למרות ההתרעות הרבות על הצורך בחיזוק מבנים באופן בהול, הממשלה עסוקה במתן פתרונות שיקום – חשובים מאוד בפני עצמם – למקרה של רעידת אדמה | זו לא שאלה של אם – אלא של מתי, הגדירו המומחים | מציגי התכנית: "שלב השיקום ארוך הטווח אחרי רעידת אדמה הוא השלב המורכב, היקר והמשמעותי ביותר בראייה של מספר שנים קדימה"
חיים שיף 21.04.2024הממשלה אישרה פה אחד תכנית היערכות ממשלתית מעמיקה ותקדימית לשיקום ארוך טווח לאחר רעידת אדמה ואירועי אסון אחרים – מדובר בתכנית חלוצית, בקנה מידה עולמי, שהמלצותיה מיושמות בימים אלה בתכניות השיקום לחבל התקומה (עוטף עזה) והתכנית לשיקום ופיתוח הצפון.
מדוברה בהצעה שהגיש ראש הממשלה בנימין נתניהו, לאימוץ עיקרי הדו"ח לשיקום ארוך טווח אחרי רעידת אדמה והקמת תשתית ארגונית לשיקום ארוך טווח אחרי אסונות.
רעידת אדמה חזקה מתרחשת באזורינו בהסתברות של אחת למאה שנים. הרעידה המשמעותית האחרונה בארץ ישראל התרחשה בשנת 1927, והרעידה הבאה אינה שאלה של אם, אלא של מתי.
במאי 2022 עברה החלטת הממשלה מס' 1523, שהטילה על מנכ"ל משרד רה"מ, בשיתוף רח"ל וועדת ההיגוי הבין-משרדית לרעידות אדמה במשרד הביטחון, לגבש תכנית להיערכות לאומית לשיקום ארוך טווח ולהיערכות ממשלתית להובלה וליישומה. לאחר עבודת מטה מעמיקה, שנמשכה מעל לשנה וכללה עבודה של חמישה צוותי משנה, בשיתוף כלל משרדי הממשלה והשלטון המקומי, הובא הבוקר הדו״ח לאישור הממשלה.
הדו״ח כולל תכניות שיקום מפורטות בחמישה תחומים: בינוי עירוני; סביבה ותשתיות לאומיות; כלכלה פיננסית וריאלית; שיקום אדם וקהילה; תשתית ארגונית – שהינה קריטית להובלת ולניהול מהלכי השיקום.
אגף פנים, תכנון ופיתוח במשרד רה״מ גיבש את התכנית בעבודה משותפת אנשי מקצוע רבים מכלל משרדי הממשלה, בליווי של חברת הייעוץ ״דלויט״, שגם ערכה מחקר משווה (בנצ'מרק) לגבי מהלכי שיקום לאחר אסונות במקומות שונים בעולם, כמו ניו זילנד ויפן.
פרסום הדו"ח לשיקום ארוך טווח מעמיד את ישראל בשורה אחת עם מדינות העולם המתקדמות. עבודת המטה שימשה כבסיס איכותי להקמת ׳מנהלת תקומה׳, ומהווה הבסיס גם לתכנית לשיקום הצפון, כמו גם לעבודות נוספות הקשורות לאירועי אסון ושיקום.
שלב השיקום ארוך הטווח אחרי רעידת אדמה הוא השלב המורכב, היקר והמשמעותי ביותר בראייה של מספר שנים קדימה. מדינה אחרי רעידה חזקה הינה מדינה חבולה נפשית, כלכלית, חברתית ותשתיתית. התפיסה שהנחתה את כתיבת התכניות היא לא רק לשקם, אלא גם לנצל את המשבר הפוטנציאלי ולהביא למצב טוב יותר אחרי רעידת אדמה: Build Back Better. תכנון מקדים מבטיח שיקום מהיר ויעיל יותר, תוך תשומת לב לכל האוכלוסיות, יעילות ואיכות תכנונית מבלי להתפשר על המהירות ולהביא להגברת ודאות ולניצול מיטבי של המשבר.
נציין כי ערים רבות בישראל הנמצאות על קו השבר הסורי אפריקני ונתונות באיום כבד של היפגעות בעת רעידת אדמה (ע"ע טורקיה) ממתינות לתכניות חיזוק מבנים ופינוי בינוי נחוצות שחלקן מתמהמהות משום מה, וחבל. הדבר יכול היה לחסוך כסף רב בעת השיקום והפיצוי.