נחשפו העומדים מאחורי דף המחאה הפופולארי נגד היחס של רשות המסים, האוצר והמדינה שמבקשים להגיע ל-90,000 עצמאים שישתתפו בה • בינתיים נודע כי מאחורי היוזמה (עדיין) לא עומדים גורמים פוליטיים • והאם היא תחולל את המהפיכה הרצויה?
דוד שלומוביץ 12.11.2019"אנו השולמנים בעלי חזון, גייסנו את טובי המוחות לאגד יחד חצי מיליון שולמנים בישראל, מעוסק פטור ועד בעל חברה לארגון שאינו פוליטי ביסודו, חוצה מגדרים ומגזרים, במטרה לייצג את ענייני השולמנים מול מוסדות המדינה וביחד נגדיר מחדש את זכויות האזרח במדינת ישראל", כך נכתב באתר הרשמי של ההתארגנות המחתרתית החדשה.
מדובר ביותר מ-120 אלף גברים ונשים שהצטרפו עד כה לקבוצת החדשה 'אני שולמן', המאגדת עצמאים ובעלי עסקים מכל רחבי הארץ. בשבועות האחרונים שהקבוצה צוברת תאוצה פורסמו בה אלפי פוסטים, בהם מתארים אזרחים פשוטים את סיפורים האישי ומביעים מחאה על נטל המיסים, דרישות התשלום של המדינה, היעדר הזכויות והקשיים לעבוד מול הרשויות והגופים הממשלתיים.
עד אתמול, בדיוק בתאריך 11.11 בשעה 11:11 מארגני המחאה הכלכלית התחבאו תחת שמות חסויים אולם לאורך כל התקופה הם טענו בתוקף שמאחוריהם לא עומדים כוחות פוליטיים או קרנות מחו"ל כדוגמת 'הקרן החדשה לישראל'. אתמול בשעה היעודה נחשף שמאחורי היוזמה עומדים איציק בנים ואביר קרא, שני מסעדנים שהיו חברים בקבוצת הפייסבוק 'מסעדנים חזקים ביחד'. לאחר כשנה וחצי של פעילות, הם החלו להבין כי יהיה קשה להם מאוד לעשות שינוי כשמתמקדים בעיקר במסעדנים, כך סיפר אביר קרא.
לטענתם, "בכוונתנו להעביר מסר של אחדות, חיבור ואהבה לצד אסרטיביות ומקצועיות למען המטרה. שולמן הוא אזרח עצמאי, דמוקרטי שומר חוק, שאוהב את המדינה".
ברשימת מטרות המאבק ניתן למצוא את כל אותם הדברים המציקים לעצמאיים: שינוי המדיניות כלפי המגזר העסקי, מתן זכויות יסוד לפי עיקרון השוויון, טיפול בעוולות קיימות, בלימת גזירות עתידיות, שיפור חוק פנסיה לעצמאים, הרחבת הוצאות המוכרות במס, בחינת שינוי אופי חוק המע”מ, צמצום הבירוקרטיה ברשויות, שינוי חקיקה בתחום עובדים זרים, הקלות ותגמולים למעסיקים, שינוי מוסר התשלומים הממשלתי, יצירת רשת ביטחון כלכלית.
ב'מקור ראשון' דווח, כי בעלי חברת שילוט האוטובוסים "כנען מדיה" הצטרפו למחאה, והציבו על חשבונם מודעות מחאה על אוטובוסים רבים ברחבי המדינה. בעלי עסקים אחרים, הם אומרים, התנדבו לייצר ולחלק חולצות ממותגות, סטיקרים ובלונים.
מארגני המחאה מבקשים לצרף אליהם את רוב חמש מאות וארבעים אלף בעלי עסקים קטנים במשק הישראלי, שמעסיקים לדבריהם יותר מ־60 אחוזים מכוח העבודה במשק. הם מצביעים על כך שעשרות אלפי עסקים נסגרים בכל שנה בישראל, וכשליש מבתי העסק החדשים שנפתחים לא שורדים יותר משנתיים. עוד הם טוענים כי שהם משלמים מיסים גבוהים לביטוח הלאומי אך הם לא נהנים מזכויות העובדים השכירים הכוללות ימי מחלה, ימי חופשה ודמי הבראה. "שולמן", אומר אילן בן הרוש, בעל חנות למוצרי חשמל מירושלים וממובילי ההתארגנות ל'מקור ראשון', "הוא סמל ליזם נאיבי שמנסה לצמוח, מגלה את קשיי הבירוקרטיה ומתברר שהוא משלם על כל שאר האזרחים".
הזמר והיוצר הוותיק ארקדי דוכין שהצטרף למחאה כתב: "תחושת העצמאות שלי מזכירה לי עבדות, אני מרגיש שיש בידיי גלגל שמזכיר את הגלגל של משחקי הלוטו, ויש בתוכו לא מעט מזומנים שאני מסובב מדי חודש – עד שמגיע ה־15 לחודש הבא, ונפער בתוכו חור ענק שמתחתיו בור ענק, והכסף נופל לשם ומשאיר אותי, לא הייתי אומר 'אומלל', אבל מאוד מודאג לגבי העתיד הכלכלי, גם בהיותי מוזיקאי מוערך". לדבריו הוא מעסיק כעשרים עובדים, ומרגיש כי לעסק שלו יש שותפים נוספים: הביטוח הלאומי, מס הכנסה ומע"מ כאשר גופים אלה שותים בקשית רחבה את רוב רווחיו.
גם ראש עיריית קריית-שמונה אביחי שטרן נמצא בין המוחים. לדבריו, "בתפקידיי הקודמים סבלתי מעודף בירוקרטיה, עודף רגולציה ואטימות כללית מצד הרשויות". הוא אמנם לא מצפה שהמדינה תחבק כל אחד שפונה לעבוד כעצמאי אולם כלפי היזמים הוא אומר כי "היזם שרוצה לייצר ערך לסביבה שלו, לייצר מקומות עבודה ולתרום לעיר או למדינה – הציפייה הבסיסית שלו היא שלא ישימו לו רגליים, שלא יקשו עליו מעבר לקשיים הברורים של שוק תחרותי ושאר האתגרים בניהולו של עסק".
בחשיפת שמו אמר קרא, כי אחת המטרות היא להביא לכך שהעצמאים יהיו "הזרוע הרביעית" כהגדרתם, לצד הממשלה, העסקים וההסתדרות. לדברי המסעדנים המובילים את המחאה הפעולה הבאה תהיה הפגנה מול משרדו של חיים ביבס, ראש העיר מודיעין ויו"ר השלטון המקומי. הם דורשים מהשלטון המקומי לנסח אמנה של ראשי הערים לעבודה עם עסקים קטנים.
"ראשי הערים חייבים להתעורר ולהבין ש'בנק הכסף' שיש להם מהחנויות ברחוב, עלול להתמוטט. העיוות שיש בין התנאים לחנויות המקוונות לחנויות ברחוב לא יכול להימשך", אמר אילן בן הרוש, בעל חנות למוצרי חשמל מירושלים וממובילי ההתארגנות ל-TheMarker.
"אנחנו רוצים להיות כוח עם עוצמה שיכול להשפיע ולתת לשולמנים מה שמגיע להם. לא סופרים אותנו. אנחנו רוצים להתאגד ולהיות הגוף המשפיע במשק שבכל משא ומתן פרלננטרי יקחו אותנו בחשבון ולא נעשה זאת דרך פוליטיקה. יש לנו מוחות ואנשי עסקים שעושים זאת בהתנדבות ומבינים שכוחנו באחדותנו", אמר אסף יששכרוף ל-TheMarker, לדבריו אף אחד עד היום לא הצליח לסחוף 120 אלף איש בשלושה שבועות. "אנחנו חושבים שהאותנטיות שלנו והעובדה שאנחנו כמו כל אחד מהעם היא שגורמת לתמיכה והרוח האמיתית הזאת. כולם ניסו, אבל אנחנו נעשה זאת אחרת. יש לנו תמיכה וצבא אופרטיבי מאחורינו, ונעשה זאת בצורה אחרת – והפעם נעשה היסטוריה".
12/11/2019 20:12
גם אני שולמן !
12/11/2019 20:23
הגיעו מים עד נפש. הפכנו לפרות חולבות ופריירים של העיריות והמדינה.
13/11/2019 18:23
מה בסך הכל אני מבקש? שוויון!
אותם תנאים כמו שאר האזרחים השכירים! לא יותר ולא פחות! ביטוח לאומי אמור להיות של כולם בשווה!כך גם פנסיה ושאר הזכויות הבסיסיות של כל אזרח צריכים להיות שווים לשכיר ולעצמאי יחד.