נשיא ארה"ב לשעבר במתקפה על הביטקוין: "זה פשוט נראה כמו הונאה" • הדברים נאמרו לאחר ההפתעה שציפתה לעולם בהכרת אל סלבדור בביטקוין כהילך חוקי • "בשבוע הבא, אשלח לקונגרס את החוק שיהפוך את הביטקוין לאמצעי תשלום מוכר", הודיע נאיב בוקלה, נשיא אל סלבדור
דוד שלומוביץ 08.06.2021בריאיון פוליטי ראשון מסוגו לאחר שהודח מהנשיאות לרשת פוקס ביזנס, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ – מי שהממשל הנשיאותי בראשותו ניסה להוביל תקנות נגד מטבעות הקריפטו ב-2020 רגע לפני כניסתו של הנשיא ג'ו ביידן לבית הלבן – מכנה את הביטקוין "הונאה".
בריאיון שנערך אתמול, יום שני, קבל טראמפ על כך שהביטקוין מתחרה מול הדולר האמריקני, והצהיר כי הדולר הוא "המטבע של העולם".
מה אתה חושב על המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי, הביטקוין, והאם תשקיע בו, שאל המראיין ב'פוקס ביזנס', סטיוארט ורני.
בתגובה, הצהיר טראמפ כי "ביטקוין, זה פשוט נראה כמו הונאה. אני לא אוהב את זה כי זה עוד מטבע שמתחרה מול הדולר. אני רוצה שהדולר יהיה המטבע של העולם. זה מה שתמיד אמרתי".
הדברים נאמרו לאחר שלראשונה בהיסטוריה העולמית, מדינה ריבונית הכירה במטבע הביטקוין כהילך חוקי ותפעל להגביר את השימוש בו. מדובר במדינת אל סלבדור, במרכז אמריקה, שכנתם של גואטמלה, הונדורס וניקרגואה. אולם לפני שאתם יוצאים למסע רכישות בלתי מתפשר של ביטקוין נספר, כי במדינה בת ה-6.5 מיליון נפש ל-70% מתושביה אין כלל חשבון בנק או כרטיס אשראי והדבר משול להכרזה של עיריית מודיעין עילית על העמקת השימוש באינטרנט לטובת התושבים. מרבית הקניות של תושבי אל סלוודור נעשות במזומן בלבד ולמדינה אין מטבע עצמאי. הדולר האמריקני הוא המטבע הרשמי במדינה.
בכנס 'ביטקוין 2021', שנערך במיאמי, הכריז נאיב ארמנדו בוקלה אורטס, נשיאה ה-146 של אל סלבדור, על שותפות של מדינתו עם חברת הארנקים הדיגיטליים, סטרייק, לבניית התשתית הפיננסית המודרנית עבור המדינה. "בשבוע הבא, אשלח לקונגרס את החוק שיהפוך את הביטקוין לאמצעי תשלום מוכר", הודיע הנשיא.
באל סלבדור שלטה החונטה הצבאית עד 1979 ולאחר מכן הייתה במדינה מלחמת אזרחים עד 1992. בעקבות נפילת הקומוניזם באירופה הצליחו להגיע להסכמי שלום, וכיום המדינה מוגדרת 'דמוקרטיה נשיאותית'. המפלגה של הנשיא שולטת בקונגרס המקומי כך שלנשיא לא צפויה התנגדות משמעותית בדרך לאישור החוק בבית המחוקקים.
הכלכלה באל סלבדור אינה מגוונת במיוחד, כ-20% מהתמ"ג הוא כסף שנכנס למדינה בהעברות כספים מתושבים שעובדים מחוץ למדינה, בעיקר בארה"ב שם הם מוגדרים כמהגרי עבודה. החברות השולטות בהעברות הכספים נהנות מכ-10% עמלה. לטענת בוקלה כאשר הביטקוין יקבל אישור רשמי וחוקי, חלק מהעברות הכספים שמגיעות מדי שנה לכ-6 מיליארד דולר יעברו לשימוש בביטקוין והתוצר במדינה יגדל. מאידך, ניתן רק לדמיין מה יקרה בחודש שבו שוב הביטקוין יקרוס בכ-35%, עד שהעובד יקבל את משכורתו, ימיר לביטקוין, ישלח פקודת העברה ובני משפחתו ילכו למכולת, הם עלולים לגלות ששוויו של השכר שקיבל נחתך באופן משמעותי. כתוצאה מכך העוני רק יעמיק.
הזדמנות ויציבות
מייסד סטרייק ג'ק מאלרס (Jack Mallers) אופטימי לגמרי ביחס לתפוצת השימוש של הביטקוין בעולם לאחר המהלך של אל סלבדור. "השינוי הזה כאן הוא שהביטקוין הוא גם הנכס הטוב אי פעם לשימוש במסחר בין אנשים וכך גם כרשת מוניטארית (של מדינה). אחזקת ביטקוין מספקת הגנה לכלכלות מתפתחות מזעזועים פוטנציאליים ומאינפלציה".
בשיחה שקיימו גורמים המעורים בנושא עם CNBC, נאמר כי אל סלבדור אספה צוות של מומחי ביטקוין שיעזרו לה לבנות מערכת פיננסית חדשה. הדברים הובאו בדיווח ב'ביזפורטל'. אל סלבדור מנסה להתקדם בכל כוחה לעולם הדיגיטלי. על פי הדיווח, בחודש מרץ השיקה Strike אפליקציית תשלומים, שהפכה במיידית לאפליקציה מספר אחת מבחינת כמות ההורדות במדינה.
בדיווח באתר ice, טוען שי דתיקה, מייסד שותף ונשיא חברת הקריפטו INX, כי אל סלבדור היא יריית פתיחה. לדבריו לאחר שצפון קוריאה ואיראן אימצו את הביטקוין או פיתחו מטבע משלהם, "הצעד צפוי להמשיך עם מדינות אשר לא יציבות כלכלית כמו: ונצואלה, עיראק ועוד ולאחר מכן תהיינה כניסה אל מדינות שתלויות במדינות המובילות את המהלך, מבחינה כלכלית וביטחונית". המטרה כפולה לטענתו, מצד אחד, החלפת הדולר כמטבע הדומיננטי של העולם הפיננסי ומצד שני, לתת יציבות פיננסית במדינה.
ואילו שגיא בקשי, מנכ"ל חברת הפינטק Coinmama, רואה בהכרזה הזדמנות. על פי הדיווח, טוען בקשי, כי "למדינת ישראל יש הזדמנות היסטורית להיות המדינה המפותחת הראשונה שמאמצת את הביטקוין מתוך חוזק ויכולת השפעה. כמו כן לפי החוק הישראלי מטבע בישראל מוגדר כמטבע חוץ אם הוא מוגדר כהילך חוקי באחת ממדינות העולם. לפיכך, כשהביטקוין יוכר כמטבע רשמי באל סלוודור – ניתן יהיה לטעון שביטקוין הוא מט"ח עם מיסוי אפס".
מאיימים על מאסק
ואם בביטקוין עסקינן נוסיף כי אנונימוס – ארגון ההאקרים הבינ"ל, מאיים על אילון מאסק ומאשים אותו כי הוא הרס חיים של אנשים בשל ציוציו המופרעים. אנונימוס לא מאיימים על מאסק באופן ספציפי אלא בהודעה נאמר כי "בזמן שאנשים עובדים רואים את החלומות שלהם מתאדים, בשל התקפי הזעם הפומביים שלך, אתה ממשיך לצחוק עליהם מאחת האחוזות שלך. אתה אולי חושב שאתה האדם הכי חכם בחדר, אבל מצאת יריב שקול. אנחנו אנונימוס, אנחנו לגיון. תצפה לנו".
אנשי אנונימוס הם האקרים אקטיבסטים, ובעבר הם תקפו את ה-F.B.I את משרד המשפטים האמריקאי ואתרים של חברות בידור ומוזיקה שונות. גם מדינת ישראל טעמה לא פעם מזעם המקלדת של הכנופיה.