משרד האוצר מרחיב את המסחר באיגרות החוב הממשלתיות הנקובות בדולר ובאירו, עם רישום של ארבע סדרות חדשות בבורסה בתל אביב | המהלך נועד להגדיל את הנזילות ולהרחיב את אפשרויות ההשקעה
שי קליין 01.11.2026
בניין הבורסה בתל אביב | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90 ארבע סדרות חדשות של איגרות חוב ממשלתיות הנקובות בדולר ובאירו מצטרפות למסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב. אגף החשבת הכללית במשרד האוצר הודיע על הרחבת הרישום הכפול, בעקבות העלייה בהיקפי המסחר באיגרות החוב הדואליות שכבר נסחרות בבורסה המקומית. הסדרות החדשות החלו להיסחר ב־28 באוקטובר, ופעילות עושה השוק בהן תחל ב־2 בנובמבר.
מדובר בשתי סדרות דולריות ובשתי סדרות הנקובות באירו. לפי נתוני סוף אוקטובר, הסדרה הדולרית הראשונה מיועדת לפדיון בינואר 2033, בהיקף מונפק של 2 מיליארד דולר ובתשואה לפדיון של 5.73%. הסדרה השנייה מיועדת לפדיון בפברואר 2035, בהיקף של 2.5 מיליארד דולר ובתשואה של 5.85%. באיגרות הנקובות באירו, סדרה אחת מיועדת לפדיון בינואר 2032, בהיקף של 1.96 מיליארד אירו ובתשואה של 4.19%, ואילו השנייה מיועדת לפדיון בינואר 2037, בהיקף של 750 מיליון אירו ובתשואה של 4.51%.
המשמעות עבור המשקיעים היא אפשרות לרכוש איגרות חוב של ממשלת ישראל, שהונפקו בשווקים הבינלאומיים, באמצעות מערכת המסחר המקומית ובשקלים, ללא צורך לבצע המרת מטבע לצורך העסקה. עם זאת, חשוב להדגיש כי אף שהרכישה מתבצעת בשקלים, האיגרות עצמן נקובות במטבע חוץ, ולכן המשקיעים נותרים חשופים לשינויים בשערי הדולר והאירו מול השקל. התחזקות השקל עלולה לפגוע בשווי ההשקעה במונחים שקליים, ולהפך.
הרחבת הרישום מגיעה בעקבות הצלחת תוכנית עשיית השוק שהושקה ב־1 ביוני 2026 בסדרות האג"ח הדואליות הקיימות. מאז תחילת התוכנית ועד 23 באוקטובר נרשם מחזור מסחר מצרפי של כ־360 מיליון שקל. מחזור המסחר היומי עמד על כ־3.6 מיליון שקל, ומספר העסקאות המצטבר הגיע ל־4,389. קרנות נאמנות ותאגידים ריכזו את עיקר הפעילות, כאשר 216 עסקאות בוצעו על ידי משקיעים פרטיים.
בעקבות הגידול בהיקפי המסחר החליט האוצר להרחיב את מספר הסדרות הנגישות למשקיעים בישראל, במטרה להעמיק את הנזילות ולהגדיל את הפעילות בשוק איגרות החוב הממשלתיות הנקובות במטבע חוץ.
כחלק מהמהלך, אישר דירקטוריון הבורסה ב־17 בספטמבר מסגרת תקציבית של עד 2 מיליון שקל בשנה למימון פעילות עשיית השוק באיגרות החוב הגלובליות. המימון נועד לאפשר לעושי השוק להציע מרווחי קנייה ומכירה תחרותיים ולשפר את תנאי המסחר. מי שנבחרה לבצע את פעילות עשיית השוק בסדרות החדשות והקיימות היא חברת עידן מכשירים פיננסיים מקבוצת ברק קפיטל.
במבט קדימה, באוצר ובבורסה בוחנים אפשרות להרחיב עוד יותר את הנגישות לאיגרות החוב באמצעות שילובן במדדי האג"ח המקומיים. ככל שהסדרות החדשות יעמדו בתנאי הסף, הן יוכלו להיכלל גם במדדי התל גוב, מהלך שעשוי להרחיב את החשיפה אליהן בקרב משקיעים ומוצרים עוקבי מדדים. במקביל, הבורסה מתכוונת לבחון השקת מדדים ייעודיים לאיגרות חוב ממשלתיות דואליות.
גיל כהן, סגן בכיר לחשבת הכללית ומנהל חטיבת המימון במשרד האוצר, אמר: "רישום הסדרות הנוספות מאפשר להרחיב את המסחר בישראל באיגרות החוב שמדינת ישראל מנפיקה בשווקים הבינלאומיים. הגדלת מספר הסדרות הנסחרות בישראל יוצרת חיבור נוסף בין פעילות המדינה בשוקי החוב הבינלאומיים לבין שוק ההון המקומי. נמשיך לעקוב אחר התפתחות המסחר ולבחון בהתאם רישום של סדרות נוספות".
יניב פגוט, סמנכ"ל מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה לניירות ערך, אמר: "החלטת ממשלת ישראל להרחיב את רישום איגרות החוב הממשלתיות במט"ח בבורסה בת"א מהווה הבעת אמון בהצלחת המהלך שהובילה הבורסה בשנה האחרונה. הרחבת מספר הסדרות תגדיל את מגוון אפשרויות ההשקעה העומדות בפני הציבור והגופים המוסדיים ותתרום להעמקת שוק החוב המקומי. העובדה שסדרות אשר נסחרו במשך שנים בעיקר בשווקים הבינלאומיים הופכות בהדרגה לחלק אינטגרלי משוק ההון הישראלי, מוכיחה כי ניתן לייצר ערך באמצעות שיפור הנזילות, הנגשת המידע והפחתת חסמי המסחר ולכן אנחנו פועלים להרחבת תחומים אלו. מדובר במהלך שיגביר את התחרות ויעניק לציבור המשקיעים הישראלי גישה רחבה יותר לחוב הממשלתי של מדינת ישראל הנקוב במטבע חוץ".
הרחבת הרישום אינה כוללת הנפקת חוב חדש, אלא מאפשרת מסחר בישראל באיגרות חוב שהמדינה כבר הנפיקה בשווקים הבינלאומיים. בכך מבקש האוצר לחבר בין שוק החוב הבינלאומי לשוק ההון המקומי, להגדיל את מגוון אפיקי ההשקעה ולחזק את מעמדה של הבורסה בתל אביב כזירת מסחר גם באיגרות חוב ממשלתיות הנקובות במטבע חוץ.



