משבר ההייטק: המגבלות על הטיסות מרחיקות משקיעים

בדיון משותף של ועדות המשנה לקידום ההייטק ולבינה מלאכותית בכנסת עלתה תמונת מצב מדאיגה של ענף ההייטק בישראל | נציגי התעשייה הביעו חשש מהשפעת המצב הביטחוני על יכולת גיוס המשקיעים והחשש מבריחת מוחות | במקביל, רשות החדשנות מתכננת רפורמת מיסוי ב-2025 להגברת אטרקטיביות ההשקעות, כשברקע עולה הצורך בחיזוק תשתיות המו"פ והקלות רגולטוריות למיזוגים

עולם ההייטק | תמונה: shutterstock

המלחמה המתמשכת והיעדר טיסות סדירות מישראל ואליה מציבים אתגרים משמעותיים בפני תעשיית ההייטק הישראלית. בעוד חברות מתמודדות עם קשיי גיוס משקיעים וחששות מבריחת מוחות, התקיים היום דיון מיוחד בוועדות המשנה לקידום ההייטק ולבינה מלאכותית בכנסת, לבחינת המצב והצעת פתרונות.

בישיבה המשותפת של ועדות המשנה הדגישו שני יושבי הראש את חומרת המצב. יו"ר ועדת המשנה לקידום ההייטק, ח"כ אביגדור ליברמן, הצביע על הנסיגה בענף והצורך בצמצום פערים, ואילו יו"ר ועדת המשנה לבינה מלאכותית, ח"כ אורית פרקש הכהן, הזהירה כי החקיקה המשפטית המתחדשת מחזירה את העננה למשקיעים.

במהלך הדיון, הציגה סמנכ"לית רשות החדשנות, יעל מזוז הרפז, תמונת מצב מורכבת. לדבריה, למרות שהענף רחוק משיאי 2020-2021, המצב דומה לשנים 2018-2019, כשהגיוסים אמנם מעטים יותר אך בהיקפים גדולים יותר. "החוזקה של ישראל היא בסטארטאפים הקטנים, אך רבים מהם נרשמים בחו"ל", ציינה.

רשות המסים, מצידה, מקדמת פתרונות לחיזוק הוודאות למשקיעים. "אנחנו שואפים לבנות חברות ענק ולשמר את הקניין הרוחני והמו"פ בישראל", הסביר יונתן אזרזר מהרשות. במקביל, מינהל הרכש הממשלתי מתמודד עם אתגרי אבטחת מידע וריבונות בתחום שירותי הענן ו-AI, המחייבים השקעות של מאות מיליוני שקלים.

התעשייה מצידה מביעה דאגה עמוקה. "הסביבה העסקית במצב רע", התריע יו"ר איגוד ההייטק, מריאן כהן. "מלבד היעדר הטיסות והקושי בגיוס משקיעים, אנו עדים לזליגת כישרונות ישראליים לחו"ל". צבי מרום, מייסד ומנכ"ל BATM, הדגיש את חשיבות טיפוח הכישרונות: "מרבית הסטארטאפים היום הם אקזיט ניישן. חסרה תעשיית הייטק אמיתית".

מהאקדמיה נשמעה קריאה למציאת פתרונות מערכתיים. "כדי לעצור עזיבת אנשי אקדמיה, עלינו לפתור את בעיות היסוד של המדינה", אמרה המשנה לנשיא לחדשנות בטכניון, ליהי צלניק מנור. במקביל, הדס לורבר מה-INSS הציעה למנף את הברית עם ארה"ב להרחבת שיתופי פעולה בתחום ה-AI הביטחוני.

כך, בעוד הממשלה מקדמת רפורמות ותכניות לחיזוק הענף, המשבר הנוכחי מדגיש את הצורך הדחוף בפתרונות מיידיים – החל מחידוש ותגבור הטיסות הסדירות ועד לשימור הכישרונות המקומיים – כדי למנוע פגיעה ארוכת טווח במעמדה של ישראל כמעצמת הייטק עולמית. הדיון האחרון הוכיח שוב כי אף שהמילים "בריחת מוחות" ו"משבר השקעות" כבר הפכו לשגרה בשיח השורר בקרב אנשי ההייטק הישראלי, הפתרונות – כמו המשקיעים עצמם – עדיין מתקשים להמריא.

כתיבת תגובה