פאואל, אומיקרון וקריפטו

אל הישורת האחרונה של השנה בשוקי המניות נכנסו רמות מכפילים גבוהות ועם סביבה לא אופטימלית כאשר הסיכונים האינפלציוניים מתגברים והבנקים המרכזיים כבר נמצאים בתהליך של נסיגה מהמדיניות המוניטארית האולטרא-מרחיבה בה הם נקטו מאז התפרצות המשבר, וכל זאת כאשר משבר שרשראות האספקה כמו גם משבר האנרגיה מאיימים על אופק הפעילות הכלכלית בחודשים הבאים.

נתב"ג בנר ראשון של חנוכה, לאחר החשש מהתפרצות האומיקרון | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

פאואל שמכיר ורואה את הסיכונים לפעילות הכלכלית הגלובלית עקב תגובת הממשלות לאומיקרון, שקל את הסיכונים הללו אל מול הסיכונים האינפלציוניים ויצא במסר חד משמעי לעולם והוא שהפד צפוי להאיץ את סיום תוכנית ההרחבה הכמותית, מה שגם אומר שהעלאת הריבית כבר ממש מעבר לפינה.

אי אפשר בלי מילה על שוק הקריפטו ומה שעבר עליו בסוף השבוע כאשר ביום שבת המטבעות המרכזיים (שנסחרים 24/7) כבר נפלו ביותר מ-20% אך הירידות התמתנו והביטקוין לדוגמא סיים בירידה של 12.7% "בלבד". זה לא סוד שלא מעט מהמסחר בשוקי הקריפטו נעשה עם מינוף של המשקיעים (Margin account) מה שהופך אותו לשוק הרבה יותר תנודתי ורגיש במיוחד לתנודתיות גבוהה בשוקי המניות. נראה כי העלייה באינפלציה והמשמעות שלה לנזילות בשווקים החלה להכות בשוק זה בסוף השבוע בו ככל הנראה הירידות התעצמו דרך פוזיציות שנאלצו להסגר בשוק הנגזרים (Margin calls). בסופו של דבר, הדרמה בשוקי הקריפטו בסוף השבוע היא ביטוי נוסף לאווירת ה-Risk-off שהשתלטה על השווקים וכעת יהיה מעניין לראות כיצד השווקים יגיבו בפתיחת השבוע לדרמה הקטנה בשוקי הקריפטו.

כיצד צפוי שוק האג"ח להגיב בתקופה מאתגרת זו?

כפי שאנו חוזרים ואומרים כל הזמן, מה שמניע את שוקי האג"ח בחלקים הקצרים הוא לא ממש מה שמניע את החלקים הארוכים ובסביבה הכלכלית הנוכחית והייחודית, יש לכך הרבה מאוד משמעויות.

החלקים הקצרים של עקום התשואות מושפעים בעיקר מכיוון הריבית והאינפלציה אך ככל שמתקדמים במעלה העקום, משקלם יורד ומשקל רמת הפעילות הכלכלית ומצב שוקי המניות הולך ועולה.

בימים רגילים, אנו נצפה לראות מתאם חיובי בין הריבית האינפלציה והפעילות הכלכלית אך אנו בימים של האטה בפעילות הכלכלית והאצה באינפלציה.

להערכתנו, אי הוודאות בכל הנוגע לסביבה הכלכלית תהיה גבוהה בטווח הזמן הקצר בו "טרייד האומיקרון" ישלוט עד שיהיה ברור מהי יעילות החיסונים והטיפולים נגדו ועד כמה הממשלות יהיו אגרסיביות במידת ההגבלות. סביבה שכזו ביחד עם החולשה בשוקי המניות צפויה לתמוך באפיק השקלי הארוך ואנו בהחלט ממליצים להגדיל אליו חשיפה.

מצד שני, האינפלציה גבוהה ועוד צפויה לספק לנו הפתעות במבט קדימה, וזאת למרות הירידה במחירי הנפט, רק תקשיבו למה שיש לפאואל לומר. להערכתנו, למדיניות הניצית יותר תהיה השפעה שלילית על האפיק נומינלי הקצר בחו"ל כמו גם בישראל. מעבר לכך, מדיניות מצמצמת יותר וחולשה בשוקי המניות צפויה להמשיך ולהכביד על הציפיות בחלקים הארוכים של העקום. עם זאת, להערכתנו האינפלציה הגבוהה בפועל עדיין כאן איתנו כדי להישאר לפרק זמן ארוך ממה שמעריכים מה שצפוי להיטיב עם האפיק הצמוד הקצר ולכן אנו ממליצים לקנות אותו בחולשה.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של פסגות

כתיבת תגובה