עורכי דין? הידיעה הזו בשבילכם | אחרי מאבק ארוך: אושרה הפחתה דרמטית בדמי החבר שמשלמים עורכי הדין ללשכת עורכי הדין | החוק החדש קובע בנוסף הוזלה של עשרות אחוזים בדמי החבר שעורכי הדין מחוייבים לשלם מדי שנה ללשכת עורכי הדין | יוזם ההצעה: "החוק מטפל בחוסר השוויון ובניצול לרעה"
אהרון סוויסה 23.01.2025מליאת הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק לשכת עורכי הדין של חבר הכנסת חנוך מלביצקי, ובהובלת שר המשפטים יריב לוין. 52 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 45 שהתנגדו.
על פי ההצעה, השימוש בדמי החבר ואגרות החובה שגובה לשכת עורכי הדין יוגבל למימוש תפקידי הליבה של הלשכה ופעולות החובה שלה כגון פיקוח על מתמחים, מערך שיפוט אתיקה, בחירות למוסדות הלשכה, ענייני שכר טרחה וכדומה. עוד מוצע כי על סכום בסיס זה, תיקבע תוספת אחוזית בשיעור של 150%, שגם אותה ניתן יהיה לגבות באמצעות דמי החבר והאגרות, וזאת במטרה לאפשר ללשכה ולמחוזות להתנהל באופן עצמאי ולכסות את כלל ההוצאות הנדרשות להתנהלות הלשכה והמחוזות ביעילות.
התאמת גובה דמי החבר לפעולות החובה תאושר על ידי רואה החשבון המבקר של לשכת עורכי הדין. בתוך כך, יופחתו דמי החבר עבור שנת 2025 ב-20%. בנוסף, תעוגן הנחה בדמי החבר למשרתי המילואים. כמו-כן, יוכנסו שינויים לעניין חלוקת התקציב בין מחוזות הלשכה השונים.
ח"כ חנוך מילביצקי, יוזם ההצעה: "כשמסתכלים על תקציב לשכת עורכי הדין לשנת 2025 – נדהמים. מתקציב של 83 מיליון שקלים, צפוי להיגבות מציבור עורכי הדין 66 מיליון ₪. כמעט חצי מהסכום שנגבה מעורכי הדין – 32 מיליון ₪, המהווים כ-40% מהתקציב, מוגדר כתקורות. מדובר בלשכות, יועצים, שיפוצים וקמפיינים. בנוסף לזה, התגלתה עובדה שלשכת עורכי הדין סוחבת איתה עודף תקציבי של עשרות מיליוני שקלים, שמגיע כמעט לשליש מהתקציב השנתי שלה.
"זה כסף שנגבה מאנשים שאין להם ברירה אלא לשלם. הדבר הזה הוא לא תקין בעליל ולכן עשינו פה חוק נכון וטוב, שמזקק את תהליכי ותפקידי הליבה של לשכת עורכי הדין, שבעבורם אפשר יהיה לגבות כספים. בנוסף, החוק מטפל בחוסר השוויון ובניצול לרעה שנעשה במערכת היחסים שבין המועצה הארצית למחוזות הלשכה", אמר מילביצקי.
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין אמר, כי "החוק שם סוף לתשלום המופקע שלשכת עורכי הדין גובה מדי שנה מציבור עורכי הדין, ומאפשר לכל מחוז לקבוע את סדרי העדיפויות שלו. זה עוד שינוי חשוב בדרך לתיקון מערכת המשפט על כל מרכיביה. אני מודה לח״כ חנוך מילביצקי שהגיש את הצעת החוק וליו״ר ועדת החוקה, חוק ומשפט ח״כ שמחה רוטמן על הדיונים המעמיקים וקידום הצעת החוק״.