שכירות, נופש, טיסות ובננות

האינפלציה שוב מעל ל-3 אחוזים והפחתת הריבית מתרחקת | בעולם: האינפלציה בארה"ב ירדה מתחת ל-3 אחוזים, וסללה את הדרך להפחתת ריבית ראשונה בעוד כחודש. אנו סבורים שהשווקים מתמחרים השנה תוואי הורדת ריבית מהיר מידי

צילום: Brent Hofacker | שאטרסטוק

דוח התעסוקה שפורסם בארה"ב בתחילת החודש העלה את החששות מכניסה מהירה למיתון. בשבוע האחרון פורסמו נתונים שלא תומכים בכך עם ירידה בסך הדרישות השבועיות לדמי אבטלה לצד עלייה מהירה מהצפי של 1 אחוז במכירות הקמעונאיות ביולי, השינוי החודשי המהיר ביותר מזה כשנה וחצי.

 האינפלציה בארה"ב המשיכה לרדת בעקביות (ובאיטיות) ועמדה ביולי על 2.9 אחוזים, הרמה הנמוכה ביותר מאז 2021. אנו מצפים שבתחילת 2025 היא תגיע ליעד ה-2 אחוזים. גם אינפלציית הליבה המשיכה להתמתן וירדה ל‑3.2 אחוזים, כאשר בחודשים האחרונים נרשמה התמתנות במחירי שירותי התחבורה, הרכבים והשכירות.

התמתנות הצמיחה והאינפלציה מחזקים את ההערכות שלנו שהבנק המרכזי יפחית את הריבית בעוד כחודש. יחד עם זאת, אנו סבורים שלא נראה הפחתה גדולה יותר מ-רבע נקודת אחוז, דבר שלהערכתנו ידגיש הנגיד בנאומו ביום שישי בכנס השנתי של הבנק בג'קסון הול.

בארץ

התוצר בישראל צמח בשיעור מתון של 1.2 אחוזים בשיעור שנתי ברבעון השני, האטה משמעותית בהשוואה ל-17.3 אחוזים ברבעון הראשון (שעודכן כלפי מעלה). הרכב הצמיחה מצביע על תמונה מעורבת; הצריכה הפרטית הייתה כצפוי חזקה (בהתאם לנתוני רכישות בכרטיסי אשראי ושאר האינדיקאטורים) כשצמחה ב-12 אחוזים בשיעור שנתי. לעומת זאת, יצוא הסחורות והשירותים רשם התכווצות מפתיעה של 8.3 אחוזים בשיעור שנתי, בהובלת ירידה ביצוא השירותים. גם ההשקעות היו חלשות עם גידול של 1.1 אחוז בלבד, כאשר המשך גידול מהיר בהשקעות בבתי מגורים קוזז עם המשך ירידה בהשקעות בענפי המשק. כצפוי, הצריכה הביטחונית נותרה גבוהה על כ-8 אחוזים מהתוצר.

בשורה התחתונה, הצמיחה אמנם מראה (עדיין) את חוזקו של משק הבית הישראלי, אך מנועי הצמיחה העתידיים (השקעות ויצוא) של המשק נחלשים. להערכתנו, הצמיחה השנתית ב-2024 תהיה בטווח של 1.5-1.0 אחוזים.

להערכתנו, מדד המחירים הגבוה (בהמשך הסקירה) לצד הצריכה הפרטית החזקה ואי הוודאות לגבי תקציב המדינה, לא יאפשרו לבנק ישראל להוריד את הריבית בשבוע הבא. יחד עם זאת, במבט קדימה על רקע החולשה המסתמנת במנועי הצמיחה של המשק בשילוב הפחתות הריבית בעולם, אנו צופים ירידה מהירה יותר בריבית בהשוואה לציפיות כרגע בשווקים ולתחזית בנק ישראל האחרונה.

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי עלה ב-0.6 אחוז, מעט מעל לציפיות המוקדמות בהובלת עלייה עונתית במחירי השכירות, הנופש בישראל והטיסות (עוד לפני השיבושים באוגוסט), לצד עלייה גבוהה מהציפיות במחירי הפירות והירקות הטריים (בדגש על אבוקדו ובננות). האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה ל-3.2 אחוזים, כך לראשונה מאז סוף 2023 שהאינפלציה חוצה את הגבול העליון של יעד בנק ישראל.

התחזית הראשונית שלנו למדדים הקרובים; באוגוסט עלייה של כ-0.5 אחוז בהובלת אותם סעיפים שהובילו ביולי, דיור, נופש וטיסות. בספטמבר אנו צופים מדד של אפס עד מינוס 0.1 אחוז לאור הצפי לירידה במחירי הנופש (אחרי הקיץ) לצד ירידה במחירי המזון לקראת חגי תשרי. ל-12 החודשים הבאים התחזית שלנו עומדת על 2.9 אחוזים, כולל עליית המע"מ המתוכננת לתחילת 2025.

ש

העלייה בפעילות בענף הדיור למגורים נמשכת כאשר ביולי סך המשכנתאות חצה את רף ה-9 מיליארד ₪, הרמה הגבוהה ביותר מזה כשנתיים, דבר שגם בא לידי ביטוי בסך הכנסות המדינה ממסים מהענף. העלייה במספר העסקאות תרמה להמשך עלייה במחירים, כך מדדי מחירי הדירות בבעלות רשמו חודש שביעי ברציפות של עלייה, ו-4.7 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים (עד לאמצע יוני).

יש לציין שקצב העלייה במספר העסקאות האט ברבעון השני, דבר שתרם לכך שמספר הדירות החדשות שנותרו למכירה חזר ביולי קרוב לרמת השיא שנרשמה בסוף 2023. ייתכן שהדבר מסביר מדוע בניגוד למדד הכללי מדד מחירי הדירות החדשות נותר כמעט ללא שינוי ב-12 החודשים האחרונים.

הכותב הינו ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

כתיבת תגובה