרגתיים וקשובים לשוק ההון. על פי הצהרותיו בעבר בראש סדר העדיפויות שלו הפחתות המיסים ורגולציה, הגדלת הפקת הנפט וצמצום הגירעון המבני ל-3 אחוזים עד לסוף כהונתו של טראמפ (ב-2028). הציפיות למדיניות מרחיבה והפחתות מיסים תרמו השבוע גם לשיפור בסנטימנט החברות בארה"ב.

בניגוד לארה"ב באירופה התמונה הפוכה עם היחלשות מפתיעה בסנטימנט הסקטור העסקי. בנובמבר מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ירד ל-48.1 נקודות, מספר המעיד על התכווצות הפעילות. ענף התעשייה ממשיך להתכווץ (בדגש על גרמניה), אך החודש ענפי השירותים רשמו גם הם ירידה מפתיעה ל-49.2 נקודות, הקריאה הנמוכה ביותר מאז תחילת השנה. הפוליטיקה תרמה לפסימיות כאשר הבחירה בטראמפ והחששות ממכסים, הקיפאון התקציבי שהובילו לבחירות המוקדמות בגרמניה והקואליציה השברירית בצרפת היו התורמים העיקריים לכך. החולשה בסנטימנט החברות לצד המשך הירידה בציפיות לאינפלציה הגדילו את ההסתברות בשווקים שנראה את הבנק המרכזי בגוש האירו מפחית את הריבית בעוד כשבועיים בחצי נקודת אחוז. אנו עדיין סבורים שנראה הפחתה רק של רבע אחוז, אך נמתין עם ההכרעה לנתוני האינפלציה לנובמבר שיתפרסמו ביום שישי.

מנגד, בצד החיובי יש לציין שהפיחות החד באירו שראינו בחודש האחרון מסייע ליצואנים האירופאים ומקזז חלק מההשפעות השליליות של העלאת מכסים.

 

הכותב הינו ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה