להיות יזם זה בטבע שלנו – העצמאים. המדהים זה, שכשאתה עצמאי אמיתי, כזה שהמוח שלו כל הזמן עסוק בלהמציא את עצמך ואת עיסוקך מחדש, אתה אף פעם לא עוצר. וכן, במיוחד כשהמצב קשה.
קובי רוטנברג 19.05.2020
אילסטרולציה | צילום:PIXABAY כמו כל עמך ישראל נתקלתי במספר רב של כתבות בתקופה האחרונה שעוסקות בעיקר בקשיים של העצמאים שנפגעו קשות מהמצב של המשק בתקופת הנגיף. ומה שלא נאמר ונכתוב על המצב הזה, כבר לא יוכל להפתיע אף אחד.
המצב קשה? כן. המצב מדכא? בהחלט. המצב מפחיד? בוודאי. אנחנו במשבר וזה מזמן כבר לא ספק אלא משהו וודאי. כמה ודאי, כל כך ודאי שרבים מהעצמאים במדינת ישראל (וכך גם בכל העולם) פשוט הלכו והחליפו מקצוע, אם באופן זמני ואם באופן קבוע כי הם מיהרו להסיק את המסקנה שהתחום שלהם בדרך לתמותה כמעט סופנית והם לא מוכנים להיות אלה שיישארו בכוח ויאלצו לכבות את האור על העסק שלהם ועל המקצוע בו השקיעו את חייהם עד עתה.
ניתן להגיד כבר ללא שום ספק כי העולם שהכרנו והנורמות החברתיות והעסקיות שהכרנו עד היום והתרגלנו אליהם כל כך, הולכים להשתנות. אם הם לא השתנו כבר, הם בוודאי ישתנו בקרוב.
במאמר הקודם שלי, דיברתי על ניצול המומנטום והפיכת המשבר להזדמנות. הבאתי שם תרגול אישי שיכול לתת לכם כיווני חשיבה חדשים ולהביא אתכם לתובנות אישיות חדשות וממילא, לשינוי מבורך.
אך הפעם, הייתי רוצה לנצל את הבמה הזו בכדי לחדד שתי תובנות חשובות לכל עצמאי תמיד ובמיוחד כעת כשאנו עדים לקריסות עסקיות וכלכליות ומנגד להרבה מאד ניסיונות להעצמה לפעולה.
תובנה ראשונה: עצמאים ובעלי עסקים רבים שעבדו היטב ביום יום, הרוויחו יפה והצליחו אפילו מעבר להגדרה של הצרכים המדויקים שלהם – בכל זאת הגיעו למצב קריסה עקב הקורונה.
היכן הם שגו? הם שגו בהתנהלות הכלכלית שלהם. כה שגו עד כדי כך שבעצירה פתאומית כמו זו, הקרקע נשמטה להם לחלוטין מתחת לרגליים הגם שמדובר במשבר של חודשיים. להרוויח מצוין זה חשוב, אך לדעת לנהל את ההכנסות וההוצאות שלך, זו משימה בפני עצמה שדורשת אומץ וסבלנות.
לא נהיים "מבינים" גדולים בעניינים פיננסיים בזמן קצר ובוודאי שלא כל בעל עסק נדרש להיות "מבין" גדול, אך בהחלט נדרש ממנו להבין את העסק שלו, האישי ואת יכולותיו האישיות לעומק. נדרש ממנו להתנהל בחכמה ולדעת האם הוא אכן מתנהל נכון או שמא עליו להיוועץ באנשי מקצוע שמתמחים בייעוץ פיננסי ועסקי.
משברים קשים כגון משבר הקורונה יכולים לקרות לכל עסק ועסק באופן אינדיבידואלי גם ללא נגיף שמשתולל ברחובות. היו מוכנים, היו עירנים, היו חכמים מבעוד מועד ואל תמתינו למשבר שיביא לקריסת העסק.
תובנה השנייה: אותם עצמאים שהחליטו בעקבות המצב העסקי שנהיה מורכב עד כדי בלתי אפשרי לבצע פנייה מהירה לאופק עסקי שונה ולא להמתין למשבר הכלכלי הכואב אלא לקחת את גורלם ביד ולעשות מעשה, הם אנשים שראויים לכל שבח. הם יזמים אמיתיים שהבינו שצריך לעשות שינוי פאזה בענייני הפרנסה ולא להתבייש גם אם נאלצו לרדת ברמת התפקיד והמקצוע שלהם ולעשות לביתם. וזה ראוי להערכה.
האפשרות של להתמיד בעסק ובמקצוע שלנו היא האפשרות הטבעית והחשובה ביותר, מנגד היכולת לנתח בזריזות את המצב ולהבין שלפעמים אין ברירה וחייבים להמשיך להתקיים/לשרוד ומקסימום אחר כך נחזור לעבודת חלומותינו, חשובה אפילו עוד יותר.
אין שום עניין ושום חכמה בלהחזיק בכוח בקרנות המזבח של העסק שלנו או של המקצוע שלנו כשאנחנו לא מצליחים להתקיים ממנו ורואים את הנושים מתחילים לסגור עלינו, תעשו שינוי גם אם לזמן קצר, העיקר שתתקיימו.
ומה אני עשיתי? למרות שגם אני חטפתי סטירת לחי כלכלית ממש כמו אחרים, לא מיהרתי לשנות תחום אלא אני מגוון את האפשרויות שלי בפן המקצועי ומחפש בתוך התחום שלי אפשרויות הכנסה נוספות כמו שת"פ חדשים וייחודיים ועוד פעולות חכמות שונות בכדי להישאר בתחום עיסוקי ולהתקדם למרות המצב. וכן, יש התקדמויות ב"ה. תמיד.
וזה אולי הכלל הכי הכי חשוב שהחיים הכלכליים המורכבים לימדו אותי – תישאר אופטימי ותחייך כי קשיים הם רק הדרך של הקב"ה להמשיך ולהגיד לך "אני כל כך בטוח שאתה מסוגל לעמוד בזה, אז הנה לך עוד אתגר לסל – תתמיד ותצליח".


