מחקר צופה: ב-2035, מעל 20% מהעצמאים יחיו בעוני

המחקר צופה כי הצמצום המשמעותי של אחוז העצמאים בעוני, מהשנים האחרונות, ייפסק, ושיעור העצמאים העניים יעלה מכ-14% ב-2023, לכ-21%  ב-2035 | בועז גור, ראש המחלקה למדיניות ציבורית בפורום ארלוזורוב: "המשך הגידול בשיעור העצמאים העניים הוא לא גזירת גורל ותוצאה של מדיניות ארוכת שנים שמסרבת להעניק רשת בטחון כלכלית לציבור העצמאים והפרילנסרים"

מאבק העצמאים מול בית רה"מ, ביוני 2020 | צילום ארכיון: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

מחקר חדש של פורום ארלוזורוב מצביע על מגמה מדאיגה בקרב העצמאים בישראל. על פי המחקר, שנערך על ידי ד"ר אייל בר-חיים, צפוי גידול במספר העצמאים החיים מתחת לקו העוני בעשור הקרוב, כאשר התחזיות נעות בין 21% לכ-25.6% משקי בית שבראשם עצמאי, שיהיו בעוני.

"הנתונים מצביעים על כך שללא שינוי מדיניות מהותי, כרבע מהעצמאים בישראל יחיו מתחת לקו העוני תוך עשור", אומר ד"ר בר-חיים. "המענקים שניתנו בתקופת הקורונה ומבצע חרבות ברזל העניקו תמיכה משמעותית לעובדים בשוק העבודה, והדגימו כי מעורבות ממשלתית יכולה לצמצם מאוד את העוני בקרב עצמאים. אך אלו היו צעדים זמניים בלבד, וסביר שהשפעתם תתבטל, כך ששיעור העוני צפוי לעלות״.

בתקופת הקורונה ומבצע חרבות ברזל, ובניגוד לשנים שלפני כן, המענקים הממשלתיים ריככו משמעותית את העוני לפני מיסוי וההעברות, שעמד על ממוצע של כ-20% בין השנים 2022-2019, לעומת עוני אחרי מיסוי והעברות, שעמד על ממוצע של כ-12% – פער של כ-35%. אולם, עם תום תקופת המענקים, צפוי הפער לחזור לרמתו ההיסטורית של כ-16%, כלומר, המענקים הממשלתיים יחזרו להיות מצומצמים, עקב היעדר תנאים סוציאלים, ושיעור העוני אחרי מיסוי והעברות יעלה.

המחקר מציג שלושה תרחישים אפשריים לשנת 2035, המבוססים על ניתוח מגמות ארוכות טווח בשוק העבודה הישראלי. התרחיש הבסיסי, המתבסס על קצב הגידול הנוכחי של משקי בית עניים בקרב העצמאים, צופה כי בשנת 2035 כ20.8% מהעצמאים יחיו מתחת לקו העוני.

התרחיש השני במחקר, המבוסס על הגידול בשיעור העוסקים הפטורים והערכת שיעור העוני בקרבם, מצביע על תוצאה דומה של כ-20.3% עצמאים מתחת לקו העוני. תרחיש זה לוקח בחשבון את הגידול המתמשך במספר העוסקים הפטורים.

התרחיש השלישי, המכונה "תרחיש הקיצון", מציג תמונה מדאיגה. תרחיש זה מניח כי קצב הגידול בשיעור העוסקים הפטורים יהיה זהה לשל העצמאים מתחת לקו העוני – הנחה המשרטטת את הגבול העליון של התופעה. בתרחיש זה, עד שנת 2035, כ-25.6% מהעצמאים יחיו בעוני.

הממצאים מדגישים את הצורך הדחוף בגיבוש מדיניות ארוכת טווח לטיפול בעוני בקרב עצמאים. המחקר מדגיש  כי העצמאים, ובמיוחד הפרילנסרים המהווים 7.6% מכלל המועסקים במשק, הם קבוצה פגיעה במיוחד בשוק העבודה. זאת בשל היעדר זכויות סוציאליות בסיסיות כגון דמי מחלה, ימי חופשה וביטוח אבטלה, לצד הכנסה ממוצעת נמוכה יותר בהשוואה לשכירים. מגמת העליה בשיעור העוסקים הפטורים מקרב העצמאים, בשילוב עם היעדר רשת ביטחון סוציאלית מספקת, מגבירה את החשש מפני העמקת העוני בקרב אוכלוסייה זו בשנים הקרובות.

בועז גור, ראש המחלקה למדיניות ציבורית בפורום ארלוזורוב: "המשך הגידול בשיעור העצמאים העניים הוא לא גזירת גורל ותוצאה של מדיניות ארוכת שנים שמסרבת להעניק רשת בטחון כלכלית לציבור העצמאים והפרילנסרים. התערבותה של המדינה בשנים האחרונות סביב משבר הקורונה והמלחמה הוכיחה כי כאשר המדינה מעניקה רשת בטחון כלכלית, ולו המינימלית, היא משפיעה באופן ישיר על יציאה של אלפי משפחות של עצמאים ופרילנסרים לעלות מעל לקו העוני. היעדרה של מדיניות כזו להענקת רשת בטחון, לא רק שתוביל להרחבת ממדי העוני, אלא גם תייצר שוק עבודה קיטובי יותר, של "חזקים" יותר ו"חלשים" יותר ויש לפעול בכל האמצעים כנגד מדיניות זו."

כתיבת תגובה