הפדרל רזרב האמריקני הוריד את הריבית בארה"ב לאפס, מקים קרן של 700 מיליארד דולר לתמיכה במשק ומזרים 40 מיליארד דולר כבר הבוקר לבורסה בניו יורק • הדולר הגיב בהתחזקות מול השקל, האירו נחלש • נשיא ארה"ב הביע שמחה על המהלך
שי קליין 16.03.2020
יו"ר הפדרל רזרב, ג'רום פאואל, נואם לצד נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ | צילום: דוברות הבית הלבן בצעד חסר תקדים, ובשל מצב החירום בארה"ב הנובע ממשבר הקורונה החליט הפד – הבנק הלאומי של ארה"ב – להוריד את הריבית במשק האמריקני לכ-0% במטרה להעניק זריקת עידוד למשק המקומי. המהלך נעשה בתיאום עם בנקים לאומיים מובילים בעולם, כמו שווייץ, קנדה, יפן, בריטניה ועוד.
אתמול (א) בשעות הלילה הודיע הפד על הורדת הריבית בארה"ב לאפס, תוך שהוא הודיע על השקת תכנית הקלה בהיקף של 700 מיליארד דולר. מדובר על אחד הצעדים הדרמטיים ביותר הננקטים בארה"ב מאז פרוץ המשבר הכלכלי ב-2008. במקביל הודיע הפד, כי יחל ברכישת ניירות ערך כבר היום (ב) בהזרמה של 40 מיליארד דולר לבורסה בניו יורק.
מיד עם היוודע הדרמה הכלכלית בארה"ב והתקבלות הודעת הפד המפתיעה התחזק הדולר מול השקל כשהבוקר, מיד עם פתיחת שבוע המסחר במט"ח טיפס הדולר ב-0.4% ועומד על 3.66 שקלים. אולם האירו ירד ב-0.4% ועומד הבוקר על-4.06 שקלים. ניתן לחזות בשערים בכל רגע בדף הבית של ביזנעס.
עם זאת, הפרשנים שבים ומזכירים כי גם עתה ברור שלבנקים המרכזיים בעולם כולו אין כל כלים משמעותיים וארוכי טווח למנוע אסונות כלכליים אל מול משבר הקורונה.
"הפד מצפה לשמור על טווח היעד הזה (של 0% ריבית) עד שיהיה בטוח כי הכלכלה תתגבר על האירועים האחרונים", נמסר בהודעת הבנק. "הבנק הפדרלי מוכן להשתמש במגוון הכלים המלא שעומד לרשותו כדי לתמוך בזרימת האשראי למשקי בית ועסקים ובכך לקדם את יעדי התעסוקה והיציבות המקסימלית שלה. כדי לתמוך בתפקודם החלק של השווקים של ניירות ערך וניירות ערך מגובי משכנתאות שהם מרכזיים בזרימת האשראי למשקי בית והעסקים, יגדיל הפד את אחזקותיו בניירות ערך ב-500 מיליארד דולר לפחות בחודשים הקרובים וכן את אחזקותיו בסך ניירות ערך מגובים במשכנתאות בסכום של לפחות 200 מיליארד דולר".
הפד הודיע כי יוריד את הריבית על הלוואות חירום של הבנקים ל-0.25% ובנוסף, האריך את הטווח להלוואות ל-90 יום. "הלוואות הפדרל ריזרב למוסדות הפיננסים ממלאות תפקיד חשוב בתמיכה בנזילות ויציבות המערכת הבנקאית ובביצוע אפקטיבי של המדיניות המוניטרית של ארה"ב. כך מסייע הפד למוסדות הפיקדון לנהל את סיכוני הנזילות שלהם ביעילות ולהימנע מפעולות בעלות השלכות נגטיביות על לקוחותיהם, כמו משיכת אשראי בתקופות של לחץ בשוק", נאמר בהודעת הבנק.
נשיא ארצות הברית הגיב להחלטה ואמר כי הוא "מאוד שמח מהמהלך. ההחלטה להוריד את הריבית היא חדשות טובות לאמריקה", אמר דונלד טראמפ, שדוחף למהלך הורדת הריבית כבר חודשים ארוכים.
כזכור, לפני כשבועיים הפתיע הפד כשהוריד את הריבית ב-0.5% כשכבר אז נרשמה היסטוריה כשבפעם הראשונה מאז 2008 התקבלה ההחלטה על שינוי הריבית בפגישה שלא נקבעה מראש בלוח הזמנים של הבנק הפדרלי בארה"ב.
אך כבר באותה עת קבעו הפרשנים כי מסתבר שהפד יוריד שוב את הריבית בגלל בהלת הקורונה, כשהם מציינים כי מאז 98', הורדות הריבית היו רצופות. כלומר, בכל עת שבאה הורדה, באה בעקבותיה הורדה נוספת. בעת ההורדה הקודמת נרשמו תשואות שליליות לאג"ח ארה"ב שהגיעו לשפל היסטורי והמדדים בוול סטריט נפלו עד 3.1%. רק הזהב הוסיף לערכו באותה עת באופן משמעותי.


