נגד • כמה שנים תתפרנסו מלומדי הדף היומי?

ערב סיום הש"ס מודעות הפרסום קוראות לכם לקנות כרך מבואר של מסכת ברכות בחמישים שקלים בלבד • מבצע מעולה, אלא שישראל פלר סבור שהוא צריך להתרחב למחיר יומיומי: המו"לים כבר כיסו את עצמם מזמן; הגיעה העת שיפסיקו לגזור קופון על לומדי הש"ס

הטוב מגיע ללומדי הדף. סיום הש"ס בגבעת התחמושת בירושלים, תשע"ב | צילום: יעקב נחומי, פלאש 90

הפרסומות שמציפות את עמודי העיתונים בשבועות האחרונים על מבצע אדיר של כרך א' ממסכת ברכות של 'שוטנשטיין' ב-50 שקלים, מבורכות.

בין אם היוזמה היא של הוצאת 'ארטסקרול' (גדול / קטן שהפך לפתע ל'מהדורת הדף היומי') ובין אם של מתיבתא מבית 'עוז והדר', שהגדילה לעשות ומציעה את כל כרכי מסכת ברכות במחיר אחיד של חמישים שקלים – אלה הן מודעות שתענוג לראות אותן.

לא מפני שהן מושקעות ולא מפני שיצאנו לבדוק מי בדיוק חיקה את השני ומי היה ראשון להציג את המבצע. כשיהודים מרבים תורה במחירים נוחים לרוכשים, זהו מהלך מבורך. אלא שיפה היה אם ההוצאות הנכבדות היו יוצאות במבצע על כל הכרכים, של כל הש"ס הבבלי (ברכישת כרכים בודדים) במחיר השווה לכל נפש, ולא רק עכשיו, ערב סיום הש"ס: אדרבה, יועתק המבצע למחיר קבוע, לכל ימות השנה.

שיהיה ברור: באופן כללי, אין לי שום בעיה עם אנשים שמתפרנסים ממצוות. מסופרי סת"ם, רבנים ועד מלמדי תינוקות.

אבל ערב סיום הש"ס, אני חייב לספר שמזה זמן רב אני נושא בקרבי תמיהה רבתי. האם אכן יותר מעשרים שנה אחרי שהכרך הראשון של 'שוטנשטיין' – כפי שהעם כולו מכנה אותו – ראה אור, עדיין ראוי לגבות עליו סכום כה גבוה? האם כ-130 לכרך גדול וכ-95 שקלים לכרך קטן הם המחיר שהספר החשוב הזה, שהפך את הש"ס מספר חתום לנגיש לכל, אמור להימכר בו?

לטעמי, ובבקשה, גם אחרי שתקראו את טורו הסמוך של ידידי יעקב פלבינסקי – אל תגידו לי ביקוש והיצע. כי לא מדובר במסחר לשם מסחר, פרנסה לשם פרנסה. ואם בחישוב כיסוי ההוצאות עסקינן, הרי שבתי הכנסת שרכשו בהמוניהם את התוצר הברוך בכפולות של כמה סטים, יחד עם בעלי היכולת שקנו ש"סים שלמים, לצד אלפי-אלפי רוכשי הכרכים הבודדים, כולם יחד וכל אחד לחוד, מימנו מזמן את עלויות העורכים ומערכת ההו"ל.

כמי שמוציא זה עתה לאור ספר (לא תורני) אני מרשה לעצמי להניח כי עלות עריכת הספרים, הגהתם, עימודם, עיצובם, הדפסתם וכריכתם – כוסתה מזמן. לא צריך להיות מו"ל ותיק כדי לומר שכרך גדול היה אמור לעלות כיום בין שבעים לשמונים שקלים לכל היותר ואילו הקטן, חמישים עד שישים שקלים.

יש גבול כמה אפשר לגבות ולאורך כמה דורות, ועדיין להיחשב הוגן – לפחות אם מדובר בכותר שזכה לליווי פילנתרופי מחבק מיום היוולדו. התורה ניתנה כדי שנעסוק בה, כולנו, בלי עמלות שמנות לכמה יהודים טובים שעשו מעשה נאצל.

בסיכום הכללי, עמודי ההנצחה בראש כל כרך מספרים לנו שההוצאות התרימו עבורו את כל המי ומי. אין כותר ללא הקדשה, אין סדר ללא הנצחה והמימון הראשוני לפרויקט התלמוד כולו – באנגלית ובעברית, אם נתייחס לרגע ל'ארטסקרול' אבל הדברים אמורים כלפי כל מי שמו"ל ביאור על הש"ס באשר הוא – נתרם ע"י משפחת שוטנשטיין המעטירה.

ואגב, אם הזכרתי קודם את הרבנים, המו"צים ומלמדי התשב"ר כדוגמה לאישים שמתפרנסים ממצוות, דעתי היא כי אלה יכולים להשתכר כדי מחייתם, אבל כל אחד מבין שאל להם להתעשר על חשבון הציבור. דברי המדרש על כך שהתורה ניתנה במדבר, וכמו שהמדבר מתנה חינמית הוא לכל, אף התורה כך; ו"מה אני בחינם, אף אתם בחינם", אמר הקב"ה למוסרי התורה שבכל דור ודור. גם סופרי סת"ם 'התברכו' ע"י עזרא הסופר שלא יעשירו יתר על המידה, כדי שיהיה להם דרבון לעסוק במלאכתם.

לסיום, נדגיש: לא בדקנו את ספרי החשבונות של הוצאות הספרים, ואל תרגזו אם נגלה שיש להם סיבה טובה לגביית המחיר הגבוה על כל כרך מבואר. אבל כל עוד הסיבה העיקרית שמביא ידידי יעקב פלבינסקי נעה על הציר שבין עקרונות השוק החופשי, הביקוש וההיצע וש'על מותג יש לשלם' – הגיע הזמן שכל הטוב התורני הזה יגיע גם ללומדי הש"ס, בלי שיגזרו עליהם קופון.

15 תגובות ל: "נגד • כמה שנים תתפרנסו מלומדי הדף היומי?"

  1. לדעתי יעקב פלבינסקי צודק ולא ישראל פלר, בגלל שבסופו של דבר יש פה תהליך של זחילה איטית שכל דבר טוב צריך להימכר במבצע, או במחיר לא הוגן.
    העולם בנוי על עניים ועשירים, בלי העניים – העשירים לא היו עשירים. בלי מותגים, האנשים לא היו מעריכים איכות, או לא לומדים איכות מהי.
    ישראל פלר לעומת זאת יוצא מתוך תפיסת עולם דתית, וייתכן שהוא אף לא חולק על ההגדרה לעיל. כל שהוא טוען, זה שיש להניח לתורה להיות במחירים שווים לכל נפש. והאמת, בזה הוא צודק.

  2. אני חושב שהבחור כותב דברים של טעם. סוף סוף דיעה חברתית אמיתית!!!! די לקפיטליזם חזירי באיצטלה של תורה!!!!

  3. בעלי לומד דף היומי וכל פעם מתלונן שבבית הכנסת הכרכים של הגמרא עם הביאור תמיד תפוסים אצל מישהו.
    אם היתה לו אפשרות לקנות גמרא עם ביאור במחיר זול אז הוא היה בטוח קונה כל פעם חלק אחר עד שהיה לו את כל הש"ס

  4. כשאדון פלר יוציא את הספר שלו הוא גם ימכור אותו ברווח של שקל או שנקל לספר?
    בחיים לא
    אז שלא יבלבל במוח

  5. צודק. המדפיסים של שוטנשטיין עשו מיליונים מהתורמים ומכל אלה שקנו ועכשיו הם מנסים לפתות אותנו עם מבצע

  6. הרב ר' ישראל פלר
    הנותן כוחות בכל עת שצריך לכל נדרש ונזקק
    צודק בכל מילה !!!
    והדברים צריכים להיות ברורים ומפורסמים

    ר' ישראל איש אמת
    חילך לאורייתא

  7. יש נקודה שפספסו שני האדונים החשובים דנן. לא מדובר כאן על היצע וביקוש ואינו דומה ספר קריאה שעבודתו נעשתה, למפעל תוסס וחי.
    הוצאת 'ארטסקרול' העולמית לא כתבה ספר אחד בעלות חד פעמית – גבוהה ככל שתהיה. הוויכוח עכשיו הוא לא האם להוזיל את התורה ללומדיה או שוק היצע וביקוש. ממש לא.
    הוצאת 'ארטסקרול' ממשיכה להחזיק במפעל גדול שביאר, מפרש ותרגם את הירושלמי והבבלי, לצד הנפקת תרגומים ופירושים לחמש המגילות, לחמישה חומשי תורה, לנביאים וכתובים, לסידור התפילה ולמחזורים, לשישה סדרי משנה ולעוד ספרי יסוד, בכמה וכמה שפות.
    כל שקל ושקל מתוך 130 השקלים המשולמים עבור כרך 'שוטנשטיין', ממונפים להנפת דגל התורה בעוד תחומים ובעוד שפות.
    אל תעצרו את המפעל החשוב הזה בטיעונים לכאן ולכאן.

  8. אבל אני מסכים יותר עם הכותב ישראל פלר. מכיוון שההוצאה לאור קיבלה ומקבלת סכומים עתק מתורמים לעילוי נשמת וכו', זה ממש לא הוגן למכור את המוצר במחירים גבוהים בכדי להתעשר. הטענה כאילו הכספים משמשים להמשך המפעל לא שכנעו אותי, כי הרי גם עבורם יוצאו מהדורות מעלי נשמות במימון תורמים. ולתורמים הנכבדים, טוב יותר תעשו לעילוי נשמת יקיריכם לו תעשו תנאי קודם עם המו"ל על מכירת המהדורה במחיר שווה לכל אדם. לחילופין, תשקיעו את כספי נדבותיכם ברכישה של הספרים וחלוקתם חינם או בתשלום הקרן. תרומה למען העושר של המו"ל לא נראית לי משהו שכ"כ מעלה נשמות.

  9. לגבי הטענה של הכותב יעקב פלבינסקי. מספרים על חבורה שיושבת סביב השולחן בחתונה. אחד מהם רופא מספר שבכל מקום אנשים באים ומבקשים ממנו עצה חינם וזה מעיק עליו. הרי לא בעבור זה למד רפואה בהשקעה של זמן וכסף רב כ"כ. עו"ד שישב לידו מגיב שגם אליו פונים בלי סוף, אלא שהוא כלל לא סובל מהתופעה. שואל אותו הרופא, איך אתה עושה את זה? עונה לו העו"ד, כל מי שבא להתייעץ אתי מקבל למחרת חשבונית עבור ייעוץ מחוץ לשעות עבודה. הרופא נדלק על הרעיון המדהים ומחמיא לעו"ד הפיקח, ונפרדים. למחרת הרופא מקבל חשבונית בדואר…

  10. צודק המגיב שאומר שכל שקל ממונף לעוד דברים
    אבל אם כך למה זו לא עמותה?!
    לי נראה שעוז והדר וארטסקרול עושים דברים טובים אבל גם גובים על זה מחיר עתק על חשבוננו

  11. אם על כרך ש"ס מבואר שעמלו עליו עשרות אנשים יומם (וקבלו שכרם משלם, עוד בטרם כל הכנסה), אתה מצפה שייגבו 50-70 שקלים, כמה תרשה, במחילה מכבודך, לגבות בעבור כרך 'טלמן' פשוט?
    אני בהחלט כן אענה לך בענייני היצע וביקוש. מעבר לשיקולים של להרבות תורה, יש בהחלט סיבה וצורך שחוקרי תורה יתפרנסו ואף שיתעשרו, אם התוצרים שלהם זכאים לעושר. האם ראוי בעיניך שרק העוסקים בהבלי העולם יתעשרו?!
    אלא מאי? מאחר ולרוב המקצועות התורניים, אין די 'ברי הכי' לשלם ולהעשיר, יצרנו איזו שהיא אידיאליזציה של ה'שליחות' והפצת התורה, כמענה לשאלת "צדיק ורע לו".
    אולם כאן, שיש היצע וביקוש, ודי אנשים המסוגלים ורוצים לשלם, הואל נא ושלם, או למד בבקשה במהדורות ה'זולות' ועשה בעצמך את מה שעשו החוקרים והמחברים.

  12. אולי אתם לא יודעים ולכן לא מבינים מה זה עוז והדר וארטסקרול. מדובר בשני מפעלים שמחזיקים כולל שלם של אנשים שמבארים את התלמוד.
    זה לא איזה מו"ל שמתעשר כאן סתם, זה קבוצה ענקית של אנשים שיושבים מהבוקר עד הערב ויורדים לקוצו של יוד בשביל להביא את הפירוש הבהיר ביותר

  13. בס"ד
    כל מילה בסלע צודק
    וכל מי שחושב שמר ישרא'ל פלר הי"ו לא צודק שיעשה חשבון נפש אמיתי וכנה עם עצמו האם הוא לא גם מאלה שאוהבים להתעשר ממצוקת השני

  14. כתבה הזויה
    בואו ונחשב מעט חשבון
    בכל כזו גמרא יש כמה מאות עמודים במהדורת ארטסקרול, ויותר מכך במהדורת מתיבתא
    ואי אפשר לומר שמזלזלים באיכות, מדובר באמת בתוצר מוגמר ואיכותי טכנית.
    בנייר משובח קרם אטום ואיכותי, בסקאי איכותי, בסימניה ובמפרט הכולל
    בא נאמר שכרך כזה עולה בסביבות ה40 ₪ ואולי קצת יותר,

    יש גם עלויות נוספות?
    בלאי, מחסן, הובלות, עובדים, אריזות,
    כמה העלות? בסביבות 10 ₪ לספר

    החנות גם מרויחה?
    מסתבר שכן
    כמה?
    בסביבות 20-30 ₪
    ואולי כאן הבעיה שהחנויות מרויחות?
    או אולי מותר להם? הם הרי גם מעסיקים עובדים רבים ויש להם הוצאות רבות.

    כמה אוחזים בינתים?
    80 ₪

    נוסיף מע"מ?
    90 ₪

    מותר להם גם להרויח מעט, או שהם גמ"ח?
    מי משלם את ההדפסה מראש לפני שהקונים רוכשים את הספר?
    אז בא נאמר שהם מרויחים רק 15 ₪
    אז הגענו למחיר שעולה כל השנה

    זה שכעת הם מסבסדים ומפסידים על כל ספר, כי טוב להם לקדם מחירות זה אומר שהם צריכים להפסיד כל השנה?
    טיעון מעניין!

    אה, שכחנו, יש תורמים שתרמו את הוצאות הספר.
    וכי נראה לכם שהתורמים כיסו את ההוצאות? ניסיתם פעם לאסוף כסף מתורמים?
    או אולי ניסיתם להפיק סדרת ספרים בכזה סדר גודל? שמאות אברכים כפשוטו יושבים על כל ספר וספר?
    ויש מישהו שברגעים אלו יושב ומתקן את השגיאות שנפלו, או מוסיף שיפורים וממשיך לתת ללומדים ספרים באיכות גבוהה?

    ואולי נלך על חליפות ושעונים, שם היצור באמת נמדד בסך נמוך מאד ונמכר באלפי שקלים!
    למה חליפה עולה 800 ₪ במכירת חסד? בזמן שעלות ייצורה כ40-50 ₪?
    או אולי כובע שהעלות 50, למה נמכר ב600?

    במקום לעודד את הרכישה ולהרבות לומדים לתורה במשך השנה, יוצאים בכתבה נגד העולם שמהדיר את התורה בצורה שלא היתה מימות עולם.
    נשמע הזוי.
    לא?
    נקודה למחשבה בערב סיום הש"ס

  15. צודק!!!!!!!!!
    המחיר פשוט יקר ומוגזם…

כתיבת תגובה