יעלו או לא? הרשתות מסרבות לדרישת ייקור מוצרי המזון

הרשתות מציגות חזית אחידה מול דרישת היבואנים והיצרנים לייקור מחירים כבר בחודש נובמבר | השאלה שנותרה היא: מי ייכנע קודם | בינתיים שופרסל סירבה לדרישת טרה לייקר את מוצריה ונענתה בסירוב נגדי לאספקת סחורות של היצרנית לרשת | אחרי החגים, גרסת גל ההתייקרויות: מי דורש העלאת מחירים והאם נחוש במחסור על המדפים?

המחירים יספגו ייקור נוסף? | צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

אחרי החגים כבר כאן (מאתמול, למי שלא הבחין) ורשתות שיווק המזון עומדות בפני דרישת ספקים חד משמעית לעליית מחירים כבר בנובמבר. בינתיים הרשתות מסרבות לדרישה בשל החשש להשפעה רעה על הכנסותיהן ועל יכולת הצרכנים לעמוד בייקור נוסף של גל ההתייקרויות במשק, אך מנגד הספקים מתעקשים על העלאת מחירים כבר מראשית נובמבר הקרוב. תאריך היעד שנקבע, הוא גם – במקרה או שלא במקרה – יום הבחירות.

כזכור, כבר בשלהי הקיץ הודיעו יבואניות הענק שהייקור נדחה – לבקשת ראה"מ לפיד ושר האוצר ליברמן – ל'אחרי החגים'. עכשיו, 'אחרי החגים' הגיע, ויבואנית כמו דיפלומט מצפה ליישם את הבטחתה לעצמה ולייקר את מחירי המוצרים שהיא מייבאת, החל מטונה סטארקיסט ועוגיות אוריאו וכלה באבקת הכביסה אריאל, פמפרס ופיירי (שדורשת ייקור של עד כ-15%). לצדה כבר הודיעו חברות נוספות על ייקור מחירים, כמו סנו (למוצרי נייר) שביקשה לייקר את המחיר עד 25%, קימברלי קלארק (כ-9%), יונילוור (עד 20%) ועוד. ב-1 לנובמבר דורשות גם המחלבות 'טרה' ו'גד' (עד 9% ייקור) להעלות את מחיריהם של מוצרים שאינם בפיקוח, בנוסף למוצרים שעליהם התקבלה החלטת ועדת השרים הממשלתית לפיקוח על המחירים.

בשופרסל הצהירו כי בינתיים לא אישרו לאף חברה העלאת מחירים. כך גם הודיע בעלי רשת ויקטורי, ואילו ביוחננוף ציינו כי לא זו בלבד, אלא שהם אף שוקלים לפתוח יבוא מקביל כדי לבלום את העליות לאורך זמן.

אתמול פורסם בכלכליסט כי הייקור של טרה עמד על 4.9% וכי הוא נכנס לתוקף מידי, אך לאור סירובה של שופרסל לייקר את המחירים בהתאם, סגרה טרה בפני רשת הענק את האפשרות להזמין ממוצריה שאינם בפיקוח.

לפי הדיווח בכלכליסט, בימים אלה שורר בכל מקרה חוסר במוצרי חלב – מה שמאפשר לטרה אפשרות להתמקח במשך כשבועיים לפחות עם שופרסל, בלי שתחוש בבעיות תזרימיות.

חשוב לציין כי לאור סירובן של הרשתות לייקור המחירים, ייתכן שהצרכנים יחושו במחסור שיחול כבר מהיום במוצרים מסוימים שייעדרו מהמדפים.

שופרסל מעדכנת תכניות

הבוקר פרסמה נורית קדוש בכלכליסט, כי מול שורה נוספת של ספקים (ובהם סוגת, פרוקטר אנד גמבל, מרס, ליימן שליסל, פררו, הנקל ועוד) הדורשים אף הם העלאות מחירים בשיעור של עד 15%, ובניסיון לבלום את הבליץ מצד הספקים, שופרסל נערכת לצעד חריג שבמסגרתו תכנית ההתייעלות שתוכננה לרשת, תשתנה בהתאם.

קדוש כתבה כי "ברשת בוחנים לשנות את תכנית ההתייעלות שצפויה להיחשף בסוף החודש הבא. כעת נבחנת האפשרות שאת התכנית להורדת מחירים שתכננה שופרסל יחליף מהלך של ספיגת ההתייקרויות (או חלקן), במטרה למנוע או לצמצם את העלאת המחירים לצרכן. שופרסל תבדוק מהם המוצרים הנדרשים ביותר של כל ספק, האם יש הצדקה להעלאת מחירו ואם כן באיזה שיעור. בשלב הבא תפעל הרשת להגיע להבנות עם ספקים לצורך צמצום שיעור ההתייקרות. אם הספק יסרב, הרשת תעבור להזמין ממנו רק את המוצרים החיוניים לה".

גורם המעורה בפרטי המהלך שצוטט בכתבה, העריך כי צפויים מאבקי כוח בין שופרסל לספקים הגדולים. "בשבועות הקרובים נחווה אירוע מכונן במערכות יחסים בין קמעונאים לספקים. יהיה קרב ולא ברור כמה זמן הוא יימשך ומול כמה ספקים הולכים לעימות לא פשוט". קדוש הסבירה כי "הכוונה היא לכך שהחברות הבינלאומיות – יוניליוור, פרוקטר אנד גמבל, קימברלי קלארק, פררו ועוד – הנחיתו על השלוחה המקומית דרישה להעלאת מחיר שאם תאושר, תוביל את החברות הישראליות כמו אסם, תנובה ושטראוס להציג דרישות דומות, שיכניסו את השוק לסחרור מחירים".

כתיבת תגובה