ד”ר גיל בפמן וכלכלני בנק לאומי סבורים, כי הענפים שנפגעו משמעותית מהקורונה טרם סגרו את הפערים
ד"ר גיל בפמן 04.07.2021
המדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל והיקף הרכישות בכרטיסי אשראי מלמדים על התייצבות הפעילות הכלכלית בישראל לאחר הפעילות החזקה בחודשי היציאה מהסגרים.
ההתאוששות הכלכלית ניכרת במרבית ענפי הפעילות, אם כי, הענפים שנפגעו מהמשבר באופן המשמעותי ביותר, עדיין לא סגרו את הפערים הגדולים שנפתחו.
חוסנם המתמשך של חשבונות החוץ של המשק: החוב החיצוני השלילי (עודף הנכסים על ההתחייבויות – נתוני “המלאי”) כמו גם נתוני “הזרם” (העודף בתנועות ההון הנכנסות והעודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים) ממשיכים לתמוך בעוצמתו של השקל מול סל המטבעות, מגמה אשר צפויה להישמר גם בשנים הקרובות.
בנק ישראל צפוי לפרסם ביום ב’ הקרוב את החלטת הריבית יחד עם הערכות מקרו מעודכנות של חטיבת המחקר. בנק ישראל צפוי להמשיך את ההתחייבות להרחבה מוניטארית, ללא שינוי בריבית בנק ישראל, זאת למרות העלייה בסביבת האינפלציה הממשיכה, ככל הנראה, להיתפס כזמנית. ייתכן ובנק ישראל ייתן הבהרות לגבי סיום תכנית רכישות האג”ח הממשלתי, תכנית הצפויה להסתיים לקראת סוף השנה.
דוח התעסוקה לחודש יוני בארה”ב מלמד על כך שעדין יש קשיים בשוק העבודה למרות תוספת המשרות הנאה. החולשה בשיעור ההשתתפות נמשכת, כאשר כוח העבודה עלה ב -151,000 בלבד ביוני ונותר יותר משלושה מיליון איש פחות מרמתו בפברואר 2020
החשש מאינפלציה הביא לגל העלאות ריבית במדינות מתפתחות. הבנקים המרכזיים בצ’כיה, הונגריה ומקסיקו העלו את הריבית והצטרפו למהלכים של ברזיל ורוסיה.
הבנקים המרכזיים הצפויים להעלות את שיעורי הריבית הם אלה שההתאוששות הכלכלית של משקיהם מתקדמת במידה טובה יחסית, והם יכולים להתמקד באינפלציה ו/או סיכונים פיננסיים.