ועדת הכספים החלה לדון במסי החד"פ והמשקאות הממותקים

ניסיון אחרון ולא יעיל של האופוזיציה לנסות להשפיע באמצעות דיוני ועדת הכספים על מיסוי החד פעמי והמשקאות הממותקים | הדיון הסוער הוביל להטחות אישיות, טענות צודקות ומרתקות וכמובן טונים גבוהים | אבל ככל הנראה דבר לא יעזור

חד פעמי ברשתות, ערב עליית המחירים | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ועדת הכספים החלה לדון בצו למיסוי כלים חד פעמיים

השרה להגנת הסביבה: מטרת המס היא להפסיק את השימוש בכלים חד פעמיים. רוב הסיכויים שבהמשך גם מדינת ישראל תאסור לגמרי שימוש בכלים אלה, בדומה לאיחוד האירופי

במהלך הדיון מתחו חברי האופוזיציה ביקורת על כך שהצו נכנס לתוקף בטרם קיום הדיון בכנסת, וקראו לרכך את גובה המס המוטל, הצפוי להכפיל את מחיר כלים אלו, ולשלב יותר כלים חינוכיים והסברתיים, כאשר לעמדתם הפגיעה הקשה מכל תהייה באוכלוסיות החלשות בחברה: "אין עוד מס עממי שהכפיל את מחיר המוצרים לציבור". עוד עלה בדיון, כי סיווג הכלים לפי עוביים, מביא לכך שישנם גם כלים רב פעמים שיכנסו תחת גדר המס.

יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר ציין כי הוועדה תבקש לפתור את בעיית סיווג הכלים בטרם אישור הצו, וכך גם את נושא כוסות הנייר המצופות באחוז קטן של פלסטיק, אך ממוסות באחוז גבוה. עוד קראה הוועדה על רקע מחאת הקמעונאים, כי בדיון הבא, רשות המיסים תציג את עמדתה לנושא מיסוי המלאי הקיים הקבוע בתקנה.

הדיון היה סוער וארוך, כשהח"כים מעלים איש בתורו נושאים לדיון שהמחוקקים לא חשבו עליהם בטרם נחתם הצו באופן דרקוני על ידי המשרדים השונים, האוצר והגנת הסביבה.

בסופו של דבר, כאמור הדיון יימשך ככל הנראה, בשבוע הבא.

המס המתוק

במקביל, ועדת הכספים החלה לדון בצו למיסוי משקאות ממותקים.

במשרד הבריאות הציגו נתונים חמורים על בעיית ההשמנה והתחלואה בסוכרת בישראל, כאשר ככל שהאוכלוסייה במעמד סוציו אקונומי נמוך יותר, הנתונים קשים יותר. מנכ"ל משרד הבריאות: "ככל שנרחיק את השתייה הממותקת מילדים, נעשה דבר גדול להרבה שנים". יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר: "המספרים על תחלואה בסוכרת, והשמנה, צריכים לעמוד לנגד כל מי שיושב פה, וכל מי שמקבל החלטות".

באופוזיציה טענו כי המניע למיסוי הינו רצון האוצר בהכנסות, וקראו לפעול קודם מול היצרנים להפחתת כמויות הסוכר במוצרים, ובהסברה לציבור. כן עלתה קריאה לקבוע כי כל ההכנסה השנתית הצפויה מן המס – 380 מיליון ₪, תושקע בסיוע לחולי סכרת וסוגיות הנוגעות לצו.

במידה והצו יאושר, מס קנייה יוטל על:

  • משקה מתוק ששיעור הסוכר שבו גבוה או שווה ל- 5 גרם ל- 100 מ"ל משקה: 1 ₪ לליטר משקה או 6 ₪ לליטר תרכיז או אבקה להכנת משקה. 

כלומר, על פחית קולה של 330 מ"ל, יחול מס קנייה בשיעור 33 אגורות ועל בקבוק קולה של 1.5 ליטר, יחול מס קנייה בשיעור 1.5 ₪. 

  • משקה מתוק ששיעור הסוכר שבו נמוך מ- 5 גרם ל- 100 מ"ל משקה, משקאות מתוקים המכילים חומר ממתיק אחר, וכן מיצי פירות בהם שיעור הסוכר גבוה מ- 5 גרם ל- 100 מ"ל משקה: 0.7 ₪ לליטר משקה, 4.2 ₪ לליטר תרכיז או אבקה להכנת משקה. 

כלומר, על פחית דיאט קולה של 330 מ"ל יחול מס קנייה בשיעור 23 אגורות ועל בקבוק דיאט קולה של 1.5 ליטר יחול מס קנייה בשיעור 1.05 ₪.

השיעורים יעודכנו אחת לשנה בהתאם למדד המחירים לצרכן.

עוד נקבע כי יוטל מס קנייה בגובה המס המוטל מכוח הצו על מלאי של משקאות מתוקים החבים במס מכוח הצו שיימצאו בידי סוחר ביום תחילתו של הצו, וזאת בתנאי שהמס האמור עולה על 10,000 ש"ח. על אף השינוי בשיעור מס הקניה, לא שונה שיעור המכס על הפרטים הנקובים בצו.

ההכנסה הצפויה מהטלת המס הינה 380 מיליון ₪ בשנה.

נוכח קוצר הזמנים, נקבע כי הוועדה תקיים דיון נוסף בצו בקרוב, ותשמע את חברי הכנסת והגורמים השונים.

במהלך הדיון העלו חברי הכנסת נקודות קצרות:

ח"כ עופר כסיף: "מיסוי לא יספיק, חייבם לתת אלטרנטיבות גמישות וזולות השאלה אם אתם עוסקים בזה? לעניין 400 מיליון ₪, ההכנסה הצפויה בשנה, האם יש תוכנית להשקיע את זה בהנגשה של מי שתייה?"

במשרד הבריאות השיבו כי בכוונתם לקדם מגוון פעילויות לקידום בריאות, כולל הנגשת מי שתיה ברשויות המקומיות.

ח"כ משה גפני: "אנחנו מוכנים לתמוך בצו הזה ובתנאי שכל הכסף מהכנסות המיסים כולו, 380 מיליון יעבור לטיפול בחולי סכרת וצרכים דומים. אתם יכולים להתחייב על דבר כזה? האוצר לא יתן לזה לקרות".

ח"כ אחמד טיבי: "מה שאמר גפני מקובל על חברי האופוזיציה, יש מצב שנתמוך בצו  בגלל שיקולים בריאותיים בתנאי שכל הכסף הממוסה ילך בדיוק לנקודות הספציפיות האלו". 

ח"כ שלמה קרעי: "במקום להטיל מס על הכל, תעודדו הפחתת כמויות, תעודדו את היצרנים להפחית סוכר במשקאות. במקום להביא את האוצר  שאחראי לכל המיסים אתם מביאים את משרד הבריאות, אתם עןשים הצגה מקצועית, הכל זה כסף".

ח"כ יעקב אשר העיר על ההחלטה למסות גם מיסים טבעיים: "אל תסחטו תפוזים אל תאכלו אבטיח, בואו חברה אפשר למסות את הכל".

נציגת משרד הבריאות, מורן מגנזי: "בשתייה הנוזל מגיע מהר מאוד לגוף שלנו ומשפיע עליו, יש הבדל בין סוכר של פרי לבין סוכר של מיץ תפוזים".

כתיבת תגובה