הממונה על שוק ההון והביטוח: "הפתרון למשבר הביטוח הסיעודי זמני בלבד – סיכוי שנגיע למשבר זהה בעוד שנתיים" | עוד מעמית גל: "יוקשחו התנאים בביטוח הסיעודי – השינויים צפויים להשפיע על 10%-20%, אך יבטיחו מענה למי שבאמת נדרשים לכך" | מנכ"ל כללית: "התערבות חיצונית רגולטורית היא שהובילה לקריסת מערכת הביטוח הסיעודי" | יו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי הודיע על מעקב הדוק של הוועדה להבאת פתרון יציב, "זה הכרחי כדי למנוע קריסה נוספת ולהבטיח עתיד יציב למבוטחים"
שי קליין 25.12.2024הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי, התכנסה היום לישיבת מעקב משמעותית בוועדה לעל הדו"ח בנושא "הסדרת הביטוחים הסיעודיים", בעקבות המשבר המתמשך בענף הביטוח הסיעודי בישראל וכעת עם ההודעה של קופת חולים כללית וחברת הביטוח הראל על הארכת ההסכם ביניהן עד סוף שנת 2026. במרכז הדיון עמדו הקשיים הנמשכים, ביניהם הפתרונות הזמניים שנמצאו לאחרונה לשמירת הזכויות של מבוטחי קופת חולים כללית, לצד החששות מהעתיד הקרוב לכלל המבוטחים בביטוח הסיעודי. הממונה על שוק ההון והביטוח, עמית גל אמר בדיון כי "הפתרון למשבר הביטוח הסיעודי זמני בלבד וסיכוי שנגיע למשבר זהה בעוד שנתיים. לדבריו, מעתה יוקשחו התנאים בביטוח הסיעודי והשינויים צפויים להשפיע על 10%-20%, אך יבטיחו מענה למי שבאמת נדרשים לכך"
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי: "לצד השמחה שהגענו להסכם ביניים המאפשר למבוטחים קצת שקט לשנתיים הקרובות, צריך לומר כי המצב הזה אינו בר קיימא. אנו מחויבים לוודא שהמבוטחים הסיעודיים לא יופקרו שוב לגורלם כפי שכבר קרה. השאלה הקריטית היא האם הפתרון הנוכחי באמת מספק יציבות לטווח הארוך. זה אספירין לחולה לב – הסכם לשנתיים בלבד. מה יקרה אחר כך? אנחנו מאוד מודאגים. הוועדה נחושה למנוע חזרה למצב המשברי שהתנסינו בו כעת ולא מוכנה להשאיר את הדברים פתוחים". יו"ר הוועדה הודיע כי ימשיך לעקוב אחר הנושא וקבע דיון נוסף בעוד חצי שנה כדי לוודא את התקדמות הטיפול במצב.
ח"כ מירב כהן מיוזמות הדיון, התריעה כי הפתרון הנוכחי מספק רק מענה זמני לשנתיים, ואינו פותר את הבעיה המערכתית. "בשנת 2023 עמדנו מול אותה שוקת שבורה," היא ציינה. "אם לא נתחיל בתהליך מבני הכולל שיתוף של מומחים ונציגי ציבור, נמצא את עצמנו שוב במבוי סתום." כהן גם העלתה שאלות על פערים משמעותיים בשיעור התביעות המאושרות בין קופות החולים לבין הביטוח הלאומי והביעה תמיהה על חוסר הפיקוח הפרלמנטרי על ההסכמים שנחתמים.
עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון דיבר בדיון על הצעדים הבלתי נמנעים שנדרשו לייצוב השוק, אך הודה כי הפתרונות רחוקים מלהיות מספקים. "הארכת תוחלת החיים, לצד עלייה במודעות הציבורית, יוצרים לחצים עצומים על המערכת. עלינו למצוא איזון בין הצרכים החברתיים למשאבים הזמינים. לדבריו, יש צורך בשינוי יסודי במבנה הביטוח הסיעודי: "ההגדרות הביטוחיות הן גלובליות ואינן ייחודיות לישראל, אבל עלינו להקשיח את התנאים כדי להבטיח שהמערכת תמשיך להתקיים. אנו מעריכים כי השינויים ישפיעו על 10%-20% מהמבוטחים, אך יובילו ליתרון למי שבאמת זקוקים לכך. הפתרון לשנתיים הקרובות הוא רק תחילת הדרך. עלינו לבנות חוזה חדש בין המדינה לאזרחים בכל הנוגע לביטוח הסיעודי. מדובר בסכומים עצומים – מיליארדי שקלים – שנדרשים לתמוך במערכת הזו ולהבטיח את יציבותה. אנחנו לא יכולים רק לקוות שהמצב יסתדר. סיכוי שנגיע למשבר דומה זהה בעוד שנתיים. עלינו להיערך להסדר בר-קיימא שימנע משברים דומים בעתיד. הפתרון הזה הוא אבן דרך משמעותית, אבל האחריות שלנו היא להבטיח שהמערכת תוכל לשרת את אזרחי ישראל גם בשנים הבאות".
מנכ"ל קופת חולים כללית, רו"ח אלי כהן הדגיש את גודל המשבר שפקד את הכללית בשל היקף המבוטחים המבוגרים. "זכויות המבוטחים נפגעו בתהליך, ואין מה לייפות את המציאות. נדרשת חשיבה מחודשת על פתרונות ארוכי טווח. הפתרון שהושג הוא פתרון טוב אך מותנה מה יקרה בשנתיים הקרובות ואם לא יקרה כלום הפתרון הוא רע. אנחנו בכללית לא רגועים. המבוטחים הסיעודיים נפגעו בתהליך – הם לא קיבלו יותר זכויות. הזכויות שלהן נפגעו ואי אפשר לכבס את המילים. צריכים ללמוד מההיסטוריה – ב2014 כל החברות עזבו את השוק הסיעודי ואמרו לנו זה לא מודל בר קיימא בגלל הדמוגרפיה ולכן העברנו את זה לקופות. קופות החולים לא מאשרות קצבאות סיעודיות אלא חברות הביטוח. אנחנו רק גורם מתפעל. 2012-20223 כמות הקשישים גדלה ב- 45%, הגדילו בכמות הקצבאות הסיעודים שגדלה ב- 150%, וזה מה שמוטט את הקרנות. משנת 2023 אנו מבקשים לקיים את הדיונים היות וזיהנו את המגמה, הגשנו בג"ץ בשל חוסר התייחסות ובג"ץ. הוקמה ועדה בראשות מנכ"ל משרד האוצר , היא הגישה מסקנות ביניים בשנת 2024 אך איש מהשחקנים לא מצא פתרון. שנת 2024 בוזבזה ואני חושש ששנים 2025-6 גם יבוזבזו. לא יכול להיות שקשישים בכללית והצעירים בקופות החולים האחרות יפגעו". כהן האשים כי לדבריו "היה גורם שהתערב ברגולציה והתערב בנתונים והיה זה שמוטט את הקרנות ומה שהבריח את הקבלני משנה. ראינו כולנו את הגידול בקצבאות".
נציגי משרד הבריאות ולשכת סוכני הביטוח הביעו חשש שהמצב הנוכחי יוביל לפגיעה בשירותי הבריאות ובמעמדן של קופות החולים. נציגים נוספים, כמו פרופ' ברנר מהאגודה לזכויות החולה וד"ר אורייאן יצחק ממגיני בתי האבות, קראו להקמת ביטוח סיעודי ממלכתי בניהול המדינה.