בזכות העלייה של אבקסיס בסקרים: הזוגות הצעירים ירוויחו

הצעת החוק של חברת הכנסת לוי-אבקסיס להעניק 90% משכנתא מול 10% מימון הון עצמי לזוגות צעירים נתקלה ברוח גבית בלתי צפויה מכיוון האוצר • מהלך בחירות שקוף של כחלון או רצון להפשיר את השוק? • הפרטים המלאים, ומה חושבים הפרשנים: הדירות יפסיקו להתייבש

גם רוכשי דירה ראשונה ייהנו| הדמיה של שכונת משכנות השמש בבית שמש

ערב יום הכיפורים, בין גיליון האבל הקדורני השגרתי לבין ידיעות חדשותיות מהותיות שעשו את דרכן לעמודי העיתון ה'רגילים', בצבצה חשיפה ב'ידיעות אחרונות. לפי הדיווח, במשרד האוצר יש מי שדואג לעקוף את חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס הצוברת תאוצה בסקרים, ולהחזיר לכחלון המדמם מנדטים בקצב היכשלות תכניות הדיור שלו בפיצוץ בועת הנדל"ן – וזאת, באמצעות תקנה מקבילה להצעת חוק פרטית של אבקסיס למתן 90% מימון לזוגות צעירים שירכשו דירה ראשונה.

לא מדובר על משכנתא בגובה 90%, אלא עברות של המדינה על ההפרש שבין ההון העצמי הנדרש בבנקים (25%) והיחס שבין כושר ההשתכרות לגובה ההחזר החודשי (40-50% מהשכר). מבלי להתייחס ליריבות הסמויה בין אבקסיס לכחלון, מדובר במענה להטבה שניתנה לכשלושים אלף רוכשי מחיר למשתכן שבשל מחיר הדירה המוזל, זכו למשכנתא גבוהה יותר.

את חשיפת ידיעות אחרונות אישרו בתגובה רשמית של משרד האוצר לידיעה, ועיקרי התגובה היתה כי אכן בחינה של תכנית כזו אכן מתבצעת בדרג המקצועי של המשרד.

המדובר הוא במתן אפשרות רכישת דירה לכלל רוכשי הדירה הראשונה בחייהם, כולל מי שלא זכו בהגרלות 'מחיר למשתכן'. מי שתומך בכחלון ביוזמה, הוא השר אלי כהן. שר הכלכלה ידוע כמי ששנים ארוכות נלחם להעלות את שיעור המימון במשכנתאות אל מעל ה-75%, לרוכשי דירות של עד 1.3 מיליון שקלים.

נראה, כי מה שלבנק ישראל אסור מאז 2012 – כשמשרד האוצר הוא המנחה העיקרי להימנע מהסתכנות בשוק המשכנתאות – למשרד האוצר מותר, בעיקר אם זה עוזר לאג'נדה של 'בעליו'.

יתרה מכך: ההצעה הפרטית של ח"כ לוי-אבקסיס גרסה, כי המדינה תערוב ליתרת הסכום שאינו במסגרת ההון העצמי. למותר לציין שהצעתה נדחתה, על ידי בנק ישראל, האוצר וכלכלנים מטעם שגויסו למטרה הנעלה.

אבל מה לא יעשה כחלון כדי לנגוס בהצלחתה של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס בנגיסה גוברת והולכת בימין-החברתי, מקור מצביעיו של כחלון? גם לבלום את הצעת החוק שלה, וגם לקחת את הקרדיט על הצעתה כשהוא הופך ליוזמה ומחוללה.

ומה חושבים הפרשנים? בניתוח מצוין של נמרוד בוסו ב'כלכליסט', נכתב: "היתרון הגדול מבחינת הרוכשים הוא ברור. כעת יתאפשר לחלקם לרכוש נכס שקודם לא יכלו לרכוש, בשל היעדר הון עצמי.

"…אולם לצעד ישנה גם השפעה שלילית על הרוכשים כמגזר. הורדת רף ההון העצמי הנדרש ל-10% תגדיל את יכולת רכישת הדירות של עשרות אלפי משקי בית בן לילה, וצפויה להגדיל את הביקוש לדירות. כתוצאה מכך היא עלולה גם ללבות את עליות המחירים, וזאת דווקא בשנה שבה הצליח משרד האוצר סוף כל סוף לבלום אותן, לפחות זמנית.

"ההשפעה אמנם תהיה מוגבלת לשוק הדירות של עד 1.3 מיליון שקל, ועדיין מדובר בפלח שוק מכובד, המכסה כ-40% מכלל הדירות במדינה. לכן, גם אם מצד אחד יזכור רוכשי הדירות בהטבה של הגדלת שיעור המימון, הם יוכלו לנצל אותה בשוק של עליית מחירים, שבה מחירה הסופי של הדירה עלול להיות גבוה יותר מזה שהיה עליהם לשלם ללא ההטבה.

"בנוסף לכך יש בצעד שכזה על מנת לתמרץ רוכשי דירות ליטול משכנתאות גדולות ויקרות יותר".

ומי ירוויחו? לדברי בוסו, "לאישור המהלך עשויה להיות השפעה חיובית כמובן על מוכרי הדירות, שבשנה וחצי האחרונות מתמודדים עם "שוק של קונים", ומתייבשים עם הנכסים על המדף. לאלה מהם אשר מוכרים דירות זולות, יהיה קל הרבה יותר להיפרד מהסחורה לאור הגדלת שיעור המימון. בנוסף לכך עשויה עליית ביקוש להוות זריקת מרץ לענף הבנייה למגורים, שצמצם בשנה האחרונה משמעותית את כמות הדירות החדשות שהחלו להיבנות.

"אולם מעל הכול בולטת נכונותו של שר האוצר בשלב הזה של הקדנציה, להיפרד מהיעד העליון שהציב לעצמו בשלוש השנים האחרונות – המלחמה בעליית מחירי הדיור. זאת עבור הטבה נוספת לציבור רוכשי הדירה הראשונה, שכבר זכה לאי אלו הטבות ובראשן יוזמת מחיר למשתכן".

תגובה אחת ל: "בזכות העלייה של אבקסיס בסקרים: הזוגות הצעירים ירוויחו"

  1. נורא ואיום שזו ההטבה שניתנת לזוגות צעירים הזכות להשתעבד לתשלומי משכנתא שלא יוכלו לעמוד בהם וזה יגרום שהם יאבדו את הדירה שקנו בעמל רב וגם לעלית מחירים היחידים שירוויחו מכך יהיו הספסרים שמספסרים בדירות

כתיבת תגובה