הפיילוט שיקצר את הבירוקרטיה ברישום זכויות מקרקעין

פיילוט חדש יקדים את המיפוי ויזרז הליכים? • במטרה לקצר זמנים ולהביא לכך שבסיום אישור תכנית ניתן יהיה לרשום אותה בפנקסי המקרקעין (טאבו) החל שיתוף פעולה של הרשות להסדר זכויות מקרקעין, מנהל התכנון והמרכז למיפוי ישראל • פנו בקריאה לוועדות המקומיות לתכנון ובנייה להשתתף בפיילוט לקידום רישום תכניות איחוד וחלוקה

רישום מקרקעין, טאבו | צילום אילוסטרציה: shutterstock

מינהל התכנון, הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין והמרכז למיפוי ישראל (מפ"י) הוציאו קול קורא לוועדות המקומיות לתכנון ובניה, הקורא להן להשתתף בפיילוט של קידום תכנית לצרכי רישום (תצ"ר), במסגרת תכנית איחוד וחלוקה בסמכות ועדה מקומית. כיום תצ"ר מקודמת ומאושרת רק שנים לאחר אישור תכניות איחוד וחלוקה. הדבר מביא לעיכובים משמעותיים ברישום של התצ"ר והתכנית וכתוצאה, רישום הבעלים בחלקות החדשות מתעכב שנים רבות. על פי החוק הקיים היום, משך הזמן המינימלי לרישום תצ"ר ותכנית איחוד וחלוקה הוא 20 חודשים לאחר אישורה של תכנית איחוד וחלוקה. לצורך קיצור זמנים הוחלט על שיתוף פעולה של הרשות להסדר מקרקעין, מנהל התכנון והמרכז למיפוי ישראל.

העבודה מבוססת על מסקנות דוח צוות האצת הרישום, בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ארז קמיניץ, בו נטלו חלק הממונה על המרשם, מינהל תכנון, המרכז למיפוי ישראל, רשות מקרקעי ישראל, משרד הבינוי והשיכון וגורמים נוספים. הדוח בחן את החסמים בהליכי רישום מקרקעין והמליץ על צעדים שונים להאצת הרישום בישראל. אחת ההמלצות בדוח היא, כי בתכניות איחוד וחלוקה שלב הכנת התצ"ר יקודם בהליך מקביל לאישורה של התכנית, כך שמיד בסיום אישור התכנית ניתן יהיה לרשום אותה בפנקסי המקרקעין בטאבו.

במסגרת הפיילוט המוצע, הכנת התצ"ר ואישורה לרישום תעשה במקביל לדיון ולאישור תכנית בניין העיר (תב"ע) הכוללת הוראות איחוד וחלוקה. על מנת שלא לעכב את הליכי התכנון, הכנת התצ"ר ואישורה יתקיימו בשני שלבים – השלב ראשון, מיקום הקו הכחול התוחם את מתחם האיחוד והחלוקה על רשת מפת ישראל. מיקום הקו הכחול יעשה בדרך של אישור תשריט לתיעוד גבולות (תת"ג) בשלב הפקדת התכנית. והשלב השני, ביצוע החלוקה הפנימית של מתחם האיחוד וחלוקה – במסגרת תצ"ר, שיהיה חלק ממסמכי התכנית טרם אישורה.

כלל השותפים בצוות הבין משרדי המקדם את הפיילוט, לקחו על עצמם לקדם את היעד לפיו שלב המיפוי יעשה במקביל לשלב התכנון, מבלי שהדבר יעכב את הליך התכנון, ועם אישור התכנית ניתן יהיה לרושמה, בין היתר, על סמך התצ"ר וטבלת ההקצאות שאושרו בתכנית.

רותי שורץ חנוך, סמנכ"ל רגולציה מינהל התכנון: "פוטנציאל קיצור הזמנים לאישור תצ"ר בהליך שבו התצ"ר מתקדם באופן מקביל לאישורה של תכנית הוא משמעותי ביחס ללוחות הזמנים לאישור תצ"ר היום. אנחנו מבקשים להיצמד ללוחות הזמנים הסטטוטוריים של התכניות ללא הארכתן. הפיילוט שנעשה גם במספר תכניות בסמכות מחוזית נועד לבחון את האמור".

עו"ד שולי אבני-שוהם, המשנה לראש הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין: "אנו מאמינים שסדר הדברים החדש – בו הליך המיפוי יעשה במקביל להליך התכנון – יביא לקיצור משמעותי של הבירוקרטיה וההליכים הנדרשים לרישום תכניות איחוד וחלוקה בפנקסי המקרקעין. אנו מקווים שהפיילוט יביא בשורה משמעותית למשק הישראלי, הן מבחינה כספית והן מבחינת לוחות הזמנים הנדרשים לרישום פרצלציות".

שמעון ברזני, סמנכ"ל קדסטר במרכז למיפוי ישראל: "המטרה היא שיפור השירות לאזרח באמצעות רישום זכויות קניין מהיר וזאת באמצעות סנכרון נכון בין תהליכי תכנון וקניין ובנוסף, חיסכון כספי למשק".

כתיבת תגובה