חרוכים ומדממים: סיכום תוצאות השריפות בסופ"ש

עשרות בתים שעלו באש ומשפחות שנותרו ללא קורת גג, ואלפי דונם שטחים ירוקים שהתכלו – אלו תוצאות השריפות בסופ"ש האחרון • למעלה מאלף כבאים פעלו עם סיוע מ-5 מדינות ששלחו 10 מטוסים ו-72 אנשי צוות • כעת נותר לבדוק: מי ישא בעלויות?

נזקי השריפה במבוא מודיעים | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

גל השריפות הגדול שפקד את המדינה כתוצאה ממזג אוויר שרבי קיצוני, כובה כמעט עד תומו, תוך שהוא משאיר אחריו אדמה חרוכה בכל מקום.

היום (א'), התקיים אירוע הוקרה ופרידה למשלחות הזרות שהגיעו מחו"ל, כדי לסייע למערך הכיבוי הישראלי להתמודד עם גל השריפות שפקד את המדינה בסוף השבוע.

במאמץ הכיבוי האווירי השתתפו 10 כלי טיס ו-72 אנשי צוות מקרואטיה, קפריסין, מצרים, יוון ואיטליה.

בטקס שהתקיים בבסיס חיל האוויר בתל נוף, חולקו תעודות הוקרה לנציגי המדינות על הנכונות לספק סיוע אווירי למדינת ישראל. בטקס השתתפו המשנה למנכ"ל המשרד לביטחון הפנים – אליעזר רוזנבאום; מנהל אגף החירום – ישראל אבישר; סגן ראש המל"ל ללוט"ר, בט"פ ועורף, יגאל סלוביק; טפסר בכיר שמעון בן-נר – סגן נציב כבאות והצלה; תת נציב ניר רוזנטל – מפקד המערך האווירי של משטרת ישראל;  מפקד בסיס חיל-האוויר תל-נוף – תא״ל פלג ניאגו.

"הצוותים הזרים פעלו בנחישות, לצד יותר מאלף כבאים שפעלו בחום של יותר מארבעים וחמש מעלות לכיבוים של כ-1000 שריפות", כך אמרו בשירותי הכבאות הארציים, בעת שהכריזו אמש (מוצ"ש) על סיום מבצע 'אש חמה'.

עשרה מטוסים זרים השתתפו בכיבוי השרפות, ביחד עם 12 מטוסי הכיבוי של ישראל, אך הנזק שנגרם רב מאוד. 10 בתים נשרפו כליל בקיבוץ הראל, ו-40 בתים מתוך חמישים נשרפו לגמרי ביישוב 'מבוא מודיעים' – אשר ספג את הנזק הגדול ביותר.

 גם לסביבה נגרם נזק עצום. 7,940 דונם שטחי קק"ל ורשות הטבע והגנים עלו באש. אחד מהיערות שניזוקו קשות הוא יער בן שמן. "הנזק עצום לא רק ליער אלא גם לבעלי החיים. זה מארג חיים שלם. נשרפו שטחים נרחבים מאוד של היער שהוא הריאה הירוקה של גוש דן", אמר גלעד מסטאי, מנהל אזור החוף והשפלה בקק"ל.

ניב ויזל, ראש המועצה האזורית מטה יהודה, אמר לתושבים: "המועצה תסייע לכם גם אם זה ייקח חודש, אתם לא צריכים להיות מודאגים". בחסות המועצה האזורית התושבים ישהו בבתי מלון. היום דווח גם כי יישובים במועצה האיזורית שורק הציעו לינה לתושבים שביתם נשרף, במוסד לימודי שבתחומם.

בשלב זה בודקים בשירותי הכבאות חשד להצתה בשריפה במושב מבוא מודיעים, שכאמור כילתה 40 מבתי היישוב. "ממצאי החקירה עד כה במבוא מודיעים, מעלים כי ישנם מספר מוקדים לשריפה במקום, מה שמעלה את החשד להצתה. החקירה נמשכת, וממצאי החקירה הסופיים יפורסמו בהמשך".

מי יספוג את העלויות?

במידה ואכן מדובר בהצתה על רקע לאומני, ויצליחו להוכיח זאת למעלה מכל ספק, סביר להניח שהמדינה תפצה את התושבים שניזוקו מהצתות אלו באמצעות קרן מס רכוש.

עיקר הקושי בשיפוץ בית אחרי שריפה, הוא ההיקף הגדול של העבודות. ישנם בתים שהאש רק חלפה דרכם וכובתה במהרה על ידי כוחות הכיבוי שהיו פרוסים בשטח, כשלעומת זאת ישנם בתים שהאש השתוללה בהם במשך זמן רב. במקרה כזה, יש צורך להביא מהנדס שיבדוק עד כמה נפגעו היסודות והעמודים מהחום הרב ששרר בתוך הבית במהלך השריפה.

לאחר מכן יש לבדוק את מערכות החשמל והאינסטלציה של הבית, בכדי לברר עד כמה הן נפגעו. בבתים אלה אין מדובר על צביעה וניקוי לבד, משום שבית כזה יש לשפץ מלמטה עד למעלה. הערכה היא ששיפוץ כזה עשוי לעלות כ-25% יותר משיפוץ בית בנסיבות רגילות.

סביר להניח שהמשטרה תשתתף בפעולות החקירה, בכדי להגיע למסקנה האם יש להפעיל כאן את מס קרן רכוש, או לשלוח את התושבים להתמודד לבדם מול חברות הביטוח.

בשנת 1961 הוקמה קרן מס רכוש, במטרה לפצות את מי שרכושו נפגע באופן ישיר במהלך מלחמה או פעולת איבה, לאור העובדה שחברות הביטוח אינן מבטחות מקרים אלו.

הקרן, שכוללת מיליארדי שקלים, מתמלאת מדי שנה על ידי הפרשת 25% מההכנסות ממס רכישה. במסגרת תשלום מס רכוש, ניתן תשלום על נזקי מבנה, ולצורך כך עובדי קרן הפיצויים בסיוע אנשי מקצוע יבקרו בבתים שניזוקו ויערכו שמאות.

את חפצי הבית מעריכים השמאים על פי רשימה, כפי שכבר פרסמנו בעבר ב'ביזנעס', אשר כוללת רשימת פיצויים בגין חפצי בית שנפגעו, המשולמים בהתאם לתקנות ולפי מחירון של סוגי 'חפצי בית' וגודל המשפחה, עד לתקרות שנקבעו.

קרן הפיצויים (מס רכוש), משלמת גם את הנזק שקרו לרכבים שנפגעו, ובתנאי ששמאי מטעמם יאשר את התיקון לפני ביצועו. כמו"כ משלמת הקרן נזקים לעסקים שנפגעו, אם בציוד בהתאם לשווי השוק של הציוד ואם לגבי מלאי. התשלום הוא בהתאם לשווי עלות המלאי שנפגע (ללא מע"מ), לאחר שמוכיחים כי המלאי היה בבעלות העסק.

אם ממצאי החקירה יעלו שאין מדובר כאן באירועי טרור, או אז רק מי שרכש בעבר ביטוח דירה יקבל פיצוי. לדעת מומחים, יותר ממחצית הבתים בישראל מבוטחים בביטוח דירה סטנדרטי, המכסה את הנזק שנגרם הן למבנה והן לתכולה, וכולל כיסוי גם למקרים של אסונות טבע ופגעי מזג אוויר. רוב המבנים בישראל מבוטחים מכוח דרישות הבנקים בעת לקיחת המשכנתא.

לפני כשנתיים וחצי פרסם ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, באתר 'וויינט', השוואת מחירים מחירים בין שיפוץ לאחר שריפה לעומת שיפוץ רגיל. על פי ההשוואה, עלות צביעת דירה – עומדת על כ-1,600 שקל לחדר לאחר שריפה, לעומת 1,200 שקל לחדר שעובר שיפוץ רגיל; פירוק והחלפת ריצוף – 320 שקל למ"ר בבית שניזוק משריפה, לעומת 280 שקל למ"ר לבית שעובר שיפוץ רגיל; התקנת נקודת אינסטלציה – 1,400 שקל בבית שניזוק משריפה, לעומת 1,200 שקל בבית שעובר שיפוץ רגיל; והתקנת נקודת חשמל חדשה – 250 שקל לנקודה בבית שניזוק משריפה, לעומת 220 שקל במסגרת של שיפוץ רגיל.

הסיפור הגדול, הן משפחות אשר ביתן לא היה מכוסה בביטוח, והם יצטרכו לכסות את עלויות השיפוץ הגבוהות לבדן. כשמלבד השיפוץ ישנן עלויות גבוהות נוספות של הריהוט ומוצרי החשמל והביגוד, עד ציוד לבית הספר עבור הילדים.

גם בנושא זה, סביר להניח שארגוני הצדקה והפילנתרופיה ייקחו על שכמם את העזרה למשפחה, וינסו לגייס אליהם את תמיכת הציבור במשפחות אלו, לצד העזרה שיעמידו המועצות המקומיות. אחד מהארגונים שהתגייס לסייע הוא ארגון 'הכל מהלב', שלקח על עצמו לסייע לנפגעי השריפה. ארגון נוסף, הוא עמותת 'תושבים למען תושבים חבל מודיעין', המסייעת לתושבי הישוב שבתיהם נשרפו, והם קוראים לאלו הרוצים לעזור לבצע הפקדה בחשבון העמותה. כעת נראה, כי ככל שמתבררים ממדי האסון מצטרפים עוד יחידים ועמותת לסייע בידי הנפגעים.

כתיבת תגובה