חרד מיום השואה

סבא לא היה צריך את יום השואה כדי לזכור את מה שעוללו לו הנאצים, את המשפחה שאיבד, את צלם האנוש שמחו מפניו למשך כמה שנים • אך כל עוד היחס למילה 'חרדי' יהיה זהה לאופן שבו בשנות השלושים במאה הקודמת התייחסו למילה 'יהודי', לא יועילו לנו ימי שואה, לא טקסי זיכרון ולא עוצמה צבאית • ירוחם אסטרייכר בטור נוקב מול גל ההסתה

ניצולי שואה | אילוסטרציה: shutterstock

לסבא היה מספר כחול על היד. גם לסבתא. אבל הם לא דיברו על זה. ניסו לשמור את הזוועה בעבר ולחיות את הנקמה שבהישרדות. נקמת התקומה של עם שכמעט נכחד ועושה הכל לעלות מן האפר, להתנער ולפרוח.

הייתי ילד וסבא היה גיבור. לא מטאפורית, באמת גיבור. כל בוקר הוא היה קם ומתעמל, סיפרו שהיה אלוף צ'כסלובקיה באיגרוף. היה לו חשוב להיות גיבור, כדי שלא יהיה עוד פעם מצב שהגויים יוכלו לעולל לו זוועה כזו. הוא איבד שם את אשתו וילדיו, ואז, בארץ, הקים מחדש משפחה וזכה לראות בנים ובני בנים.

פעם, תוך כדי רכיבה על אופניים בתל אביב, פגע בו ערבי וחטף את כובעו. הוא לא היסס, עצר את האופניים וקרא לישמעאלי להתקרב. הבחור שהיה בטוח שמולו עוד מוזלמן פחדן, התקרב. ואז סבא הכניס לו אגרוף שחיבר לו את האף עם העורף. כי מבחינת סבא, נגמר העידן שבו יהודי יחטוף מגוי.

סבא היה פרטיזן שנלחם בנאצים עד שנתפס, הועבר למחנה השמדה והיה חבר במפקדת המחתרת היהודית שהתארגנה במחנה. בין היתר, עסק גם בהברחת חומר נפץ, מבית החרושת לרשות המחתרת, שהעביר באמצעות כלי אוכל עם תחתית כפולה. הוא חלה בטיפוס, אולם סירב להיבדק במרפאה, שכן ידע מה גורלם של ה"נבדקים". ערב פינוי המחנה והעברת האסירים ליעד אחר, התחזה למת ושכב בין גוויות חבריו. כך ניצלו חייו.

אבל הסיפור האמתי שאותו פחד לספר כל חייו, היה על מפקד המחנה הנאצי האכזר. הוא אהב להתעלל בשני אחים והכריח אותם להכאיב זה לזה מול כולם. יום אחד החליטו סבא וחברים מהמחנה שהמפקד עבר כל גבול. הם היו עובדי כפיה במפעל לייצור סוכר, במפעל היה כבשן שמגיע לאלפיים מעלות.

הם ביימו תקלה בכבשן, קראו למפקד שיבדוק מה אירע, וכשהגיע – התנפלו עליו. הם היו שמונה מוזלמנים אבל נחושים, יד יד, רגל רגל, שק על הראש, הורידו ממנו במהירות כל מה שלא יכול היה להישרף והופ הליכו אותו לתנור. כל חייו הוא חי במתח שמא הגרמנים ישמעו על המעשה, ויגיעו אליו, לתל אביב, לגבות את החוב. אבל איפשהו בסוף ימיו, באחד הביקורים המשפחתיים, אחי ואני ישבנו איתו והוצאנו ממנו את הסיפור.

שואה וגבורה

סבא לא היה צריך את יום השואה, כדי לזכור את מה שעוללו לו הנאצים, את המשפחה שאיבד, את צלם האנוש שמחו מפניו למשך כמה שנים. הוא לא היה צריך תזכורת למצעד המוות שבו הוא כבר היה חולה טיפוס ובתת משקל, עד שכוחו לא עמד לו והוא נפל בצד הדרך מגולל בשלג בין גוויות וזה מה שהציל אותו מהטורף הנאצי.

מבחינתו, יום השואה היה עוד טקס של ה'ציונים', נו, אלו שיכלו להציל את יהדות הונגריה ולא הצילו. אצלנו בבית כיבדו את יום השואה, אבל הסבירו לנו שאת הנרצחים אנו זוכרים בעשרה בטבת, יום הקדיש הכללי.

ובכל זאת, ככל שעוברות השנים אני מתחבר יותר ליום השואה. כי באמת-באמת, כמה אנחנו זוכרים? כמה הילדים שלנו יודעים על הזוועה והתופת שהיו שם? כמה הם חיים את תוצאות הזוועה כמו שההורים שלנו חוו, למרות שנולדו כבר בארץ, בשנות התקומה?

ויום השואה לא מדליק לנו נורות, הוא מדליק פרוז'קטורים. הוא לא נועד רק כדי להזכיר לנו את הזוועה שעברנו שם, אלא להזכיר למה קרתה הזוועה הזו. יום השואה מזכיר לנו ששנאת יהודים הייתה מאז ומעולם, היה שיעבוד מצרים, חורבן בית ראשון ובית שני עם הגלות, הייתה אינקוויזיציה, היו מסעי הצלב, היו ת"ח ות"ט, היו קוזקים והיו קנטוניסטים. תמיד שנאו יהודים ותמיד דמם של היהודים היה חפיף, משהו שאפשר לשפוך והכל בסדר.

אבל השואה הייתה משהו אחר, היא הייתה שנאת יהודים במסווה של אנושיות, של הומניות שמגנה על העולם והופכת אותו לטוב יותר. זה לא היה מסע רציחות של ברברים תאוותנים שלא שולטים בעצמם. זה היה ביצוע של תכנית מחושבת לפרטי פרטים של 'הפתרון הסופי' שלאחריו יהיה עולם טוב יותר ונקי יותר מיצורים חסרי תועלת שלא תורמים לו כלום.

הם היו מתורבתים, בעלי השכלה, בעלי חמלה ורגש, אבל כשזה נגע לעם היהודי, פתאום כל התרבות והרגש נעלמו וכמו פרופסור שעורך ניסוים בעכברי מעבדה, כך הם פעלו בקור רוח וביצעו בעם היהודי את הזוועות האיומות ביותר שניתן לעשות. אנשים בעלי משפחה לא הססו לאחוז בידם תינוקות ולהורגם בחינניות ובחיוך מנומס, תוך תחושה שהם עושים מעשה אצילי למען האנושות.

האכזריות הייתה בלתי נתפסת, המוות היה החלק הפחות נוראי בסיפור, המוות לעיתים היה הרגע הגואל. התעללו ועינו, גדעו את צלם האנוש, הפכו את אוסף המוזלמנים לחיות-אדם חסרות חיוּת שמייחלות למותן-עצמן.

והיום, 71 שנים אחרי אותה זוועה, עם ישראל חי וקיים, עולם התורה פורח כפי שלא היה מעולם, ישראל היא מהמעצמות המובילות בעוצמתן בעולם. קשה לדמיין מצב בו אי מי יוכל לבצע שוב שואה שכזו בעם ישראל, כי הפעם מדובר במלחמה עם מעצמה שלא תאפשר דבר שכזה.

אבל, למרות או אולי דווקא במצב הזה, כאשר אנו די רגועים ביחס לאיום מבחוץ, אנו לא ממש שמים לב לרוח הנושבת מבית. כאילו לא חלפו רק שבעים ומשהו שנים מאז אותה זוועה שבה לא הבדילו בין יהודי ליהודי וכולם היו בעיני הנאצים הנאורים חלק מהעם הבזוי, העם הזה שלכולו הגיע למות בדרך כזו או אחרת – בין אם זה יהודי שומר תורה או בין אם היה יהודי שסבו כבר השליך את המסורת והחליט 'להתקדם' ולהיות נאור ככל הגויים. כולם, כולם קיבלו מהנאצים את אותו גורל.

 וכאילו שוב חוזרות המנגינות, אבל הפעם הן מפחידות יותר, כי הן מבית. פתאום הנורות האדומות מהבהבות. הפרוז'קטורים מסנוורים, ולא מאירים החוצה – אלא פנימה, על אמירות קשות שמזכירות את דומותיהן, ערב השואה.

שוב חוזר הניגון

בספרו 'מיין קאמפף', מתייחס היטלר ליהודי כמי שהינו ניגוד מוחלט של הארי: "היהודים משתלטים על העולם ע"י השתלטות כלכלית ושיעבוד פוליטי". על פי תפיסתו, היהודים לא מסוגלים לייסד מדינה משלהם משום שהם חסרי יכולת לעבוד. היהודי הטפיל מעולם לא רצה להשתלב עם העמים האחרים. סימני ההיכר החיצוניים שלו באו להסתיר את דמותו האמיתית ואת מטרותיו.

כשקוראים את האמירות הללו, אי אפשר שלא להתחלחל ממשפטים זהים שנאמרים השכם והערב על צאצאי אותם יהודים, רק בגלל שהם מתעקשים לשמר את דתם ותורתם. הרשתות החברתיות מלאות פוסטים ותגובות בסגנון: חבל שהיטלר לא השלים את המשימה, כולכם למשרפות, טפילים, לכו לגטאות, לא רוצים אתכם. וזה לא עוצר שם. נבחרי ציבור ואישים מפורסמים לא רואים בעיה באמירות מסוג זה, אמירות – מהסוג שבסופו של דבר התבררו כבסיס לזוועה הגדולה ביותר שידעה האנושות. לא פלא שבדרך כלל אמירות קשות מסוג זה מגיעות מאנשים שנלחמים על זכויות אדם, נלחמים על שוויון וחופש ומלאים חמלה גם על אכזרים.

מה שווה יום השואה וזכרון הזוועה שהייתה שם, אם לא נתעורר ונעצור את מה שקורה סביבנו? מה התועלת באירועי זיכרון והנחלה לדור הבא כאשר אנו שוב שותקים למשמע משפטים הדומים לאותם משפטי היטלר על היהודים?

כל עוד היחס למילה 'חרדי' יהיה זהה לאופן שבו בשנות השלושים במאה הקודמת התייחסו למילה 'יהודי', לא יועילו לנו ימי שואה, לא טקסי זיכרון ולא עוצמה צבאית שיכולה להכות באויבנו ומבקשי רעתנו. כי היינו שם כבר בעבר וראינו לאן משפטים כאלו מובילים.

תגובה אחת ל: "חרד מיום השואה"

  1. לצערנו כ"כ נכון
    יקום ה' דמם
    ובעז"ה תקומת עמ"י בקרוב ממש!

כתיבת תגובה