משרד התחבורה מעודד לא לנסוע לבד ברכב

לקחת עמך ברכב שני נוסעים ומעלה, סע בנתיב התחבורה הציבורית • על מנת להקל את העומס בכבישים, משרד התחבורה מוציא לפועל את תכנית נתיב פלוס, שתאפשר הטבה למסיעים ברכבם נוסעים נוספים

קח טרמפיסטים ותעקוף את הפקק | צילום, מאיר וקנין, פלאש 90

מיזם 'נתיב פלוס' של משרד התחבורה יוצא לדרך. התוכנית הראשונה מסוגה בישראל – אותה קידם משרד התחבורה, כוללת הקצאת נתיבי תחבורה בלעדיים לרכב רב תפוסה בכניסות למטרופולין תל אביב, במטרה לעודד נסיעה של שני נוסעים ויותר בכלי רכב פרטיים. כך הודיעה מנכ"לית משרד התחבורה, קרן טרנר-אייל.

מנכ"לית משרד התחבורה ציינה כי מיזם 'נתיב פלוס' המספק חלופה ראויה למי שלא ייסע ברכב הפרטי לבדו, מעניק יתרון משמעותי לנסיעה בתחבורה הציבורית ולנסיעה משותפת ומקצר את זמן הנסיעה. לדבריה, היענות ציבור הנהגים למיזם, תפחית את מספר כלי הרכב הפרטיים הנעים בכבישים בשעות העומס, תקל על הגודש ותתרום לצמצום זיהום האוויר.

בסוף השבוע החלו העבודות להכשרת הנתיבים, כאשר בשלב הראשון שיחל ב-4 באוקטובר, רכב רב תפוסה יוכל לנסוע לראשונה בשני נתיבים בלעדיים בינעירוניים:  בכביש 2 (כביש החוף) יוכשר נתיב מיוחד באורך של 22 קילומטרים, בין מחלף נתניה ועד מחלף גלילות, בשני הכיוונים. בנתיב ייעודי זה, תותר הנסיעה לכלי רכב בהם שני נוסעים לפחות (נהג ונוסע לפחות) ולתחבורה ציבורית.

העבודות החלו בקטע שבין מחלף נתניה-צפון לגשר השלום בנתניה ובמסגרת העבודות יבוצע הצבת שילוט לאורך הנתיב עד למחלף גלילות, הכולל סימון על הכביש את מספר הנוסעים המותר בנתיב.

בכביש 20 (נתיבי איילון) בקטע שבין מחלף מבוא איילון ועד מחלף קיבוץ גלויות לכיוון צפון בלבד, יוכלו כלי רכב פרטיים עם שלושה נוסעים לפחות (נהג ושני נוסעים לפחות), לנסוע בנתיב התחבורה הציבורית (נת"צ) הקיים כיום, שיוארך במסגרת הפרויקט עד מחלף קיבוץ גלויות. הכשרת הנתיבים מבוצעת על ידי חברות נתיבי ישראל ונתיבי איילון.

יחידת האופנועים של אגף התנועה במשטרת ישראל יבחנו את פנים הרכב שלכם, יספרו בו את כמות הנוסעים ויאכפו את התנועה בנתיב (יצוין שבעולם הרחב נמכרות בובות המיועדות 'לעבוד' על המצלמות והשוטרים). במקביל, משרד התחבורה, חברת נתיבי איילון וחברת נתיבי ישראל יחלו בימים הקרובים במסע הסברה נרחב בנושא, באמצעי התקשורת השונים. אכיפת הנסיעה בנתיב תיעשה, כאמור, רק החל מ-4 באוקטובר.

בנוסף, מעמיד משרד התחבורה לרשות הנוסעים בכבישים 2 ו-20 לתל אביב וממנה, עשרות קווי אוטובוס ישירים ומהירים, שיסיעו את הנוסעים בנתיבי התחבורה הציבורית ובנתיב פלוס. מדובר בקווים לרחובות, הוד השרון, ראשון לציון, נתניה, הרצליה, רעננה, כפר סבא, ואשדוד, שרבים מהם תוגברו בשנה האחרונה. כמו כן, בחודשים הקרובים יופעלו קווי שירות חדשים לרמלה, יבנה, ראשון לציון, כפר סבא והשרון, וכן יתוגברו קווים נוספים מאשקלון, רחובות וראשון לציון.

 

מהנתונים עולה, כי ממוצע הנוסעים בכלי רכב פרטיים (מקדם המילוי), בישראל עומד כיום על 1.2 נוסעים בלבד. העלאת תפוסת הנוסעים בכלי הרכב עשויה להביא לשיפור משמעותי של עשרות אחוזים במהירות הנסיעה הממוצעת ולצמצום מספר כלי הרכב בכבישים. נדגיש כי מדובר על נסיעה שיתופית וולונטרית המתבססת על 'זה נהנה וזה נהנה'. אולם בטווח הארוך יתכן מאוד כי בדרך זו תוכשר חברת אובר בישראל.

מנכ"לית משרד התחבורה, קרן טרנר-אייל ציינה, כי המהלך מבוצע במסגרת תכנית המשרד לעידוד השימוש בתחבורה הציבורית ולצמצום מספר כלי הרכב בכבישי הארץ. "בנוסף לתוכניות ארוכות הטווח שאנו מתכננים ומבצעים בימים אלה, אנו מקדמים גם פתרונות נקודתיים ופשוטים יותר, שיעמידו חלופות לניידות בתחבורה הציבורית או בנסיעה השיתופית, כבר בטווח המידי. עם הצלחת המיזם, הוא יורחב לכבישים נוספים בארץ", הוסיפה טרנר-אייל.

ראוי להוסיף כי יתכן שבטווח הארוך ערכם של רכבי הליסינג ירד. במהלך המכירה של רכבי 'ליסינג חברה', מצוין בפרטי הרכב כי הוא שימש את הנהג בלבד בנסיעות לעבודה וברכבים רבים יש פער גלוי לעין, בין הבלאי של כסא הנהג וסביבתו לבין המושבים האחרים ברכב. אם אותם הרכבים יחלו להסיע נוסעים, מעלה זו תיעלם מגזרת היתרונות של רכבי הליסינג מחברה.

כתיבת תגובה