הטענה: משבר הקורונה יצר מצב חדש והמכרז לא הביא את השלכותיו בחשבון • ראיון של ראש הרשות לתח"צ, אמיר אסרף, מהווה חלק ממסכת הראיות לביהמ"ש • ובינתיים: החברות שממשיכות לפעול, מרוויחות • ומה חושבת ראש העיר בית שמש?
אבי יוסף 05.08.2020חברות האוטובוסים הפרטיות הגישו בקשה דחופה לצו זמני לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה לדחות לפרק זמן בלתי מוגבל (לפחות עד סוף 2020) את פרסום מכרזי התחבורה הציבורית שפורסמו לאחר דיונים ועיכובים משפטיים שהיו בנושא רכש גומלין. לטענת החברות משבר הקורונה יצר מציאות חדשה שאינה מקבלת את הביטוי והפיצוי הראוי לה במסמכי המכרזים.
העתירה הוגשה בידי אגד תעבורה (המפעילה את קווי עוטף ירושלים, נתניה ושפירים); אפיקים (בני ברק-ירושלים, שומרון, אשדוד עירוני ובינעירוני ופתח תקווה-ראש העין); מטרופולין (השרון, הנגב ושרון חולון); נתיב אקספרס (אשכול הגליל); סופרבוס (בית שמש – ירושלים והעמקים) וקווים (בקעת אונו, אלעד חשמונאים, ביתר עילית ועוד). כאן צריך להניח הסתייגות ולציין כי מחד מדובר ברובן המכריע של חברות התחבורה הציבורית הפרטיות בישראל, ומאידך, חלק מהאשכלות המופיעים ברשימה עומדים כעת למכרז לעשר השנים הבאות, בהיקף של מאות שקלים בשנה. בעתירה מתייחסות החברות לעניין, אך תחילה לטענות.
החברות שהגישו את עתירתן באמצעות עו"ד עמית גור ואביטל רון טענו בעתירה נגד משרד התחבורה וחברות אחרות כי תנאי המכרזים לא כוללים פיצוי הוגן בעקבות משבר הקורונה כאשר כבר כיום ידוע עוצמת הפגיעה בחברות התחבורה הציבורית. בעתירה מבקשות החברות המפעילות כי בשל חוסר הוודאות הניכר בתחום התחבורה הציבורית בשל הקורונה, במיוחד בנוגע למספר הנוסעים הצפוי, על משרד התחבורה לקבוע את הנחות היסוד ואת המנגנונים שיופעלו אם וכאשר המשבר יחזור על עצמו שוב.
רשת הגנה
החברות לא מסתפקות בכך ומבקשות בעתירה שבית המשפט יורה למשרד התחבורה להוסיף למכרזים מעין 'רשת הגנה' או 'מנגנון שיפוי' מפני אירועים קיצוניים כמו הקורונה, כך שהמדינה וקופת האוצר יכסו את הפסדיהם.
לטענת החברות אין בהתארגנות שלהן ובהגשת העתירה כדי פגיעה בתחרות או יצירת מונופול. בעתירה גם מוסבר ומנומק מאוד מדוע הן מבקשות שלא לסגור את המכרזים כל עוד לא מוסדר פיצוי הקורונה, למרות שכל זמן שהמכרזים טרם נסגרים, החברות המגישות את העתירות מרוויחות מכך, מכוח המשך העבודה שלהן באשכולות המדוברים.
הראיון כהוכחה
"המצב בו מצוי ענף התח"צ בעת הזו, מביא לכך שהעותרות תאלצה להמר בעודן נוסעות ברכבת הרים מלאת תהפוכות", כותבות חברות התח"צ בעתירה. לדבריהן, התנהלות משרד התחבורה בכל הקשור למשבר הקורונה והמכרזים החדשים עומדת בניגוד מוחלט להצהרותיו של אמיר אסרף, ראש הרשות לתחבורה ציבורית שנאמרו במסגרת ראיון שנערך עימו ב'דה מרקר' בתאריך 26.4.20, "אנחנו עושים אינספור דיונים על איך לעשות את זה נכון". החברות טוענות כי בסופו של דבר לא נעשה דבר.
ראיה נוספת לדרישתן לרשת הגנה הן שואבות מאותו ראיון: "מומחי תחבורה מעריכים שהתחבורה הציבורית בכל העולם תספוג פגיעה קשה בעקבות משבר הקורונה וכי נדרשים צעדים משמעותיים ומתן רשת הגנה לענף".
כאמור, החברות מבקשות סעד מבית המשפט כך שמשרד התחבורה והמדינה ידחו את פרסום המכרזים עד שהמדינה תסכם איתן מה יהיה הפיצוי שיקבלו בשנית הבאות. בנוסף הן מבקשות שבית המשפט יפסוק שהמדינה וחברות נוספות שתכננו לכאורה לגשת למכרזים יישאו בהוצאות הגשת העתירה ושכר עוה"ד.
ראש העיר תוקפת
בתגובה לעתירה, ראש עיריית בית שמש – העיר שממתינה יותר מכל לשיפור השירות – ד"ר עליזה בלוך תקפה הבוקר (ד') בחריפות את בקשת חברות האוטובוסים הפרטיות מבית המשפט המחוזי בירושלים לדחות לפרק זמן בלתי מוגבל את פרסום המכרזים להפעלת מאות קווים ברחבי הארץ.
"הבקשה מבית המשפט חמורה שבעתיים שבבסיסה עומדת דרישה לרשת בטחון מהמדינה לאירועים כדוגמת הקורונה. פריסת קווי אוטובוס עירוניים הם רשת ביטחון ושירות לציבור שלרוב מצוי בקושי בימי שגרה ותחת הקורונה הכלכלית מצבו הורע.
"במקום לבחון כיצד ניתן לסייע לתושבי הערים מגיעות החברות ובעבור הרשת הבטחון העסקית שלהם קורעות את רשת הביטחון הקיומית של תושבי הערים. לא ארפה עד שתושבי בית שמש יקבלו בדין את השירות הם זכאים לו מחברות האוטובוסים הפרטיות. אני קוראת לבית המשפט לדחות את הבקשה על הסף. סעד לחברות האוטובוסים הפרטיות משמעו פגיעה ישירה במיליוני תושבי ישראל".