ממשיך המאבק מול ראשי הערים המתנגדים להתחדשות עירונית

קבינט הדיור הכריז היום על שבעה מתחמי התחדשות עירונית חדשים • כ-10,000 יחידות דיור יקודמו במסגרת הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור • והאם נמצא המנגנון שיחייב ראשי ערים לתמוך, או לכל הפחות, להסיר את התנגדותם להתחדשות עירונית בעירם?

תושבי רמת גן מפגינים נגד עיכוב תמ"א 38 | צילום (ארכיון, אילוסטרציה): גדי אזולאי, יח"צ

קבינט הדיור, בראשות שר האוצר משה כחלון, הכריז היום (ד') על שבעה מתחמי התחדשות עירונית חדשים בקרית גת, ראש העין, לוד, חדרה, יהוד-מונוסון ופתח תקווה. מתחמים אלו עליהם המליץ מינהל התכנון, יקודמו במסלול המהיר של הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל).

הודעה זו מצטרפת לכתבה שפורסמה ב'ביזנעס' לפני שבוע על 8,800 יחידות דיור חדשות שיחליפו כ-1,780 יחידות דיור ותיקות ב-9 מתחמים הממוקמים בשש ערים בעלות פוטנציאל גדול להתחדשות עירונית. ירושלים, חדרה, חולון, באר שבע, אור יהודה ולוד.

פעמיים בשנה קוראת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לרשויות המקומיות להגיש בקשות לקבלת מימון לתכנון תוכניות להתחדשות עירונית. התנאים רבים מאוד ומורכבים מפרמטרים שונים, כל פרמטר מזכה את השכונה במספר נקודות מסוים וכך מתקבלים בסופו של דבר כמה עשרות שכונות שמהן בוחרת הרשות לממן ולתקצב.

בין המתחמים שאושרו ניתן לראות את: מתחם 'אנסקי' בפתח תקווה צפוי לכלול כ-970 יחידות דיור, במקום כ-256 יחידות דיור ב-12 בניינים שיפונו לטובת הפרוייקט. המתחם מצוי בסמיכות לבית החולים- מרכז רפואי רבין "בילנסון" ולצירי התנועה ראשיים בעיר – רחובות קפלן וארלוזורוב ובסמיכות לרחוב ז'בוטינסקי שבו עתיד לעבור קו האדום של הרכבת הקלה. התכנון המוצע כולל בינוי במספר מבני מגורים, המשלב בין בניה מרקמית של כ-10 קומות לבין בניה גבוהה שתכלול מבנים בני כ-30 קומות. בחלק ממבני המגורים מוצע עירוב שימושים עם מעונות יום וגני ילדים בקומת הקרקע. כמו כן במסגרת התכנית מוצע שטח עבור בית ספר.

מתחם 'קוממיות יסקי' שבקריית גת, המצוי לאורך רחובות צה"ל ושדרות העצמאות, בסמוך למפגש עם רחוב הקוממיות ויכלול כ-1,450 יחידות דיור חדשות. במקום 114 יחידות דיור שיפונו במסגרת התכנית. התכנון המוצע כולל בינוי בתמהיל מגורים מגוון, המשלב בין בנייה מרקמית לבין בנייה גבוהה של מבנים בני 20-30 קומות. כמו כן במסגרת התכנית, ציר העצמאות יהפוך לשדרה המרכזית בעיר עם חזיתות מסחריות, בינוי בצפיפות גבוהה, עירוב שימושים ופיתוח ציר ירוק המחבר את בית הספר הקיים דרך המגורים ופיתוח מתחם ציבורי המשולב במרכז של תעסוקה ומסחר ומוסדות ציבור.

מתחם 'ג'ון קנדי' בראש העין, מצוי בשכונת אביב, במרכז העיר הוותיקה ובסמוך למוסדות ציבור שונים בהם מרכזי מסחר, בתי ספר תיכונים, בתי כנסת וכן בנגישות גבוהה לתחבורה ציבורית. המתחם צפוי לכלול כ-800 יחידות דיור, במקום כ-270 יחידות דיור המצויות כיום במתחם ויפונו לטובת הפרוייקט. התכנון המוצע עבור המתחם כולל בינוי של 13 מבני מגורים בבינוי המשלב  בנייה מרקמית בת 7 קומות ומבנים בני 19 קומות. כמו כן יוצעו במתחם תוספת של שטחי תעסוקה ומבני ציבור, הנדרשים עבור האוכלוסייה הצפויה להתגורר במקום.

מתחם 'שלמה המלך' שבמזרח לוד צפוי לכלול כ-3,300 יחידות דיור, במקום 564 יחידות דיור המצויות כיום במתחם ויפונו לטובת הפרוייקט. כמו כן, במסגרת התכנית מתוכנן הרחבת שני בתי הספר המצויים במתחם וכן יוקצו כ-15 דונם עבור שטחים פתוחים. התכנון המוצע עבור המתחם כולל בינוי במספר מבני מגורים בתמהיל מגורים מגוון, המשלב בין בניה מרקמית של עד 10 קומות לבין בניה גבוהה שתכלול מבנים בני כ- 25 קומות. בחלק ממבני המגורים מוצע עירוב שימושים עם גני ילדים או מסחר בקומת הקרקע. כמו כן, מוצעת במתחם תוספת זכויות לשטחי מוסדות הציבור .המתחם מצוי על גבי רשת צירי תחבורה ציבורית ראשיים בעיר ובהם קו רכבת קלה (הקו החום) הממוקם ממזרח למתחם ואושר לאחרונה.

מתחם 'אילת' בלוד המצוי גם הוא במזרח העיר, צפוי לכלול כ-852 יחידות דיור, במקום כ-209 יחידות דיור המיועדות לפינוי במסגרת התכנית שתוגש בתחומו. התכנון המוצע עבור המתחם כולל בינוי במספר מבני מגורים בתמהיל מגורים מגוון, המשלב בין בניה מרקמית של כ-7 קומות לבין בניה גבוהה שתכלול מבנים בני כ- 25 קומות. כמו כן, מוצעים במתחם כ-3,000 מ"ר מסחר ותעסוקה וכ- 4,800 מ"ר מבני ציבור. בחלק ממבני המגורים מוצע עירוב שימושים עם מסחר ומבני ציבור בקומת הקרקע. המתחם מצוי על גבי רשת צירי תחבורה ציבורית ראשיים בעיר וביניהם קו רכבת קלה (הקו החום) הממוקם ממערב למתחם ואושר לאחרונה .

מתחם בגבעת אולגה חדרה המצוי במזרח השכונה ובסמוך לכביש מס' 2 – צפוי לכלול כ-1,500 יחידות דיור. התכנון המוצע עבור המתחם כולל בינוי של מספר מבני מגורים בני כ- 8 עד 32 קומות. בנוסף ליחידות דיור, תוספת של שטחי תעסוקה, מוסדות ציבור ושטחים פתוחים. כמו כן, תכנית המתאר להתחדשות עירונית בגבעת אולגה סימנה מתחם זה כמתחם תכנון בו מוצעת מסגרת תכנונית לשיקום והתחדשות במתווה פינוי בינוי בהתאם לחזון התכנית, מדיניות העירייה וישימות כלכלית ואדריכלית.

שלושת המתחמים: גיורא, קדושי מצרים והרצל ביהוד-מונוסון מצויים במרכז העיר צפויים לכלול כ-951 יחידות דיור, במקום כ-332 יחידות דיור המצויות כיום במתחם ויפונו לטובת הפרוייקט. התכנון המוצע עבור המתחם כולל בינוי של מספר מבני מגורים בני 14 קומות בעירוב שימושים עם מסחר ומבני ציבור. עוד כוללת התכנית, שטח עבור מבני ציבור והרחבת בית הספר הקיים.

בתוך כך, אישר קבינט הדיור תכניות בתחום התשתיות והתחבורה בין היתר – תכנית למקטע המזרחי עבור הקו הסגול של הרכבת הקלה במטרופולין תל אביב ובכך למעשה הושלם כל תכנון קווי הרכבת הקלה במטרופולין תל אביב; תכנית להקמת מתקן פוטו וולטאי בחבל התענך שבצפון- מדובר במתקן לאנרגיה מתחדשת הגדול ביותר שהוקם בצפון עד היום, המתוכנן להתפרש על שטח כולל של כ-2,700 דונם, והוא יספק עד 250 מגה-וואט, שיוזרמו לרשת הולכת החשמל הארצית; וכן תכנית להקמת בית עלמין מטרופוליני שיוקם על שטח כ-300 דונם בשורק שבתחום המוניציפלי של ראשון לציון.

עו"ד ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הודף את האשמות כאילו מדובר במחטפים שנעשים בתקופת המעבר שבין הממשלות: "חשוב לי להבהיר: כל ההחלטות שעולות כאן נידונו זמן רב במשרדי הממשלה. המחלוקות שהיו סביבן נפתרו מזמן. יש פה החלטות קריטיות למוסדות התכנון. הרצף השלטוני חשוב, אי אפשר לעצור תהליכים לכל כך הרבה זמן. יש ציפיות של הציבור. עצירה של קידום התוכניות גורמת נזק. אין כאן מחטף, האמירה הזו שגויה לחלוטין. יש כאן בשורות רבות לציבור. חשוב מאוד שהישיבה הזו תתקיים".

מול ראשי הערים

נציין, כי בראיון ל'כלכליסט' אמר אתמול חיים אביטן מנהל הרשות להתחדשות עירונית: "לא יכול להיות שראש עיר יבטל פרויקט תמ"א" בשיחה ארוכה עימו בנושא הוא קובע כי למרות התנגדות של ראשי ערים “תמ”א 38 לא מתה”. ויש לו גם בשורה משפטית "אנחנו יושבים עם משרד המשפטים על שינוי חקיקה שייצר ודאות תכנונית בפרויקטים של התחדשות עירונית ותמ"א 38".

עוד אמר בראיון לאמיתי גזית מ'כלכליסט' לגבי ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן, שמנסה לעצור את ההתחדשות העירונית בעירו:  “במרץ שנה שעברה חתמה הרשות להתחדשות עירונית על הסכם עם עיריית רמת גן שיאפשר בנייה של 2,000 דירות בפינוי־בינוי ותמ"א 38 והבטחנו להשקיע 40 מיליון שקל בפיתוח תשתיות. לצערי הרב התחלפה ההנהגה וראש העיר רוצה לבדוק את הנושא. בעקבות זאת החלטנו לבדוק את הסוגיה, כי התפקיד שלנו הוא לייצר ודאות תכנונית".

כשהוא נשאל ע"י אמיתי גזית כיצד יוכל להבטיח ודאות משיב אביטן כי "יהיו תקנה או חוק שיחייבו ראש רשות מקומית לקדם פרויקט אם התוכנית שלו הגיעה לתור של ועדת תכנון ובנייה ויזמים ודיירים החלו לתכננה לפני כמה חודשים או שנים בתיאום עם מהנדס עיר, בצורה מקצועית שלב אחרי שלב. התכנון עולה הרבה כסף, והעיכוב אחרי שנים גורם לעוגמת נפש".

בנושא ההתחדשות העירונית הלא משתלמת כלכלית בפריפריה אמר אביטן ל'כלכליסט' כי "המדינה תקצה תקציב לפינוי־בינוי באזורים שבהם אין כדאיות כלכלית. אנחנו בונים מודל שיאפשר לנו להשלים ליזם את מה שחסר לו כדי להרוויח.

"בקרן להתחדשות עירונית הצטברו בערך 500 מיליון שקל. מקור הכסף במנגנון שמחייב את רשות מקרקעי ישראל להפריש על פי מפתח מסוים סכום בהתאם לעמידה ביעדי שיווק קרקעות לבנייה. חידוש המדינה זה פרויקט לאומי. לא אתפלא אם יקום משרד ייעודי לבנות מחדש את המדינה", אמר אביטן בראיון.

תגובה אחת ל: "ממשיך המאבק מול ראשי הערים המתנגדים להתחדשות עירונית"

  1. או שהמפגינים הם סתם אנשים שממומנים על ידי היזמים תאבי הבצע או שהם אנשים תמימים שלא דיברו עם אנשים שכבר עברו "התחדשות" עירונית. תעשו סקר קצר בבניינים שעברו "התחדשות" ותגלו נחיל של תאבי בצע נוכלים בדמות יזמים-בין-לילה שפושט על הארץ, פושט על השכנים, פושט את העור ולא סופר אותך ממטר ברגע שחתמת.
    אה….ואם הם לא פשטו רגל באמצע בגלל שאין להם גב כלכלי בכלל והשאירו את כל הבנין אתר בניה אחד גדול, באמת תגיד תודה רבה

כתיבת תגובה