מיליונים רבים מושקעים בארץ ביצירת אקוסיסטם לחדשנות וקידמה במגוון תחומים רחב שבראשם כמובן עולם ההיי טק • מכרז חדש להקמת קהילות חדשנות יוצא בימים אלו ושלומוביץ סקרן לדעת מה הסיכוי של המגזר החרדי להקים או להשתלב בכזו קהילה
דוד שלומוביץ 17.12.2019חדשנות ויצירתיות הן המפתח ואסטרטגיה לעידוד הצמיחה הכלכלית של ישראל. על פי הודעת משרד הכלכלה והתעשייה, במהלך השנה הקרובה צפויה להתרחב הפעילות בתחום, עם הקמת קהילות חדשות בתחומי עניין נוספים, והחשוב ביותר. המכרז להפעלתן יוצא לדרך!
מהי קהילת חדשנות? משרד הכלכלה והתעשייה עונה: קהילות חדשנות הנן כלי להקמה וביסוס של אקוסיסטם משמעותי בישראל, הפועל סביב תחום תוכן מסוים, מתוך מטרה לקדמו ולפתחו ולהציב את מדינת ישראל בחזית התחום, ברמה המקומית והעולמית. הקהילה מאגדת את כלל הגופים השונים המרכיבים את האקוסיסטם והנוגעים לעניין (תעשיה, סטארטאפים, אקדמיה, יזמים, משקיעים, ועוד), בכדי לייצר דיאלוג מתמיד ושיתופי פעולה ביניהם, ולהוביל תהליכי שינוי בענפי משק הקשורים לאותו תחום תוכן.
למשרד הכלכלה והתעשייה, שותפים מכל משרדי הממשלה, בהתאם לתחום הייעודי. בראשם רשות החדשנות ומטה ישראל דיגיטלית. כאשר לכל קהילה, יש שותפים ייעודיים בעלי עניין בתחומה, ביניהם: משרד החקלאות, משרד השיכון והבינוי, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, מערך הסייבר הלאומי, סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, משרד הפנים, משרד הבריאות, מערך הסייבר הלאומי, מנהלת תחליפי דלקים ותחבורה חכמה במשרד רוה"מ ועוד, כל תחום ושותפיו.
במסגרת פעילויות שונות בסבבים קודמים, זכו סטרטאפים רבים, בשיתוף פעולה עם חברות גדולות בארץ ובעולם. כעת קורא משרד הכלכלה והתעשייה לעמותות, להגיש בקשות להשתתף ולהפעיל חממות האצה לסטרטאפים, לזהות ולהציף את החסמים, לייצר ממשקי עבודה ושיתופי פעולה, וליזום תהליכי שינוי להתמודדות עם אתגרי התחום.
המכרז שנפתח בימים אלה, מגדיר 14 תחומים שבהם מדינת ישראל הינה מעצמה מובילה, או בעלת פוטנציאל גדול להיות מובילה בהם, כשבתחומים אלה יוקמו ויפעלו קהילות חדשנות בישראל, בהובלת משרד הכלכלה והתעשייה: קהילת תחבורה חכמה; בריאות דיגיטלית; ערים חכמות; בנייה חכמה; חקלאות; מזון; פינטק (ביטוח ופיננסים); תעשיית החלל; אנרגיה; מים; ותעשיית הסייבר.
בנוסף, לראשונה, יוקמו קהילות בתחומי רוחב, אשר משיקים לתחומים תעשייתיים שונים, שמטרתן לייצר שיח ותפיסה חדשה, לקידום והטמעה של פתרונות חדשניים. כלכלה יצירתית כמפתח להגדלת הפריון בענפי המשק; חדשנות בשירותים ופתרונות לאנשים עם מוגבלות ולבני/ות הגיל השלישי; חינוך, למידה ועבודה – פיתוח הון אנושי בעולם תעסוקה משתנה.
במגזר החרדי, יש מעט מאוד מוסדות ללא כוונת רווח, העונים על הקריטריונים להגיש הצעה לניהול אחד מן התחומים הנ"ל. אחד מהם הוא חברת 'אחים גלובל', הפועלת לקידום הכלכלה החרדית באמצעות מגוון מיזמים ופרויקטים תעסוקתיים – עסקיים.
אחים גלובל הקימה את מרכזי אחים גלובל ליזמות ועסקים, בבני ברק ובאשדוד, ושותפה בהקמה וניהול מרכז העסקים Bizmax בירושלים. קרן אחים מסייעת ליזמים ועסקים קטנים, באיתור משקיעים והשגת מימון ואשראי בנקאי.
שאלנו את אהרן גפני מנהל מרכז אחים גלובל בני ברק, איך הוא רואה את שילוב החרדים ואחים גלובל, במכרזי החדשנות של משרד הכלכלה והתעשייה. האם לדעתו הערים החרדיות יכולות להיות ערים חכמות?
גפני רואה את הדברים בחיוב ואומר כי הערים החרדיות, "בהחלט יכולות להתאים את עצמן לעולם המודרני, כאשר כמו בכל נושא מצאו פתרון עד כה, גם בפיתוחים הבאים יימצאו הפתרונות לשילוב חרדים. מערכות טלפוניות חכמות (קוויות, ivr, שמעבירות את הבחירה מהלחצנים שבוחר המטלפן – למחשב, ולהיפך), הן רק דוגמה אחת לאפשרויות לצמיחה חכמה בערים החרדיות, ואני בטוח שעם השנים, הראש החרדי ימציא פתרונות נגישים, לכל רבדי האוכלוסייה החרדית".
בין התחומים שמשרד הכלכלה והתעשייה מציע לפתח בהם חדשנות, נמצא תחום כלכלה יצירתית. ביקשנו את התייחסותו של גפני לכלכלה יצירתית בשילוב המגזר החרדי.
"לדעתי", אומר אהרן גפני, "היוזמה של מרכז אחים, מאגדת בתוכה יצירתיות בלתי נדלית. קחו למשל את העובדה, שבמקום אחד מכונסים טובי המוחות, שלא עובדים זה עם זה כשותפים, אבל אחים זה לזה והרבה יותר מאשר שכנים קרובים – והרי לכם מתכון להצלחה פיננסית וכלכלית מדהימה, שהוכיחה את עצמה בשיקים שהחליפו ידיים, בהיקף של מאות אלפי שקלים, רק ב-2019 מאז שנכנסתי לניהול מרכז אחים גלובל בבני ברק".
וכיצד לדעתך העולם החרדי מתכוונן לעולם התעסוקה המודרני, והאם הדבר נכון לכל גיל?
"בהחלט. אין ספק שהעולם המודרני פתוח לכל הגילים, והעולם החרדי לא שונה מהעולם המודרני. אנחנו הוכחנו שניתן להביא כל דבר למגזר החרדי, במינון ובהתאמה המלאה והרצויה. אך טבעי ומתבקש שפיתוחים חדשים ועדכניים, ימצאו את מקומם במגזר החרדי שבעוד שלשה עשורים יהיה רוב במדינה".
ושאלה לסיום בנושא בנייה חכמה: כיצד לדעתך ניתן לשנות את דפוסי הבנייה כיום לאופן חכם יותר – בנדל"ן המגזרי?
גפני טוען, כי אין זה סוד שכבר כיום קיימות מערכות ניהול בניין חכמות, שמזרזות את מהלך הבנייה. לדבריו, "זהו פתרון דיור מהיר יותר, שיחסוך שכירויות מיותרות, כשהליכי הבינוי יהיו מהירים יותר. מה שלמעשה צריך לחשוב, זה כיצד ניתן לזרז את ההיתרים באופן 'הייטקיסטי' ומתקדם. כי אם יש משהו שתוקע בנייה, זה לא הפיתוחים בעולם הבנייה – שההייטק מגיע אליה די מהר בעולמות הפרופ-טק – אלא הסחבת והביורוקרטיה המסורבלת שהוועדות השונות גורמות".