הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גרדוס הציג בוועדת הכספים הערכה לפיה השפעת הלחימה לשנים 2023-2024 יהיו בחלוקה הבאה: עלויות לחימה כ-110 מיליארד ₪, אובדן הכנסות מעל 45 מיליארד ₪, עלויות קרן פיצויים 10 מיליארד ₪, הוצאות אזרחיות ללא שיקום כ-13.3 מיליארד ₪, עלויות ריבית כ-3 מיליארד ₪ | בסה"כ, כ-190 מיליארד ₪, המהווים כ-10% מהתוצר | בתרחיש מרכזי של הכלכלן הראשי, הוצג תרחיש התאוששות מהיר של סיום מלחמה ברבעון הראשון של 2024 – כלומר, חמישה חודשי לחימה בדרום ומעורבות גוברת בצפון
שי קליין 04.12.2023יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים באוצר אמר הבוקר בוועדת הכספים שדנה בתקציב המתוקן לשנים 2023-2024: "אנחנו באירוע דרמטי, זה אירוע שלא דומה לקורונה, וההחלטות שתקבלו פה והממשלה תקבל בשבועות והחודשים הקרובים יש להם השפעה משמעותית של איך נעבור את המשבר הזה. אנחנו בקדימון, לצד כך הסכומים זניחים לעומת מה שמגיע אלינו ב-2024".
"טרום המלחמה הירידה בהכנסות ב-23-24 לא הדאיגה אותנו, כי הגרעון היה מאוד מרוסן. גרעון של 1.5% ל-23, ו-2.2% ב-2024. אבל נכנסו למשבר עם ירידה מסוימת" הוסיף גורדוס והציג כי בהשוואה לתקופת הקורונה אז המגמה הכלכלית הייתה יציבה, במלחמה הנוכחית המגמה היא של החלשות, וכי לצד ההבדל בסביבת הריבית, מדובר במשבר מקומי ולא גלובלי, וכי ישנה היחלשות בדו"חות הדירוג לעומת יציבות בתקופת הקורונה.
"יש לזכור שאנחנו מדינה מוקפת אויבים, זה שיש משבר כלכלי כעת לא אומר שלא יהיה אחד נוסף בעוד שבועיים" הוסיף גורדוס, שהציג כי פריימת הסיכון של ישראל עלתה בחדות עם פרוץ המלחמה", לצד כך הדגיש סגן החשב הכללי כי עיקר החוב הוא מקומי, וכי ההשפעה של עליית פרמיית הסיכון ומתוכה הריבית, הינה על החוב החיצוני.
עוד ציין גרדוס כי לצד הגדלת החוב והרחבת התקציב, "גם צריך לעשות תעדוף פנימי של ההוצאות, מתוך ההבנה שכל שקל יש לו ריבית, ויחס חוב תוצר יש לו גבול עליון. ראינו באינתיפאדה שנכנסו עם חוב תוצר של 90%, הרבה יותר גבוה מהמצב שנכנסו בו היום, הריביות שגבו אז הגיעו ל-12%, היינו צריכים ערבויות מהאמריקנים, אנחנו ממש לא במצב הזה היום, ואנחנו לא רוצים להגיע למצב זה".
לשאלות חברי כנסת בדבר הכספים הקואליציוניים ציין גרדוס "הצענו להפחית סכום גדול יותר מהכספים שאינם קואליציוניים לעומת כספים שהם כן קואליציוניים. אני שם בצד את ההגדרה, יש פה הרבה פרשנויות, הקו שלנו היה שכל מה שעדיין לא קרה, ולא תומך במלחמה אמור להיות מיועד למלחמה והתמיכה במפונים".
גרדוס הציג כי "בהערכות מאוד גסות, שכן משתנים רבים אינם ברורים" – אורך הלחימה, השפעות על הפעילות הכלכלית, סיוע אמריקני, ההשפעה הפיסקאלית הצפויה לשנים 2023-2024 הינה: עלויות לחימה כ-110 מיליארד ₪, אובדן הכנסות מעל 45 מיליארד ₪, עלויות קרן פיצויים 10 מיליארד ₪, הוצאות אזרחיות ללא שיקום כ-13.3 מיליארד ₪, עלויות ריבית כ-3 מיליארד ₪. סה"כ כ-190 מיליארד ₪, המהווים כ-10% מהתוצר.
קודם לכן, בפתח דיון ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, הציגה נציגת הכלכלן הראשי, טטיאנה סלובודנציקי, כי תחזית הצמיחה של ישראל לשנת 2023 עמדה לפני המלחמה על 3 אחוז, בעוד התחזית לישראל עמדה על 3.1 אחוז, וכי צמיחת התוצר בשלושת הרבעונים של השנה הייתה איתנה יחסית, כאשר גם קצב האינפלציה עמד במסלול של התכנסות לטווח היעד, ושוק העבודה היה הדוק, עם שיעור אבטלה של 3.2%.
באגף הכלכלן הראשי הציגו כי גם ללא המלחמה תחזית ההכנסות היית יורדת ב-10 מיליארד ₪, ההכנסות ממיסים היו במגמות התמתנות ונמוכות מהתחזיות, ההשקעות בהייטק היו במגמת האטה, וגם בענף הדיור נרשמו ירידות חדות על רק העלאת הריבית והאינפלציה.
הוצג כי באירועי לחימה קצרים ההתאוששות מהירה מאוד, אך בהשוואה למלחמה הנוכחית ציינו כי "אין ספק שאין זה אותו סדר גודל של האירוע, לכן ההסתמכות על אירועי העבר מוגבלת", וכי אין ספק שההשלכות הכלכליות יהיו משמעותיות יותר.
כמו כן, ניתן היה לראות את ההשפעה על רכישות בכרטיסי אשראי, כאשר הרכישות כיום נמוכות בכ-8% לעומת התקופה שטרום המלחמה, והתיירות הנכנסת סופגת פגיעה קשה.
לעניין המועסקים הנעדרים בחודש אוקטובר, הוצג במסגרת סקר של הלמ"ס כי בשל סיבות הקשורות ללחימה, נעדרו כ-750 אלף יותר מועסקים לעומת חודש ספטמבר. בעוד בחודש ספטמבר נעדרו כ-16 אלף איש בלבד, באוקטובר נעדרו 763 אלף – 18% מכוח העבודה. הסיבות שנמנו הינן סיבות כלכליות, מילואים (140 אלף) וסיבות אחרות.
מנתוני רשות התעסוקה הוצג כי מה-8 לאוקטובר נרשמו כ-190 אלף נרשמים חדשים בשירות התעסוקה, כאשר יש בלימה בשבועות האחרונים, מתוך מספר זה כ-120 אלף איש בחל"ת, באוצר ציינו כי בימים האחרונים כמעט ואין עובדים המוצאים לחל"ת, וישנה החזרה של חלקם לעבודה.
לעניין פרימת הסיכון של ישראל, הנוגעת לסיכוני אשראי, צוין כי זו עלתה מאז תחילת המלחמה. כן ציינו באגף החשב הכללי כי אמון הגופים הבינלאומיים והשקיעים תלוי בניהול פיסקלי אחראי, כולל הקצאה מחדש של מקורות.
לשאלת חברי הכנסת להמלצת האגף, ציינה הנציגה כי "ההמלצות שלנו היו שכל מה שאפשר לעשות בתוך התקציב, להסיט מתוך התקציב".
נציגת הכלכלן הציגה אומדן השפעה של המלחמה על התוצר והכנסות המדינה, כתרחיש מרכזי הוצג תרחיש התאוששות מהיר של סיום מלחמה ברבעון הראשון של 2024, קרי חמישה חודשי לחימה בדרום ומעורבות גוברת בצפון.
לעניין תרחישי הצמיחה לשנת 2023, הוצג כי לעומת תחזית טרום המלחמה לצמיחה של 3.4%, עומדת תחזית הצמיחה בתרחיש המוצג של 5 חודשי לחימה כאמור, על 2%, קרי אובדן של 1.4%.
לעניין תחזית ההכנסות לשנת 2023 הוצג במסגרת התרחיש המרכזי, כי התחזית היא לאובדן הכנסות של כ-25 מיליארד ₪: 10 מיליארד ₪ אובדן הוצאות שנחזה עוד ערב המלחמה, בנוסף בעקבות המלחמה נרשם אובדן של 12.6 מיליארד ₪, ועקב דחיית תשלומי מיסים אובדן בגובה של כ-2.6 מיליארד ₪.
לעניין שנת 2024 הוצג כי התחזית הינה ל-1.6% קצב צמיחה בתרחיש זה לעומת 2.7% קודם למלחמה. בהתאוששות מהירה התחזית היא ל-2.2% צמיחה בשנת 2024, ובתרחיש של לחימה ממושכת 0.2%.