התיקון: מה הוביל את הביטקוין לירידה של כ-10 אחוזים?

הודעת הבנק הטורקי המרכזי כי מטבעות קריפטו לא ישמשו כתשלום בשום צורה, לצד האוצר האמריקני המתכוון לתבוע גופים פיננסיים על הלבנת הון, לצד הודו שמתכוונת לקדם חוק דומה להוראה הטורקית – הם שהובילו לירידות החדות בשוויו של המטבע • זאת לאחר, שרק בשבוע שעבר חגגו חובביו את העלייה הגדולה וההכרה בו במסגרת הנפקת בורסת קוינבייס • ומה חושבים המשקיעים?

ביטקוין | צילום: שאטרסטוק

ירידה לצורך עליה או לצורך ירידה? מטבע הביטקוין שחגג בשבוע שעבר נסיקה מהירה למעלה, מתרסק בסוף השבוע, אולם מצליח להמשיך להילחם בזירה הסוערת. לאחר סדרת עליות וזינוקים מתחילת השנה של יותר מ-90% צונח המטבע הדיגיטלי הוותיק בכ-9% ושערו נסחר אתמול סביב ה-55,363 דולר לביטקוין בודד. הבוקר הוא נע בסביבות ה-56,500. גם מטבע האת'ריום נוחת אל קרקע קשה והוא נסחר אתמול סביב ה-2,150 דולר כשכיום ערכו עלה מעט לכ-2,250 דולר – זאת לאחר שכבר נשק כמעט לקו ה-2,500 דולר, בכך השלים המטבע ירידה של כ-10 אחוזים.

הביטקוין שעלה וזינק בתקופה האחרונה ללא הרף, לא צריך הרבה סיבות ליפול מעט ולתקן את עצמו. בסוף השבוע היו שני טריגרים מרכזיים לנפילות. האחד הוא האיסור של הבנק המרכזי בטורקיה להשתמש במטבעות קריפטוגרפיים וביטקוין כשהוא מצביע על סיכונים ונזקים בלתי ניתנים לתיקון.

הבנק המרכזי בטורקיה (CBRT) הוציא הודעה ולפיה מטבעות קריפטוגרפיים ונכסים דיגיטליים אחרים אינם יכולים לשמש, באופן ישיר או עקיף, כאופן תשלום. "המסחר במטבעות קריפטו נעדר פיקוח מכל סוג ואף אין עליו רגולציה ולכן הוא מייצר סיכונים מסוגים שונים". ב'גלובס' העריכו כי ייתכן ובעקבות הודעת הבנק הטורקי החליטו סוחרי קריפטו רבים לממש רווחים עכשיו מחשש כי בנקים מרכזיים נוספים יכריזו על צעדים דומים בקרוב.

טריגר נוסף שהובא ב'ביזפורטל' הוא דיווח ולפיו האוצר האמריקאי בדרך לתבוע מספר גופים פיננסים באשמת הלבנת כספים באמצעות מטבעות קריפטו. דיווח זה מחשיש את הסוחרים במטבעות הדיגיטליים שמא יינקטו צעדים רגולטורים כנגד המטבעות הדיגיטליים. על פי הדיווח, הודו בדרך לקדם הצעת חוק האוסרת על שימוש במטבעות קריפטו, שתביא לקנסות לאלו שיסחרו או יחזיקו בביטקוין ובמטבעות דיגיטליים אחרים.

בדרך לרגולציה

נזכיר כי ביום רביעי האחרון התרחשה ההנפקה הראשונית (IPO) של חברת קוינבייס – בורסת הקריפטו הפעילה ביותר שזינקה ב-31% ביום המסחר הראשון ממחיר של 250 דולר שבו הונפקה למחיר של 328 דולר למניה. על פי הדיווח הספיקה המנייה לעלות ב-4% נוספים למחיר של 342 דולר למנייה. בעקבות ההנפקה זינק שער הביטקוין לשיא של 64,700 דולר, אולם בסוף השבוע הוא צנח בכ-15% והיום, כאמור, הוא ממשיך לאבד גובה.

על פי דיווח ב-Themarker, בכירה בפורום הכלכלי העולמי (WEF), הארגון המייצג את האליטה הכלכלית העולמית, והמומחית לבלוקצ'יין בפורום, הזהירה כי המטבעות הדיגיטליים עומדים בפני אתגרים עצומים. "הולך להיות סבב נוסף של צעדים דרמטיים לרגולציה על התחום", כך אמרה שילה וורן לבלומברג ביום חמישי. "ככל שיש יותר פעילות בתחום ההשקעות הזה, יש יותר איתותים לרגולטורים לפעול ולהיות מעורבים". וורן לא חושבת שקדחת הקריפטו מיצתה את עצמה, "מי שרואה את התקופה הנוכחית כפסגה, יטעה בגדול", אמרה בהקשר לקדחת ההנפקה של קוינבייס.

"אם אינך יכול לשנות אותו, שנה את הגישה שלך", אמרה פעם מאיה אנג'לו. מדינות רבות בעולם שרואות את החגיגות סביב הכסף הדיגיטלי ועיניהן כלות מתכננות בחשאי או בחוצות לצאת עם מטבע דיגיטלי משלהן – שוודיה, סין, ואפילו הבנק המרכזי של אירופה פועלים כבר בתחום, כשסין כמו סין – פורצת קדימה.

על פי הדיווח, הבנק המרכזי של סין השיק הנפקה ניסיונית של יואן דיגיטלי בערים ברחבי המדינה, מה שהופך אותו לבנק הראשון בעולם להנפיק מטבע וירטואלי. ניסוי רחב יותר צפוי לצאת לפועל במהלך אולימפיאדת החורף בבייג'ין בפברואר הבא, על מנת להעניק לניסוי חשיפה בינלאומית.

870/135 ליינר ארטקל

מי שחוששת מאוד מהרעיון הזה היא ארה"ב. החשש הוא שהסינים ישתמשו במטבע הדיגיטלי כדי לפגוע במעמד הדולר כמטבע עתודות המט"ח המועדף ברחבי העולם. האמריקאים רוצים לדעת בעיקר כיצד יופץ היואן הדיגיטלי, ואם יהיה אפשר להשתמש בו כדי לעקוף סנקציות אמריקאיות.

במסגרת הירידות של המטבעות הדיגיטליים צנח מטבע הדוג'קוין ב-12%. המטבע שנוצר כבדיחה מול המטבעות הדיגיטליים זינק בכמה הימים האחרונים ביותר מ-420% ובאלפי אחוזים מתחילת השנה. ביום שישי הוא כבר נסחר בכ-0.45 דולר ונהפך למטבע הקריפטו החמישי בגודלו בעולם עם שווי שוק של כמעט 50 מיליארד דולר. מי שמקפיץ את המטבע הוא אילון מאסק שמצייץ תכופות בהקשר למטבע המוזר הזה וגורר כל פעם גל עליות נוסף. בעקבות הירידות בכל שערי המטבעות נסחר הדוג'קוין סביב ה-27 סנט. נזכיר כי לפני שנה הוא נסחר תמורת 0.002 דולר בלבד.

למכור או לשמור?

אז האם זה הזמן למכור או לשמור על המטבע? שואל יהודה לוינגר באתר אייס. כתשובה הוא מביא סקר שערכה חברת Voyager Digital Ltd בסוף פברואר בקרב משקיעים בנכסים דיגיטליים, כ-80% מהמשקיעים אמרו כי יוסיפו במהלך חודש מרץ עוד מטבעות לתיק ההשקעות שלהם, וכי לדעתם המטבע ינוע בין 51-60 אלף דולר עד סוף החודש – תחזית שהתבררה כמדויקת. המשמעות היא שרוב המשקיעים במוסדיים והקמעונאיים עדיין מאמינים ביכולת של הביטקוין לפרוץ קדימה: ורק 21.5% מהנשאלים השיבו כי הביטקוין עדיין יכול להיחשב כבועה שעתידה להתנפץ.

מאידך, עלה עוד מהסקר, כי המשקיעים בנכסים דיגיטליים אינם נאיביים והם יודעים שהביטקוין יתרסק בשנית. 6% מהנשאלים אף אמרו כי המטבע יירד בין 65-90% משערו. אבל עדיין, ברובם המוחלט, תשעה מתוך עשרה נשאלים מאמינים שהביטקוין בדרך למעלה.

כתיבת תגובה